Lawyal: Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

- Lawyal: Η στήλη που θα σε κάνει... πιστό φίλο του Νόμου! -Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι ακριβώς τα Ανθρώπινα Δικαιώματά μας;


Τί; Δεν σε νοιάζει;


Όχι, φίλε/η μου. Αυτή η στάση είναι πολύ λάθος. Ήρθε η ώρα να αλλάξεις μυαλά!


Μιας και ζεις στον 21ο αιώνα, σε δημοκρατική και οργανωμένη κοινωνία, φέρεις την υποχρέωση πρώτα σε εσένα και έπειτα σε όλους τους συνανθρώπους σου να είσαι ενήμερος/η για οτιδήποτε έχει να κάνει με το Σύνταγμα, το Νόμο, τη Δικαιοσύνη και φυσικά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σου.


Γι' αυτό μαζί στη στήλη "Lawyal" θα ανακαλύπτουμε και θα μελετάμε κάθε φορά όλο και περισσότερα ενδιαφέροντα στοιχεία του ελληνικού - κι όχι μόνο - Συντάγματος, της Συνταγματικής ιστορίας, των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και νομικών υποθέσεων που έχουν συγκλονίσει τον κόσμο.


Κι αν νομίζεις πως όλο αυτό θα γίνεται υπό άκρα σοβαρότητα, πλανάσαι πλάνην οικτρά, καθώς εμείς εδώ δεν είμαστε δικαστές και δικηγόροι, αλλά άνθρωποι που θέλουμε απλά να γίνουμε φίλοι με τον Νόμο.


Ήρθε η ώρα να σπάσουμε πλάκα μαθαίνοντας. Είσαι;

 

Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τα ακούμε και τα ξανακούμε από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας. Τα επικαλούμαστε κάποιες φορές μάλιστα.


Γνωρίζουμε όμως τί είναι στην ουσία; Ποια είναι; Πότε και γιατί θεσμοθετήθηκαν; Γιατί είναι αυτά που είναι; Σε ποιους οφείλουμε την ύπαρξή τους; Και γιατί δεν τους δίνουμε τη σημασία που θα έπρεπε;


Τί είναι αυτά τα περιβόητα Ανθρώπινα Δικαιώματα;


Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι ηθικές αρχές, οι οποίες ορίζουν κάποια πρότυπα ως τα δέοντα της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Λειτουργούν, θα μπορούσαμε να πούμε, σαν τις γιαγιάδες και τις μαμάδες που μας λένε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε.


Αυτό όμως που τα διαφοροποιεί από τις γιαγιάδες και τις μαμάδες είναι το χαρακτηριστικό της νομιμότητας, το οποίο τα προστατεύει κατά το εθνικό και διεθνές δίκαιο, καθιστώντας τα έτσι δικαιώματα νόμιμα, με τη βούλα.


Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν αποτελούν προνόμια για ένα άτομο, ούτε μπορούν να αφαιρεθούν από κάποιον.


Και πώς δημιουργήθηκαν;


Ο πραγματικός προάγγελος της συζήτησης περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν η έννοια των φυσικών δικαιωμάτων, που συνιστούσε μέρος της μεσαιωνικής παράδοσης του Φυσικού Δικαίου που πρέσβευαν κατά τον Διαφωτισμό φιλόσοφοι όπως ο Τζον Λοκ, ο Φράνσις Χάτσεσον κι ο Ζαν-Ζακ Μπουρλαμακί, ενώ δέσποζε στο Αγγλικό Νομοσχέδιο περί Δικαιωμάτων και τα πολιτικά ιδεώδη της Αμερικανικής και της Γαλλικής Επανάστασης.


Ωστόσο, όλα άρχισαν να γίνονται πράξη, όταν τελείωσε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Ένας κόσμος κατεστραμμένος και εκατοντάδες θηριωδίες στις πλάτες της νέας γενιάς, μέσα σε αυτές και η θηριωδία του Ολοκαυτώματος, η οποία καταπάτησε πολλά από τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που γνωρίζουμε σήμερα.


Κάτι έπρεπε να γίνει για να μην επαναλαμβανόταν στο μέλλον κάτι αντίστοιχο αυτού του απάνθρωπου πολέμου. Έτσι, πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1948 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι, όπου και υιοθετήθηκε η γνωστή παγκοσμίως σήμερα Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.


