5+1 τρόποι για να έχεις πάντα πρόγραμμα!


-από μία ψυχαναγκαστική με την πειθαρχία στην τήρηση του προγράμματος.


Γειά σου και πάλι φίλε/η μου!


Ίσως κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, έχω έναν ψυχαναγκασμό με την τήρηση του προγράμματος! Θέλω πάντα να υπάρχει μια οργάνωση και χωρίς πλάνο ή πρόγραμμα δεν μπορώ να λειτουργήσω. Δεν ξέρω αν μπορείς να με χαρακτηρίσεις ειδική στα θέματα οργάνωσης, πάντως σίγουρα μπορείς να πεις ότι κάτι σκαμπάζω κι εγώ! Σήμερα λοιπόν θα μοιραστώ μαζί σου τα κορυφαία tips που ακολουθώ εγώ για να έχω πάντα πρόγραμμα, αλλά και να μένω πιστή σε αυτό. Αν σου φαίνεται καλή ιδέα, τότε πάμε να ξεκινήσουμε!


1. Η "του ντου λιστ" aka. "To Do List":


Το πρώτο βήμα είναι να έχεις είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή την δική σου λίστα με όσα καλείσαι να εκπληρώσεις κάθε μέρα, καθώς μόνο έτσι θα ξέρεις ακριβώς τι πρέπει να κάνεις, χωρίς να αποσπάται η προσοχή σου σε άσκοπα και άχρηστα πράγματα. Προσωπικά, εκτιμώ πολύ το χαρτί και μου αρέσει περισσότερο να φτιάχνω τη δική μου λίστα σε ένα χαρτάκι, ωστόσο επειδή τα χαρτάκια δεν είναι πλέον και τόσο βολικά, ούτε οικολογικά, το Taskade μου έχει λύσει τα χέρια! Αν ψάχνεις μια δωρεάν εφαρμογή που συνδέεται με όλες τις συσκευές σου μέσω λογαριασμού, στην οποία μπορείς τόσο να κανονίζεις τις καθημερινές ή εβδομαδιαίες υποχρεώσεις σου, όσο να επικοινωνείς με συνεργάτες, συναδέλφους ή συμμαθητές και να κανονίζετε από κοινού το όσα έχετε να κάνετε για ένα project ή μια εργασία, τότε σου προτείνω ανεπιφύλακτα το Taskade. Παρ' όλα αυτά, αν είσαι πιο πατροπαράδοτος/η/ο, τότε απλά προμηθεύσου ένα μικρό μπλοκ ή ακόμα και τα all time classic post-it κάνουν τη δουλειά τους. Να θυμάσαι πάντα ότι είτε η "του ντου λιστ" σου είναι στον υπολογιστή είτε στο χαρτί, το να σβήνεις τις υποχρεώσεις σου, δίχως να τις πραγματοποιείς δεν σημαίνει πως είσαι σε πρόγραμμα. Στο τέλος της ημέρας, σημασία έχει ό,τι έχεις διαγράψει από τη λίστα σου να έχει γίνει όντως, να νιώθεις αυτή την ικανοποίηση πως ακόμα κι αν δεν τα έκανες όλα, τουλάχιστον έκανες όσα μπορούσες. Άλλωστε, με τον καιρό θα μάθεις να φτιάχνεις όλο και πιο ρεαλιστικές λίστες που θα ανταποκρίνονται στο φορμάτ του 24ώρου, δίχως να καταλήγεις με μισοτελειωμένες λίστες.


2. Το "πλάνερ" aka. "Weekly - Daily Planner":


Όπως μπορείς να φανταστείς πρόγραμμα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς οργάνωση και ένα backup. Χρησιμοποιώντας ένα πλάνερ ή μια ατζέντα ή ένα ημερολόγιο ή έστω ένα τετράδιο, μπορείς να ξέρεις πάντα, κάθε μέρα ή ακόμα και κάθε ώρα, τι πρέπει να κάνεις, τι ραντεβού έχεις ή ποια προθεσμία πλησιάζει. Αυτό πάλι μπορείς να το κάνεις είτε έντυπα είτε ηλεκτρονικά. Αν είσαι πάλι τύπος που δίνει βάση στην αισθητική, τότε έχω να σου προτείνω μερικά πραγματάκια. Μπορείς να προμηθευτείς οικονομικές και aesthetically pleasing ατζέντες στο Stradivarius, στο Public και στο Plaisio, αλλά αν προτιμάς κάτι σε ηλεκτρονική μορφή, τότε μείνε με τα κλασσικά και απευθύνσου στο Google Calendar, το οποίο για άλλη μια φορά μπορείς να το έχεις σε όλες τις συσκευές σου μέσω λογαριασμού. Όποιον τρόπο και να επιλέξεις, ώστε να προγραμματίζεις βάσει ημερομηνίας και ώρας το πρόγραμμά σου, θα καταφέρεις να είσαι πάντα στην ώρα σου στα ραντεβού, να μην χάνεις καμία προθεσμία, αλλά και να γνωρίζεις πόσο χρόνο έχεις ή δεν έχεις, με αποτέλεσμα να μην αγχώνεσαι προσπαθώντας να βάλεις μια τάξη στο μυαλό σου και να πελαγώνεις. Αυτό είναι το backup...του μυαλού σου. Γιατί ένα μυαλό έχουμε χειμώνα-καλοκαίρι, αλλά το πλάνερ μπορεί ανά πάσα στιγμή να σε ξελασπώσει, αν και μόνο αν μείνεις πιστός/η/ο στο καθημερινό σας ραντεβού.


