Back to School: Πώς να ζήσεις αυτή τη σχολική χρονιά στο έπακρο vol.2


Γειά σου και πάλι φίλε/η μου!


Η νέα σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει και παρόλο που την προηγούμενη Κυριακή μοιράστηκα μαζί σου όλα τα tips σχετικά με τη θεωρία για το πως να ζήσεις αυτή τη σχολική χρονιά στο έπακρο, σήμερα η σειρά Back To School συνεχίζεται με τα πρακτικά tips.


Γιατί καλή η θεωρία, αλλά στην πράξη φαίνονται όλα!


Αν δεν έχεις διαβάσει το πρώτο μέρος της σειράς κάνε κλικ στο κουμπί από κάτω.


Αυτά είναι τα πρακτικά tips που έχω να σου προτείνω.

 1. Οργάνωσε τη μέρα σου από το προηγούμενο βράδυ: Μην περιμένεις το πρωί για να ετοιμαστείς. Φτιάξε τη τσάντα σου και διάλεξε τα ρούχα που θα φορέσεις από το προηγούμενο βράδυ. Έτσι, θα είσαι σίγουρος/η πως δεν έχεις ξεχάσει κάτι, ούτε θα τρέχεις τελευταία στιγμή να σιδερώσεις το μπλουζάκι που θα φορέσεις, ή να καθαρίσεις έναν λεκέ από το παντελόνι σου. Αν μπορείς ακόμα, γέμισε το μπουκάλι σου με νερό και βαλ' το στο ψυγείο ή ετοίμασε το κολατσιό σου από το προηγούμενο βράδυ. Το πρωί είμαι σίγουρη πως είτε θα θέλεις να κοιμηθείς λίγο παραπάνω είτε θα θέλεις να κινείσαι σε πιο χαλαρούς και ήρεμους ρυθμούς. Γι΄ αυτό αν έχεις τα πάντα έτοιμα από το προηγούμενο βράδυ θα σε βοηθήσει να είσαι και οργανωμένος/η, αλλά και να ξεκινήσεις μια ήρεμη μέρα χωρίς βιασύνες και άγχος.

 2. Τεχνική Pomodoro: Έχω αναφερθεί και στο παρελθόν στην τεχνική pomodoro. "Η τεχνική Πομοντόρο (Pomodoro) είναι μια μέθοδος διαχείρισης χρόνου που αναπτύχθηκε από τον Φραντσέσκο Τσιρίλο στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιεί ένα χρονόμετρο για να σπάσει τον χρόνο εργασίας σε 25-λεπτα χρονικά διαστήματα που αποκαλούνται «πομοντόρο» (από την Ιταλική λέξη για την 'ντομάτα') τα οποία με την σειρά τους χωρίζονται με διαλείμματα." Διάβασε περισσότερα *

 3. Κοιμήσου: Πόσο πιο απλό; Πρέπει να θυμάσαι πως αν δεν ξεκουράζεσαι δεν θα έχεις δύναμη και όρεξη για τίποτα. Πόσο μάλλον διαύγεια και τη δυνατότητα να λύνεις μαθηματικές εξισώσεις, να κάνεις σύνταξη αρχαίου κειμένου ή να αποστηθίζεις ολόκληρα ιστορικά κείμενα. Ο ύπνος και η ξεκούραση είναι πιο σημαντικά από όσο νομίζεις ή από όσο σου έχουν πει ορισμένοι καθηγητές ή μεγαλύτεροι. Ένα σωστό πρόγραμμα ύπνου μπορεί να σε βοηθήσει στη διατήρηση καθημερινού προγράμματος, να σου προσφέρει παραγωγικότητα, όρεξη, να κρατά τη ζωή σου οργανωμένη, σου δίνει την ικανότητα να χρησιμοποιείς τον εγκέφαλό σου στο έπακρο, μιας και αυτός είναι ξεκούραστος και πάνω από όλα προστατεύει την υγεία σου και σε θρέφει. Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί θρέφονται με τον ύπνο. Αν είσαι άυπνος/η δεν θα καταφέρεις τίποτα, δεν θα κάνεις καλό στον εαυτό σου! Κοιμήσου! Ξεκουράσου! Φρόντισε τον εαυτό σου! Είναι και αυτό σημαντικό!

