5 πρακτικά tips για φοιτητές/μαθητές (κι όχι μόνο)!

Γειά σου και πάλι φίλε/η μου!


Σήμερα, σκέφτηκα πως έχει έρθει η ώρα να μοιραστώ μαζί σου κάποια tips που ανακάλυψα και μετέτρεψα σε συνήθεια κατά τη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων ως μαθήτρια, αλλά και τους τελευταίους μήνες ως φοιτήτρια. Μάλιστα, πρωτοετής φοιτήτρια εξ' αποστάσεως, οπότε προσδέσου για πολλές αναφορές σε τεχνολογία, διαδίκτυο και ξένη ορολογία!


Αν σου φαίνεται καλή ιδέα πάμε να ξεκινήσουμε...1. One Tab


Το One Tab είναι μια επέκταση για browsers. Δηλαδή; Θα σου εξηγήσω! Σίγουρα θα σου έχει συμβεί να κάνεις μια εργασία ή να ψάχνεις, παραδείγματος χάριν, έπιπλα για μια ανακαίνιση χώρου που σκέφτεσαι να κάνεις και να έχεις ανοίξει τόσες πολλές καρτέλες που κάποια στιγμή δεν μπορείς να βγάλεις άκρη. Και το κερασάκι στην τούρτα; Αν θέλεις να κλείσεις τον υπολογιστή σου, αλλά δεν θέλεις να χαθεί η έρευνα που έχεις κάνει, για να αποθηκεύσεις όλες αυτές τις καρτέλες πρέπει να τις κάνεις μία-μία σελιδοδείκτη, με αποτέλεσμα να χάνεις πάρα πολύ χρόνο και να κουράζεσαι. Αλλιώς, αναγκάζεσαι να αφήνεις μονίμως τον υπολογιστή σου ανοιχτό και να υπομένεις το θέαμα των "ανοιγμένων καρτελών", καθώς επίσης και το "κόλλημα" του ίντερνετ. Το One Tab, είναι αυτό που λέει και το όνομά του! "Μία Καρτέλα"! Με το πάτημα ενός κουμπιού, όλες οι ανοιχτές καρτέλες ομαδοποιούνται σε μία και μάλιστα μπορείς να την ονομάσεις αυτή τη μία καρτέλα, όπως εσύ θέλεις. Μπορείς, για παράδειγμα να την πεις "Έρευνα Σχολής" ή "Ανακαίνιση Σαλονιού". Έτσι, όταν θα θέλεις να ασχοληθείς πάλι με την εργασία, την έρευνα ή την ανακαίνισή σου, θα ανοίγεις τον υπολογιστή σου, θα πατάς "Restore All" και η διαδικασία που είχες ξεκινήσει πριν από ώρες, μέρες, μήνες ή και χρόνια θα βρίσκεται στο ίδιο σημείο που την είχες αφήσει! Και το πιο τέλειο είναι ότι μπορείς να κάνεις αυτή την ομαδοποίηση όσες φορές θέλεις, εντελώς δωρεάν, εγκαθιστώντας την αντίστοιχη επέκταση για το browser που χρησιμοποιείς (π.χ. GoogleChrome, MozillaFirefox κτλ.)!2. Κάθε μέρα έχει το δικό της χρώμα


Κι εδώ έρχεται και βρίσκει πρακτική χρήση ο παράλογος ψυχαναγκασμός μου και ο εθισμός μου στα είδη γραφικής ύλης! Μια ημέρα ξαφνικά αποφάσισα πως όλοι αυτοί οι υπογραμμιστές, τα στυλό και τα post-it που είχα αγοράσει με περίσσεια μανία έπρεπε να χρησιμοποιηθούν καταλλήλως. Έτσι, πήρα την απόφαση, η κάθε μέρα να έχει το δικό της χρώμα! Σε εμένα λειτουργεί η Δευτέρα να είναι μπλε, η Τρίτη κίτρινη, η Τετάρτη πορτοκαλί, η Πέμπτη πράσινη, η Παρασκευή ροζ, το Σάββατο μωβ και η Κυριακή ό,τι τύχει (άλλωστε είναι χαλαρή μέρα)! Θα με ρωτήσεις βέβαια όλο αυτό που βοηθάει...μα στην οργάνωση φυσικά πού αλλού;! Επιλέγοντας για κάθε μέρα ένα χρώμα και αφού με τον καιρό το μυαλό σου θα το συνηθίζει όλο και περισσότερο, θα μπορείς να βρίσκεις πιο εύκολα και πιο γρήγορα σημειώσεις, χαρτιά, ραντεβού ή οτιδήποτε άλλο θέλεις εσύ. Το σύστημα "χρωματιστή μέρα" είναι ένα σύστημα οργάνωσης χώρου και χρόνου, με το οποίο το μυαλό μπορεί να λειτουργήσει πιο γρήγορα, εύκολα, αλλά και ξεκούραστα. Άσε που σου φτιάχνει και τη διάθεση να παίζεις με τα χρώματα! Τί όχι;