3. Σταθερό πρόγραμμα ύπνου:


Τώρα θα μου πεις, τι μου λες μωρέ εσύ που έχεις πρόβλημα με τις αϋπνίες; Σε πληροφορώ πως όποτε τα καταφέρνω κι εγώ να κοιμάμαι και να ξυπνάω την ίδια ώρα κάθε μέρα, οι αϋπνίες εξαφανίζονται, γιατί στην ουσία κάνω ένα δώρο στον εαυτό μου: να ξεκουράζεται κάθε μέρα ακριβώς όσο χρειάζεται. Έτσι, δεν χάνονται ποτέ ώρες λόγω άσκοπου ξενυχτιού ή εξαιτίας του παπλώματος που με πλάκωσε. Επομένως, κάνε μια προσπάθεια να καθορίζεις εσύ το πρόγραμμα του ύπνου σου κι όχι οι υποχρεώσεις σου. Σκέψου πως αν είσαι ξεκούραστος/η/ο τότε και η "του ντου λιστ" θα έχει περισσότερες πιθανότητες να ολοκληρωθεί και το πλάνερ θα χρησιμοποιείται όπως πρέπει κι όχι σαν διακοσμητικό. Ο σωστός και ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για να μπορείς κάθε πρωί να είσαι παραγωγικός/η/ο και να μην αφήνεις τίποτα για την επόμενη μέρα. Βρες τις ώρες που σου ταιριάζουν καλύτερα, κοιμήσου κάθε μέρα αυτές τις ίδιες συγκεκριμένες ώρες και θα με θυμηθείς. Κι αν σε βοηθάει η δική μου περίπτωση, να ξέρεις ότι εγώ είμαι πρωινός τύπος και ξυπνάω κατά τις 6-6:30, όμως το βράδυ φροντίζω να κοιμάμαι γύρω στις 10-10:30, ώστε να συμπληρώνω 8 ώρες ύπνου. Σημαντικό είναι να θυμάσαι πως είναι προτιμότερο να κοιμηθείς 8 ώρες ή όσες είναι απαραίτητες για την ηλικία σου, παρά να κοιμηθείς αργά και να ξυπνήσεις νωρίς. Κάνεις κακό στον εαυτό σου με αυτόν τον τρόπο. Επένδυσε στον ύπνο σου και τότε θα δεις διαφορά.


4. Βάλε προτεραιότητες, το λεγόμενο "PRIORITIZE":


Π Ρ Ο Τ Ε Ρ Α Ι Ο Τ Η Τ Ε Σ ! Αν δεν ξεκαθαρίσεις στο μυαλό σου την σημαντικότητα κάθε υποχρέωσης, τότε ναι μεν μπορεί να έχεις πρόγραμμα, αλλά δεν θα έχεις ένα πρόγραμμα ποιοτικό και υπεύθυνο. Όταν παραδείγματος χάριν, έχεις ένα ραντεβού με γιατρό, μια προθεσμία για εργασία και να καθαρίσεις το ντουλάπι με τις κούπες, πρέπει να αντιληφθείς τη σοβαρότητα της κάθε δουλειάς σου και να βάλεις προτεραιότητες. Είναι πιο σημαντικό να καθαρίσεις το ντουλάπι ή να πας στο γιατρό; Και είναι πιο επείγον το ραντεβού με το γιατρό ή η προθεσμία της εργασίας; Τα ερωτήματα αυτά μπορείς να τα απαντήσεις μόνο εσύ, αλλά ακόμα κι αν θεωρείς πως το ντουλάπι με τις κούπες αποτελεί την προτεραιότητά σου, πρέπει αυτό να το έχεις καθορίσει εσύ συνειδητά, ώστε να έχεις ένα πρόγραμμα που πάνω από όλα θα το ρυθμίζεις με τη λογική και την κριτική σου σκέψη. Πιο απλά, προσπάθησε να έχεις ένα ευέλικτο πρόγραμμα -βασικά ένα ευέλικτο μυαλό, γιατί όλα στο μυαλό μας είναι- για να ξέρεις πάντα ότι θα πορεύεσαι με βάση τις προτεραιότητές σου κι όχι με βάση αυτό καθ' αυτό το πρόγραμμα.


5. Περιόρισε το χρόνο που ξοδεύεις στα μηχανήματα του διαβόλου:


Ο υπολογιστής, το κινητό, το τάμπλετ, η τηλεόραση κι όλα τα παρεμφερή.