 4. Βρες μια αισθητική που σου ταιριάζει: Το λεγόμενο aesthetic. Αν δεν έχεις κάποιο κίνητρο να διαβάσεις ή να μπεις σε ένα πρόγραμμα και να είσαι παραγωγικός/η ίσως μια αισθητική που σου ταιριάζει, να κάνει τη διαφορά. Πολλές φορές μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητας χρειαζόμαστε αυτές τις πινελιές χρώματος που θα μας προσφέρουν φαντασία και θα μας βάλουν σε ένα mindset παραγωγικότητας και στοχοπροσήλωσης. Γι΄ αυτό ίσως είναι καλή ιδέα να βρεις μια αισθητική που σου αρέσει (π.χ. minimal, floral, edgy, pastel, monochrome) και να κάνεις μια ανανέωση στη γραφική σου ύλη και τα προϊόντα οργάνωσης του γραφείου σου με βάση αυτή την αισθητική που επέλεξες. Δεν είναι κακό κάτι να είναι και πρακτικό και όμορφο. Μπορείς να έχεις οργανωμένα τετράδια, τα οποία θα είναι και εξίσου όμορφα. Για εσένα θα το κάνεις! Για κανέναν άλλον! Μη σε νοιάζει τι θα πουν οι άλλοι!

 5. Μην διαβάζεις για την επόμενη μέρα, διάβαζε για την επόμενη φορά που έχεις το μάθημα: Μπερδεύτηκες; Θα σου εξηγήσω ευθύς αμέσως. Γιατί να διαβάζεις κάθε απόγευμα ότι έχει το πρόγραμμα της επόμενης μέρας και να μην διαβάζεις ότι είχε το πρόγραμμα της ίδιας μέρας που διαβάζεις; Μπερδεύτηκες κι άλλο; Λοιπόν, ας τα πάρουμε βήμα-βήμα. Ας πούμε ότι είναι Τετάρτη και γυρίζεις το μεσημέρι από το σχολείο. Όταν θα κάτσεις να διαβάσεις θα κοιτάξεις το πρόγραμμα της Πέμπτης σωστά; Και θα αναρωτηθείς: "Τί έχουμε αύριο"; Μπορείς όμως να δοκιμάσεις μια άλλη πρακτική. Αντί να κοιτάξεις το πρόγραμμα της Πέμπτης, να κοιτάξεις το πρόγραμμα της Τετάρτης. Να διαβάσεις, δηλαδή, όλα όσα έκανες εκείνη την ημέρα στο σχολείο. Μπορεί την Τετάρτη να είχατε Άλγεβρα, αλλά την Πέμπτη να μην έχετε. Δεν πειράζει. Διάβασε την Άλγεβρα που την έχεις φρέσκια και κάνε μια επανάληψη το βράδυ πριν από την ημέρα που θα έχεις Άλγεβρα. Με αυτόν τον τρόπο, θα διαβάζεις καλύτερα, αφού θα μαθαίνεις ουσιαστικά όλα όσα διδάχθηκες, όσο τα έχεις φρέσκα και μετά με την επανάληψη θα τα εμπεδώνεις ακόμα καλύτερα. Θα τα κάνεις κτήμα σου που μας λένε και οι δάσκαλοι. Επίσης, θα είσαι πιο σίγουρος/η πως δεν έχεις ξεχάσει να διαβάσεις κάτι και θα είσαι πάντα έτοιμος/η να πάρεις άριστα σε κάθε μάθημα.

