Lawyal: Το καλύτερο σωφρονιστικό σύστημα

- Σε ποια χώρα δίνεται βάση στον σωφρονισμό; -Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποιο είναι το καλύτερο σωφρονιστικό σύστημα του κόσμου;


Τί; Δεν σε νοιάζει;


Όχι, φίλε/η μου. Αυτή η στάση είναι πολύ λάθος. Ήρθε η ώρα να αλλάξεις μυαλά!


Μιας και ζεις στον 21ο αιώνα, σε δημοκρατική και οργανωμένη κοινωνία, φέρεις την υποχρέωση πρώτα σε εσένα και έπειτα σε όλους τους συνανθρώπους σου να είσαι ενήμερος/η για οτιδήποτε έχει να κάνει με το Σύνταγμα, το Νόμο, τη Δικαιοσύνη και φυσικά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σου.


Γι' αυτό μαζί στη στήλη "Lawyal" θα ανακαλύπτουμε και θα μελετάμε κάθε φορά όλο και περισσότερα ενδιαφέροντα στοιχεία του ελληνικού - κι όχι μόνο - Συντάγματος, της Συνταγματικής ιστορίας, των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και νομικών υποθέσεων που έχουν συγκλονίσει τον κόσμο.


Κι αν νομίζεις πως όλο αυτό θα γίνεται υπό άκρα σοβαρότητα, πλανάσαι πλάνην οικτρά, καθώς εμείς εδώ δεν είμαστε δικαστές και δικηγόροι, αλλά άνθρωποι που θέλουμε απλά να γίνουμε φίλοι με τον Νόμο.


Ήρθε η ώρα να σπάσουμε πλάκα μαθαίνοντας. Είσαι;

 

Στην Ελλάδα του σήμερα, όπου καθημερινά το αστυνομικό και το δικαστικό ρεπορτάζ δίνουν "ρεσιτάλ", έχει μεγάλη σημασία να δούμε πόση βαρύτητα δίνουμε στον σωφρονισμό και τι σωφρονιστικό σύστημα επιθυμούμε να έχουμε στη δημοκρατία την οποία θέλουμε να ζούμε.


Νομίζω πως μπορούμε να συμφωνήσουμε στο γεγονός πως το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα δεν είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να είναι.


Ποια χώρα όμως έχει το καλύτερο σωφρονιστικό σύστημα και γιατί αυτό είναι τόσο πετυχημένο;


Επειδή βιάζομαι όμως, ας δούμε πρώτα τι είναι ο σωφρονισμός.


-Τί είναι ο σωφρονισμός;


Σωφρονισμός είναι η βελτίωση της διαγωγής ενός ατόμου που έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα, με επιβολή κάποιας ποινής και συνήθως με στέρηση της ελευθερίας του.


Ο σωφρονισμός αφορά τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων εντός των καταστημάτων κράτησης (ναι, αυτός είναι ο επίσημος όρος για τη λέξη "φυλακή"), την επανένταξή τους στην κοινωνία, αλλά και το κατά πόσο εξελίσσονται ως άνθρωποι κατά τη διάρκεια της κράτησής τους, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η συμπεριφορά τους, να αντιληφθούν το λάθος στις πράξεις τους και να καταφέρουν να εγκαταλείψουν το κατάστημα κράτησης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


Ο σωφρονισμός αν και στερεί την ελευθερία στους κρατουμένους, επιχειρεί να υπερασπίζεται όλα τα υπόλοιπα ανθρώπινα δικαιώματα τους, όπως το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα στην ασφάλεια, το δικαίωμα στην εκπαίδευση και το δικαίωμα στην εργασία.


Κι αφού ξεκαθαρίσαμε τα βασικά σημεία του σωφρονισμού πάμε να δούμε ποιο είναι το καλύτερο σωφρονιστικό σύστημα.


- Ποιο είναι το καλύτερο σωφρονιστικό σύστημα;


Η Νορβηγία είναι η χώρα που κατέχει το πρώτο σκαλί του βάθρου.


Το σωφρονιστικό σύστημα της Νορβηγίας επικεντρώνεται στις αρχές του σωφρονισμού και της επανένταξης των κρατουμένων στην κοινωνία. Τί κάνει με λίγα λόγια η Νορβηγία; Συμπεριφέρεται στους κρατούμενους με ανθρώπινο τρόπο και έτσι προσπαθεί να τους δείξει ποιος είναι ο σωστός τρόπος να συμπεριφέρονται. Τους κάνει ανθρώπους θα μπορούσε να πει κανείς, χωρίς βία και άσκοπες τιμωρίες. Σαν να είναι παιδάκια που θέλουν φροντίδα για να μάθουν το σωστό.


Για τη Νορβηγία το να αφαιρείς την ελευθερία από έναν άνθρωπο είναι από μόνο του μια μορφή τιμωρίας και είναι αρκετή.


Στη Νορβηγία απαγορεύονται ρητά τα βασανιστήρια και οι απάνθρωπες συμπεριφορές εντός των καταστημάτων κράτησης, καθώς επίσης στους κανονισμούς αυτών αναγράφεται πως οι κρατούμενοι πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό σαν ίσα μέλη αυτής της κλειστής κοινωνίας που δημιουργείται εντός του καταστήματος κράτησης.


Στη σκανδιναβική αυτή χώρα μάλιστα τα ποσοστά υποτροπής των πρώην κρατουμένων σε παραβατικές και εγκληματικές συμπεριφορές είναι από τα πιο χαμηλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 2016 μόνο το 20% των πρώην κρατουμένων υποτροπίασαν μέσα στα 5 πρώτα χρόνια της επανένταξής τους. Ακραίο; Αυτό θα πει σωφρονισμός!


