8 βιβλία που πρέπει να διαβάσεις το 2022

- Βιβλιοπροτάσεις για το 2022! -Κάποια από αυτά στα έχω προτείνει πάλι, κάποια πάλι όχι!


1. Θα γίνω η σκιά σου - Αγγελική Νικολούλη:


Μια ωδή στη γυναικεία ενδυνάμωση και αλληλεγγύη! Μια ιστορία τόσο επίκαιρη στην Ελλάδα του σήμερα με όλες τις αποκαλύψεις κακοποιημένων γυναικών. Άλλη μια ιστορία για την Κατερίνα. Κι όπως λέει η υπέροχη συγγραφέας και γυναίκα-πρότυπο, Αγγελική Νικολούλη, το "Θα γίνω σκιά σου" είναι αφιερωμένο σε όλες τις Κατερίνες του κόσμου! Η ιστορία της Κατερίνας Ασλάνη είναι μια ιστορία που σε κάποιες θυμίζει μια αντίστοιχη δική τους και σε κάποιες άλλες μας θυμίζει το φόβο με τον οποίο ζούμε, να μην μπλέξουμε σε μια σχέση κακοποιητική!


2. Ιστορία χωρίς όνομα - Στέφανος Δάνδολος:


Η συγκεκριμένη ιστορία αφορά τον πλατωνικό και συνάμα απαγορευμένο έρωτα της συγγραφέως Πηνελόπης Δέλτα και του διπλωμάτη Ίωνα Δραγούμη και στο παρασκήνιό της κρύβονται πολιτικά συμφέροντα, κομματικές αντιπαραθέσεις, η απόπειρα δολοφονίας του Ελευθερίου Βενιζέλου, μια Ελλάδα διχασμένη, ένας αυταρχικός πατέρας, ένα όραμα για την πατρίδα, η αγωνία μιας μάνας που δεν θέλει να εγκαταλείψει τα παιδιά της και η απαρχή της Ναζιστικής Κατοχής στην Ελλάδα. Δεν είναι απλώς μια ιστορία ή ένα μυθιστόρημα. Είναι η ιστορία της Ελλάδας στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα εξιστορημένη μέσα από τα μάτια και τη ζωή μιας γυναίκας που τίμησε την πατρίδα της μέσω της λογοτεχνίας και για χάρη του μεγάλου της έρωτα που δεν πρόλαβε να φτιάξει την χώρα που οραματιζόταν. Είναι πράγματι μια Ιστορία χωρίς Όνομα και την απάντηση του γιατί δεν έχει όνομα θα την λάβεις στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου.


3. Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια - Harper Lee:


Ένα μυθιστόρημα, το οποίο μέσα από τα μάτια της μικρής Σκάουτ και τις διηγήσεις της από την ζωή της με τον αδερφό, τον πατέρα, τον φίλο και πρώτο ερωτά της, το σόι της και τους γείτονές της στο Μέικομπ, όπου κατοικεί, περνά τα πιο ισχυρά κοινωνικά μηνύματα για τις έννοιες της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας, για την καταπολέμηση του ρατσισμού και την κόντρα που πρέπει ενίοτε οι άνθρωποι να πηγαίνουν στα στερεότυπα της κοινωνίας. Η Σκάουτ αποτελεί το παράδειγμα που οφείλουμε όλοι να ακολουθούμε, ώστε να βελτιώσουμε δραστικά τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Αλλά και οι άνθρωποι που πλαισιώνουν τη ζωή της, από τον πατέρα της, Άττικους Φιντς, μέχρι τον αποδιοπομπαίο τράγο της γειτονιάς της, Μπου Ράντλεϊ, είναι παραδείγματα είτε προς αποφυγή, είτε προς μίμηση. Η Harper Lee δημιούργησε ένα βιβλίο που πρέπει όλοι οι άνθρωποι να διαβάσουν, έστω και μία φορά στη ζωή τους.4. Το Δώρο 1 - Στέφανος Ξενάκης:


Αν δεν έχεις διαβάσει αυτό το βιβλίο τότε σίγουρα χάνεις. Το Δώρο μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή. Μιλάω από προσωπική εμπειρία. Ένα τόσο ευκολοδιάβαστο βιβλίο, ειδικά για όσους ισχυρίζονται πως δεν έχουν χρόνο ή πως οι μακροσκελείς ιστορίες τους κουράζουν. Πέντε λεπτά αν διαθέτεις από την ημέρα σου κάθε μέρα για να διαβάζεις μια από τις σύντομες ιστορίες του Στέφανου Ξενάκη, τότε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα το έχεις ολοκληρώσει. Εμένα μέσα σε μιάμιση εβδομάδα άλλαξε όλη μου η καθημερινότητα. Μία από τις πολλές αλλαγές είναι το γεγονός πως άρχισα να ξυπνάω ακόμα πιο νωρίς για να μπορώ να κάνω περισσότερα πράγματα και να μην χάνω την ημέρα. Αυτό το βιβλίο είναι ένα ΔΩΡΟ στη ζωή σου και όσο πιο νωρίς το αποκτήσεις τόσο πιο γρήγορα θα αλλάξει η ζωή σου προς το καλύτερο.