Η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, παρ' όλο που δεν είναι νομικά δεσμευτικό έγγραφο, έγινε η βάση για δύο νομικές συνθήκες, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα.


Δυο χρόνια μετά θεσπίστηκε ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 10 Δεκεμβρίου.


Καλά όλα αυτά, αλλά ποια είναι τα δικαιώματα μου οεο;


Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα χωρίζονται σε κατηγορίες. Στα αστικά, στα πολιτικά, στα οικονομικά, στα κοινωνικά, στα πολιτιστικά.


Τα Βασικά Ανθρώπινα Δικαιώματα που έχει θεσμοθετήσει η Οικουμενική Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών είναι τα εξής: (δώσε βάση)


1. Όλοι οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι και ίσοι

2. Καμία διάκριση

3. Δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την ασφάλεια

4. Ελευθερία από τη δουλεία

5. Ελευθερία από βασανιστήρια

6. Δικαίωμα στη χρήση του νόμου

7. Ίσοι απέναντι στο νόμο

8. Δικαίωμα σε ίση προστασία του νόμου

9. Κανείς δεν μπορεί να συλλαμβάνεται, να κρατείται ή να εξορίζεται αυθαίρετα

10. Δικαίωμα σε δίκαιη δίκη

11. Δικαίωμα στο τεκμήριο της αθωότητας

12. Δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή

13. Δικαίωμα στην μετακίνηση και την κατοικία

14. Δικαίωμα αίτησης ασύλου

15. Δικαίωμα στην ιθαγένεια

16. Δικαίωμα στο γάμο και τη δημιουργία οικογένειας

17. Δικαίωμα στην ιδιοκτησία

18. Δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας

19. Δικαίωμα στην ελευθερία γνώμης και έκφρασης

20. Δικαίωμα του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι

21. Δικαίωμα στη δημοκρατία

22. Δικαίωμα στην κοινωνική προστασία

23. Δικαίωμα στην εργασία

24. Δικαίωμα στην ανάπαυση και τον ελεύθερο χρόνο

25. Δικαίωμα στις κοινωνικές υπηρεσίες

26. Δικαίωμα στην εκπαίδευση

27. Δικαίωμα στον πολιτισμό

28. Δικαίωμα συμμετοχής στην παγκόσμια κοινότητα

29. Υποχρέωση απέναντι στο νόμο

30. Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι αναφαίρετα


Είμαι σίγουρη ότι κάποια δεν τα γνώριζες και δεν περίμενες να ανήκουν σε ολόκληρη οικουμενική διακήρυξη. Κοίτα όμως που ανήκουν και αυτό σημαίνει πως σαν άνθρωποι είμαστε πιο προστατευμένοι από όσο νομίζουμε, αλλά η άγνοιά μας μάς κάνει να πιστεύουμε πως δεν έχουμε κανένα δικαίωμα ή πως κάποια από τα δικαιώματά μας δεν είναι λογικά.


Διάβασε στα ελληνικά και αναλυτικά ολόκληρη τη Διακήρυξη (δεν είναι μεγάλη, μην τρομάζεις) εδώ.


Κι επειδή ξέρω πως θα ρωτήσεις. Ναι, την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα την έχει υπογράψει και η Ελλάδα και ναι, όλα αυτά τα δικαιώματα είναι γραμμένα μέσα στο Σύνταγμα της Ελλάδος.


Καλέ μην σου κάνει εντύπωση. Είμαστε ακόμα ελεύθεροι σε μια δημοκρατική χώρα!


Διάβασε κι αυτό...


Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) είναι συμβουλευτικό όργανο της Ελληνικής Πολιτείας σε θέματα προστασίας και προώθησης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ενώ η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη (ΕΕΔΑΠ), με έτος ίδρυσης το 1936 και έτος επανίδρυσης το 1953, είναι η παλαιότερη μη κυβερνητική οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπάρχει στην Ελλάδα.


Τα ανθρώπινα δικαιώματα, λοιπόν, θεωρούνται διεθνή (εφαρμόζονται και ισχύουν παντού) και διαφυλάττουν την ισότητα (ισχύουν τα ίδια για όλους). Αυτό είναι το ρεζουμέ όλης της υπόθεσης.