 6. Έχει μαζί σου ένα kit "επιβίωσης": Ίσως έχει πάρει το μάτι σου κάτι τέτοιο στο Pinterest ή στο YouTube. Ένα kit "επιβίωσης" δεν είναι τόσο σοβαρό όσο ακούγεται, όμως θα σου λύσει τα χέρια σε δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσεις όσο είσαι στο σχολείο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποια θήκη της τσάντας σου για το kit, ωστόσο εγώ θα σου πρότεινα να προτιμήσεις κάτι που αποσπάται από τη τσάντα, όπως ένα νεσεσέρ ή μια παλιά κασετίνα, για να το παίρνεις μαζί σου, παραδείγματος χάριν στην τουαλέτα. Ο κάθε μαθητής και η κάθε μαθήτρια σαφώς και μπορούν να συμπεριλάβουν στο kit τους ό,τι θεωρεί ο καθένας/μία απαραίτητο, αλλά αυτά είναι μερικά πράγματα που είχαν βοηθήσει εμένα και θεωρώ πως είναι πολύ πρακτικά και βοηθητικά.

 • Αποσμητικό (απαραίτητο για αγόρια και κορίτσια - και για όλους τους άλλους που βρίσκονται τριγύρω -)

 • Χαρτομάντηλα

 • Υγρά Μαντηλάκια & Αντισηπτικό (ειδικά επί covid εποχή)

 • Δεύτερη μάσκα προσώπου (ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ πλέον)

 • Προϊόντα περιόδου (π.χ. σερβιέτες, ταμπόν, δεύτερο εσώρουχο κτλ. για τα κορίτσια). Στο σημείο αυτό να σημειώσω, πως ένα δεύτερο εσώρουχο είναι απαραίτητο, καθώς δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να πρέπει να κάνεις μάθημα, να πονάς και να είσαι λερωμένη μέχρι το μεσημέρι που θα πας σπίτι σου. Κορίτσια μου, να μην ντρέπεστε. Η περίοδος είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο. Να βοηθάτε η μία την άλλη. Και αγόρια να σέβεστε τα κορίτσια. Χάρη σε αυτό που εσείς κοροϊδεύετε, έχετε έρθει στον κόσμο.

 • Καραμέλες για το λαιμό. Ό,τι καλύτερο όταν ξεκινάς να αρρωσταίνεις, ενώ είσαι στο σχολείο. Δεν ξέρεις πότε θα αρχίσει να σε ενοχλεί ο λαιμός σου!

 • Λαστιχάκια για τα μαλλιά (ειδικά αν έχεις μακριά μαλλιά)

 • Lip balm (απαραίτητο για τους χειμερινούς μήνες)

 • Αν στο σχολείο σου δεν υπάρχει φαρμακείο με παυσίπονα, γάζες και τσιρότα (απαράδεκτο) θα ήταν καλό να έχεις εσύ μαζί σου αυτά τα προϊόντα για παν ενδεχόμενο.

Αν δοκιμάσεις κάτι από τα παραπάνω, μην ξεχάσεις να μου πεις αν σε βοήθησε ή αν τελικά βρήκες κάποιον άλλον τρόπο να κάνεις πιο εύκολη αυτή τη σχολική χρονιά.


Να θυμάσαι πως το να αγαπάς το σχολείο είναι πολύ σημαντικό για να περάσεις καλά σε αυτό, όμως είναι εξίσου σημαντικό να αγαπάς και τον ίδιο σου τον εαυτό!


Δείτε επίσης:

 

Αυτό ήταν για σήμερα! Μην ξεχάσεις να μοιραστείς μαζί μου τις δικές σου σκέψεις, είτε αφήνοντας ένα σχόλιο, είτε με προσωπικό μήνυμα, να κάνεις like και share, να βρεις το "Skepsis by Athanasia" στο Facebook και στο Instagram, να εγγραφείς στο newsletter, ή μην κάνεις και τίποτα βρε παιδί μου. Μου φτάνει που ήσουν εδώ! Γενικά είσαι ελεύθερος/η/ο να κάνεις ό,τι θέλεις!


Εγώ εδώ σε αποχαιρετώ! Τα λέμε σε ένα επόμενο άρθρο*. Μέχρι τότε να κάνεις τον κόσμο μας καλύτερο και να εκφράζεσαι ελεύθερα! Σε ευχαριστώ που ήσουν για μια ακόμα φορά στο "Skepsis by Athanasia"!


*Νέο άρθρο ανεβαίνει κάθε Τετάρτη & Κυριακή στις 15:00 (GMT+3)!

14 views