Και ναι, μπορεί να είμαι 18 χρονών, να γεννήθηκα μέσα στην τεχνολογία, να βιώνω τώρα μια κατάσταση τηλεκπαίδευσης, τηλεργασίας, τηλεπικοινωνίας κι όλα τα "τηλε", αλλά είναι σημαντικό να υπενθυμίζουμε όλοι στον εαυτό μας πως όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύουμε μπροστά από τις οθόνες, τόσο λιγότερο αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. Πόσες φορές έχεις ανοίξει τον υπολογιστή για να δεις Netflix ή το κινητό για να δεις λίγο TikTok και είπες "Για λίγο θα κάτσω"; Και πόσες άλλες φορές έχουν περάσει ώρες κι εσύ έχεις τελειώσει την καινούργια σειρά του Netflix ή έχεις μάθει 5 χορούς στο TikTok; Όλοι το κάνουμε, γιατί μπροστά από την οθόνη χάνουμε την αίσθηση του χρόνου. Έτσι, όμως, όχι μόνο βλάπτουμε τον εαυτό μας, αφού τώρα μέσα σε αυτή την νέα πραγματικότητα των "τηλε" είμαστε συνεχώς μπροστά από μια οθόνη, αλλά και δεν καταφέρνουμε να μείνουμε πιστοί στο πρόγραμμά μας. Ξέρεις τι έκανα για να μην συμβαίνει τίποτα από τα δύο; Έβαλα χρονόμετρο. Πόση ώρα έχω ελεύθερο χρόνο; 1 ώρα; Ωραία, σε μια ώρα θα χτυπήσει το χρονόμετρο και εγώ θα σταματήσω ό,τι κάνω συνεχίζοντας στο πρόγραμμά μου. Ή μπορείς να κάνεις ακόμα και το αντίστροφο, αν είσαι από τους τελειομανείς ανθρώπους. Βάλε χρονόμετρο για την ώρα που θα αφιερώσεις μπροστά στο Word, το Excel ή το Skype. Βάλε χρονόμετρο, δηλαδή, για τις υποχρεώσεις σου, ώστε να είσαι σίγουρος/η/ο πως στο τέλος της ημέρας θα αφήσεις χρόνο για ξεκούραση. Γιατί και η ξεκούραση έχει θέση μέσα στο πρόγραμμά σου. Κι αφού συνηθίσεις να ελέγχεις τον χρόνο που ξοδεύεις, προσπάθησε να τον περιορίζεις σε σημείο που να νιώθεις ότι προλαβαίνεις να κάνεις όλα όσα θέλεις, αλλά όχι σε σημείο που να λες "Έλα μωρέ ας δω άλλο ένα επεισόδιο." κι ας έχεις δει ήδη άλλα τρία.


6. Repeat:


Αφού μάθεις τον εαυτό σου σε όλα τα παραπάνω, πρέπει να τα επαναλάβεις μέχρι όλα να βγαίνουν αυθόρμητα από μέσα σου και να γίνουν συνήθεια. Μην ξεχνάς πως η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Αν καταφέρεις να δοκιμάσεις τους πέντε παραπάνω τρόπους, μπορεί να έχεις κάνει μόνο την αρχή, αλλά στην ουσία έχεις εντάξει το μυαλό σου σε μια νέα ρουτίνα και αν κάθε μέρα του υπενθυμίζεις τι πρέπει να κάνει, μέσα σε λίγο διάστημα θα τα κάνει όλα από μόνο του. Τι νομίζεις... Το μυαλό μας είναι σαν τα μικρά παιδιά... Ένα σφουγγάρι που ρουφάει ότι του του λες σε επαναλαμβανόμενη βάση.


Αυτό ήταν για σήμερα! Ελπίζω να σε βοήθησα με κάποιον τρόπο! Μην ξεχάσεις να μοιραστείς μαζί μου τις δικές σου σκέψεις και τα δικά σου tips, ή να μου πεις αν δοκίμασες κάποιο από τα δικά μου, είτε αφήνοντας ένα σχόλιο, είτε με προσωπικό μήνυμα, να κάνεις like και share, να βρεις το "Skepsis by Athanasia" στο Facebook και στο Instagram, να εγγραφείς στο newsletter, ή μην κάνεις και τίποτα βρε παιδί μου. Μου φτάνει που ήσουν εδώ! Γενικά είσαι ελεύθερος/η/ο να κάνεις ό,τι θέλεις!


Εγώ εδώ σε αποχαιρετώ και θα τα ξαναπούμε την Τετάρτη στις 15:00. Μέχρι τότε να κάνεις τον κόσμο μας καλύτερο και να εκφράζεσαι ελεύθερα!


Σε ευχαριστώ που ήσουν για μια ακόμα φορά στο "Skepsis by Athanasia"!


Πι.Ες. Χρόνια πολλά στον Αντώνη και την Αντωνία της καρδιάς μας. Σήμερα 17 κι αύριο 18. Ναι; Ο νοών νοείτω. Βασικά, δεν σημαίνει επειδή είσαι "ο νοών" ότι ξέρεις κιόλας. Ψάξε το ηλεκτρονικό εορτολόγιο!

105 views