Διεθνή συνέδρια κατατάσσουν ως απαραβίαστα δικαιώματα το δικαίωμα της ζωής, το δικαίωμα του να είσαι ελεύθερος από δουλεία, το δικαίωμα του να είσαι ελεύθερος από βασανιστήρια και το δικαίωμα του να είσαι ελεύθερος από αναδρομική εφαρμογή ποινικών νομοθεσιών. Ωστόσο, ο ΟΗΕ μέχρι και σήμερα αρνείται να διαλέξει το αγαπημένο του. Δηλώνει πως και τα 30 άρθρα της διακήρυξης, τα οποία θεσμοθετούν κι από ένα διαφορετικό δικαίωμα το καθένα, είναι εξίσου σημαντικά και πρέπει να θεωρούνται όλα ανεξαιρέτως απαραβίαστα και αναφαίρετα.


Έχουν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα γενιές;


Ο Κάρελ Βασάκ έχει διατυπώσει την άποψη των τριών γενιών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


- Αστικά και πολιτικά δικαιώματα πρώτης γενιάς (δικαίωμα στη ζωή και στην πολιτική συμμετοχή)

- Οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα δεύτερης γενιάς (δικαίωμα συντήρησης)

- Δικαιώματα αλληλεγγύης τρίτης γενιάς (δικαίωμα στην ειρήνη, δικαίωμα σε καθαρό περιβάλλον).


Τα δικαιώματα της τρίτης γενιάς ακόμα είναι υπό συζήτηση και γίνονται προσπάθειες δρομολόγησής τους για θεσμοθέτηση. Ε, λογικό αν λάβουμε υπόψιν μας το γεγονός πως αυτή τη στιγμή διαδραματίζεται ένας πόλεμος και ο πλανήτης καταστρέφεται.


Αλλά αυτό επιβεβαιώνει και το γεγονός πως ακόμα και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θα είναι πάντα εν εξελίξει, μιας και ο κόσμος διαρκώς αλλάζει.


Γιατί όμως δεν τηρούνται πάντα και από όλους;


Γιατί η Οικουμενική Διακήρυξη δεν είναι ένας νόμος, αλλά απλά μια συμβουλή των Ηνωμένων Εθνών προς όλα τα κράτη του κόσμου.


Δες το παρακάτω βίντεο (έχει και ελληνικούς υπότιτλους) για να σου εξηγήσουν πιο ειδικοί άνθρωποι από εμένα τα πάντα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.Πηγές:

- Ανθρώπινα δικαιώματα

- Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

 

Στήλη "Lawyal": Δεν πρέπει απλά να είμαστε πιστοί στο Νόμο. Πρέπει να θέλουμε να γίνουμε πιστοί φίλοι με το Νόμο. Γι' αυτό με τη στήλη Lawyal θα έρθουμε πιο κοντά με το Νόμο, θα τον αγαπήσουμε, θα τον σεβαστούμε, θα τον εκτιμήσουμε, θα τον εμπιστευτούμε. Όχι ως δικηγόροι και δικαστές, αλλά ως μέλη μιας σύγχρονης, δημοκρατικής και οργανωμένης κοινωνίας, που έχουμε την υποχρέωση να ενημερωνόμαστε σχετικά με καθετί νομικό.

 

Αυτό ήταν για σήμερα! Μην ξεχάσεις να μοιραστείς μαζί μου τις δικές σου σκέψεις, είτε αφήνοντας ένα σχόλιο, είτε με προσωπικό μήνυμα, να κάνεις like και share, να βρεις το "Skepsis by Athanasia" στο Facebook και στο Instagram, να εγγραφείς στο newsletter, ή μην κάνεις και τίποτα βρε παιδί μου. Μου φτάνει που ήσουν εδώ! Γενικά είσαι ελεύθερος/η/ο να κάνεις ό,τι θέλεις! Εγώ εδώ σε αποχαιρετώ! Τα λέμε σε ένα επόμενο άρθρο*. Μέχρι τότε να κάνεις τον κόσμο μας καλύτερο και να εκφράζεσαι ελεύθερα! Σε ευχαριστώ που ήσουν για μια ακόμα φορά στο "Skepsis by Athanasia"!

*Νέο άρθρο ανεβαίνει κάθε Τετάρτη, Παρασκευή & Κυριακή στις 15:00 (ώρα Ελλάδος)!

16 views