5. Το Δώρο 2 - Στέφανος Ξενάκης:


Μόλις διαβάσεις "Το Δώρο 1" η επόμενη επιλογή σου θα είναι "Το Δώρο 2". Πρέπει με κάποιον τρόπο να ολοκληρωθεί αυτή η σπουδαία διδαχή που ξεκινά "Το Δώρο 1".6. Το Χρυσό Κλουβί - Camila Lackberg:


Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσουν όλοι οι άνθρωποι. Ανεξαρτήτως φύλου. Οι γυναίκες θα συνειδητοποιήσουν πως δεν έχουν έρθει στον κόσμο για να δώσουν όλο τους το "είναι" σε έναν άντρα, πως δεν πρέπει να θυσιάζουν τα όνειρά τους στο βωμό του κεραυνοβόλου έρωτα, πως δεν πρέπει να εθελοτυφλούν για να σώσουν μια σχέση που εξαρχής ήταν κατεστραμμένη, πως μπορούν να τα καταφέρουν μόνες τους και να σταθούν στα πόδια τους, ακόμα κι όταν νομίζουν πως όλα έχουν τελειώσει. Οι άντρες θα καταλάβουν πως γυναίκες σαν τη Φέι δεν πρέπει να τις φοβούνται ή να τις βλέπουν ως αναλώσιμα αντικείμενα, αλλά να τις θαυμάζουν και να τις θεωρούν ισότιμους αντιπάλους, μα πάνω από όλα θα καταλάβουν πως οι γυναίκες έχουν ψυχή και συναισθήματα, πληγώνονται και είναι απόλυτα ικανές να πάρουν εκδίκηση σαν άντρες. Ένα ψυχολογικό θρίλερ, το οποίο πραγματεύεται τη σχέση άντρα-γυναίκας, τα κατάλοιπα της παιδικής ηλικίας και πώς αυτά είναι ικανά να επηρεάσουν τον άνθρωπο και στην ενήλικη ζωή του, καθώς επίσης και την πραγματικότητα μιας πλούσιας, επιτυχημένης και παλιομοδίτικης κοινωνίας, που ανήκει στην κατά τα άλλα προοδευτική και σύγχρονη Στοκχόλμη. Το "Χρυσό Κλουβί", αν και προϊόν μυθοπλασίας, τονίζει σημεία που για πολλούς αποτελούν την πραγματικότητά τους.


7. Άνθρωποι με Άγχος - Fredrick Backman:


Άνθρωποι με άγχος. Κοινωνία με άγχος. Έτσι, μοιάζει ο 21ος αιώνας. Το "Άνθρωποι με άγχος" είναι ένα μυθιστόρημα που σε "ταξιδεύει" στα "μονοπάτια" της δικής σου ζωής και στο τέλος κάθε κεφαλαίου αισθάνεσαι σαν να ολοκλήρωσες μια συνεδρία ψυχανάλυσης. Κάθε αναγνώστης μπορεί να δει το πρόσωπό του, ή να ταυτιστεί σε κάποιες αφηγήσεις. Γιατί, σήμερα, όλοι είμαστε άνθρωποι με άγχος. Όμως, όπως αναφέρει και στην αρχή του βιβλίου ο Backman, "είναι πάντα εύκολο να χαρακτηρίζεις βλάκες τους άλλους ανθρώπους, αλλά μόνο αν ξεχνάς ότι είναι παράλογα δύσκολο να είσαι άνθρωπος". Ένα βιβλίο που επικεντρώνεται στη δύναμη που κατέχει η υγιής ανθρώπινη επαφή, ώστε να πάψουμε να είμαστε άνθρωποι με άγχος.


8. Να σου πω μια ιστορία - Χόρχε Μπουκάι:


Το "Να σου πω μια ιστορία" είναι μια συλλογή μικρών και σύντομων διηγημάτων. Κάθε ένα από αυτά έχει να σου προσφέρει και κάτι ξεχωριστό. Στο "Η αληθινή αξία του δαχτυλιδιού" μαθαίνεις να εκτιμάς τον εαυτό σου σαν πολύτιμο δαχτυλίδι, στο "Τα βατραχάκια στο αφρόγαλο" συνειδητοποιείς την αξία της προσπάθειας να μην μείνεις κολλημένος/η/ο στο αφρόγαλο, στο "Τα φτερά είναι για να πετάς" καταλαβαίνεις πως το ρίσκο στη ζωή είναι απαραίτητο, κι άλλα πολλά. Είναι ένα βιβλίο για όσους βαριούνται να διαβάσουν και για όσους θέλουν αλλά δεν έχουν χρόνο. Γιατί; Γιατί κάθε ιστορία είναι αυτοτελής και οι περισσότερες από αυτές είναι πολύ σύντομες, επομένως ο Μπουκάι, τα έφερε έτσι, ώστε όλοι να είναι σε θέση να μάθουν για τον "καλλιεργητή των χουρμάδων" και το "ρολόι που σταμάτησε στις εφτά".

 

Αυτό ήταν για σήμερα! Μην ξεχάσεις να μοιραστείς μαζί μου τις δικές σου σκέψεις, είτε αφήνοντας ένα σχόλιο, είτε με προσωπικό μήνυμα, να κάνεις like και share, να βρεις το "Skepsis by Athanasia" στο Facebook και στο Instagram, να εγγραφείς στο newsletter, ή μην κάνεις και τίποτα βρε παιδί μου. Μου φτάνει που ήσουν εδώ! Γενικά είσαι ελεύθερος/η/ο να κάνεις ό,τι θέλεις!


Εγώ εδώ σε αποχαιρετώ! Τα λέμε σε ένα επόμενο άρθρο*. Μέχρι τότε να κάνεις τον κόσμο μας καλύτερο και να εκφράζεσαι ελεύθερα! Σε ευχαριστώ που ήσουν για μια ακόμα φορά στο "Skepsis by Athanasia"!


*Νέο άρθρο ανεβαίνει κάθε Τετάρτη & Κυριακή στις 15:00 (ώρα Ελλάδος)!

50 views