Επίσης, τα ποσοστά εγκληματικότητας παραμένουν κι αυτά χαμηλά, καθώς οι παραβάσεις που καταγγέλλονται στην αστυνομία αφορούν κατά κύριο λόγο κλοπές, ενώ πιο βίαια εγκλήματα, όπως ανθρωποκτονίες, συναντά κανείς σε περιοχές που αποτελούν στέκια εμπορίου ναρκωτικών και συμμοριών.


Τα καταστήματα κράτησης στη Νορβηγία θεωρούνται τα καλύτερα και αυτά με τις πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Όπως θα έχεις αντιληφθεί ήδη διαβάζοντας μέχρι αυτό το σημείο, στη Νορβηγία η θανατική ποινή είναι ένας άγνωστος όρος, αλλά κάτι το οποίο θα σε εντυπωσιάσει... και η ισόβια ποινή είναι ένα είδος ποινής που αγνοούν οι Νορβηγοί. Η μέγιστη ποινή που ισχύει είναι η κάθειρξη 21 ετών (30 για σπάνιες περιπτώσεις).


Ωστόσο, κι εδώ κρύβεται το μυστικό της τεράστιας επιτυχίας αυτού του συστήματος, το δικαστήριο έχει το δικαίωμα να προσθέσει χρόνια στην ποινή ενός κατηγορουμένου αν κρίνει πως δεν είναι ακόμα έτοιμος να επανενταχθεί στην κοινωνία έπειτα από τον έλεγχο που του ασκείται. Κι εδώ ξέρω πως θα ρωτήσεις, και πώς είμαστε σίγουροι ότι οι δικαστές είναι αντικειμενικοί; Εξετάζονται σε εβδομαδιαία βάση από μια ανεξάρτητη αρχή και το πιο σημαντικό από όλα... στη Νορβηγία έχουν φροντίσει εδώ και πολλά χρόνια να υπάρχει αξιοκρατία και να τηρείται από όλους. Σκανδιναβία, τι να λέμε τώρα;


-Τα καλύτερα Νορβηγικά καταστήματα κράτησης


Το κατάστημα κράτησης Bastoy, το οποίο βρίσκεται στο ομώνυμο νησί στην περιοχή του Oslofjord, φιλοξενεί σχεδόν 100 κρατούμενους. Τους προσφέρει ως υπηρεσίες μεταξύ άλλων τέννις, ιππασία, ψάρεμα και ηλιοθεραπεία. Οι κρατούμενοι ζουν σε μικρά σπιτάκια και εργάζονται σε φάρμες.


Το κατάστημα κράτησης Halden έχει ψηφιστεί παγκοσμίως ως το καλύτερο σε ολόκληρο τον κόσμο. Όχι και άδικα, αφού βρίσκεται σε μια τοποθεσία όλο πράσινο, οι κρατούμενοι έχουν τον δικό τους προσωπικό χώρο ο καθένας, φιλοξενεί μια αίθουσα σινεμά, όπου οι κρατούμενοι μπορούν να δουν ταινίες και σειρές και να παίξουν βιντεοπαιχνίδια, ένα γυμναστήριο κι ένα στούντιο ηχογράφησης με άπειρα μουσικά όργανα, και στο καθημερινό πρόγραμμα υπάρχουν μαθήματα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Ούτε κολλέγιο έτσι. Για να μην προσθέσουμε και το γεγονός πως στο εν λόγω κατάστημα κράτησης, όπως και στα περισσότερα στη Νορβηγία δεν υπάρχουν κάγκελα σε κελιά, αλλά πόρτες σε δωμάτια, οι οποίες ανοίγουν ανά πάσα ώρα και στιγμή από τον οποιοδήποτε!


Τί λες; Μήπως πρέπει να γίνουμε λίγο περισσότερο Νορβηγία;


Πηγές:

- Incarceration in Norway

- Why Norway's prison system is so successful

 

Στήλη "Lawyal": Δεν πρέπει απλά να είμαστε πιστοί στο Νόμο. Πρέπει να θέλουμε να γίνουμε πιστοί φίλοι με το Νόμο. Γι' αυτό με τη στήλη Lawyal θα έρθουμε πιο κοντά με το Νόμο, θα τον αγαπήσουμε, θα τον σεβαστούμε, θα τον εκτιμήσουμε, θα τον εμπιστευτούμε. Όχι ως δικηγόροι και δικαστές, αλλά ως μέλη μιας σύγχρονης, δημοκρατικής και οργανωμένης κοινωνίας, που έχουμε την υποχρέωση να ενημερωνόμαστε σχετικά με καθετί νομικό.

 

Αυτό ήταν για σήμερα! Μην ξεχάσεις να μοιραστείς μαζί μου τις δικές σου σκέψεις, είτε αφήνοντας ένα σχόλιο, είτε με προσωπικό μήνυμα, να κάνεις like και share, να βρεις το "Skepsis by Athanasia" στο Facebook και στο Instagram, να εγγραφείς στο newsletter, ή μην κάνεις και τίποτα βρε παιδί μου. Μου φτάνει που ήσουν εδώ! Γενικά είσαι ελεύθερος/η/ο να κάνεις ό,τι θέλεις!


Εγώ εδώ σε αποχαιρετώ! Τα λέμε σε ένα επόμενο άρθρο*. Μέχρι τότε να κάνεις τον κόσμο μας καλύτερο και να εκφράζεσαι ελεύθερα! Σε ευχαριστώ που ήσουν για μια ακόμα φορά στο "Skepsis by Athanasia"!


*Νέο άρθρο ανεβαίνει κάθε Τετάρτη, Παρασκευή & Κυριακή στις 15:00 (ώρα Ελλάδος)!

11 views