3. Taskade γι' άλλη μια φορά


Έχω αναφερθεί πάλι στο Taskade, στο άρθρο σχετικά με την τήρηση του προγράμματος! Οπότε, τώρα θα είμαι λίγο πιο σύντομη. Το Taskade, λειτουργεί και ως μια μορφή to-do list, αλλά μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής μπορείς τόσο να επικοινωνείς με άλλους και να κάνετε από κοινού projects, όσο και να δημιουργείς τους δικούς σου πίνακες, ώστε να οργανώνεις τις εργασίες και γιατί όχι ακόμα και τις σημειώσεις σου.


4. Κλασέρ ανά μάθημα


Για το πρώτο εξάμηνο του πανεπιστημίου και εντελώς χαμένη και μπερδεμένη σχετικά με το πως πρέπει να οργανωθώ σε αυτή τη νέα βαθμίδα, υπό την νέα πραγματικότητα, επέλεξα να οργανώσω και να ταξινομήσω τις σημειώσεις μου σε αυτά τα λευκά κλασέρ με τη διαφάνεια στο εξώφυλλο, ανά μάθημα. Το αγαπητό Pinterest με βοήθησε πάρα πολύ στην έρευνα που έκανα για το styling του κάθε κλασέρ. Βρήκα, λοιπόν, στο Pinterest, φωτογραφίες που μου άρεσαν και η κάθε μία ταίριαζε και στο θέμα του μαθήματος, τις εκτύπωσα και τις έβαλα στις διαφάνειες των κλασέρ. Επίσης, βρήκα και ένα printable ετικετών, το εκτύπωσα και αυτό, έκοψα την κάθε ετικέτα και την κόλλησα πάνω στην κάθε φωτογραφία. Στη φωτογραφία μπορείς να δεις δύο παραδείγματα. Στα αριστερό είναι το κλασέρ μου για το μάθημα "Εισαγωγή στις σπουδές των Μέσων", όπου σπουδές των μέσων σημαίνει επικοινωνία, οπότε επέλεξα μια φωτογραφία που εμένα μου θύμιζε επικοινωνία/επαφή. Στα δεξιά είναι το πιο αγαπημένο μου κλασέρ για το αγαπημένο μου μάθημα "Εισαγωγή στη Δημοσιογραφία", όπου για εμένα Δημοσιογραφία σημαίνει ελευθερία ιδεών, σκέψεων, απόψεων, πληροφοριών και ειδήσεων, οπότε επέλεξα μια φωτογραφία, στην οποία τα λουλούδια που φυτρώνουν στο κεφάλι της κοπέλας σηματοδοτούν αυτή την ελευθερία! Πώς σου φαίνεται σαν ιδέα; Ίσως να μην είναι ένα tip που βοηθάει αποκλειστικά στην οργάνωση, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι για να είναι κάτι οργανωμένο πρέπει να είναι και όμορφο, μα πάνω από όλα να μας φτιάχνει την διάθεση. Σε διαβεβαιώ πως το διάβασμα ήταν πιο ευχάριστο έχοντας με αυτόν τον τρόπο ταξινομημένες τις σημειώσεις μου. Δοκίμασέ το! Δεν έχεις να χάσεις τίποτα! Άλλωστε, είναι μια πολύ οικονομική λύση!5. Google Docs


Ένα θα σου πω μόνο... Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο πιο εύκολα, γρήγορα, οργανωμένα και πρακτικά γίνονται οι ομαδικές εργασίες με την βοήθεια του Google Docs, γνωστό και ως "Έγγραφα". Το μόνο που χρειάζεται είναι email και είσαι έτοιμος/η/ο να πάρεις αυτό το 10 ή 20 αν μιλάμε για δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που τόσο πολύ περιμένεις και αξίζεις στην ομαδική εργασία. Άλλωστε, όλοι γνωρίζουμε και οφείλουμε να παραδεχτούμε πως οι ομαδικές εργασίες είναι η πιο δύσκολη υποχρέωση. Το Google Docs όμως είναι ο καλύτερος φίλος για να κάνει τα πάντα πιο ανώδυνα! Συνδέεστε όλα τα μέλη μιας ομάδας και διορθώνεται μαζί, ταυτόχρονα το κείμενό σας, βλέποντας ο ένας τις αλλαγές που κάνει ο άλλος επιτόπου. Μπορείτε να κάνετε σχόλια, ώστε να τα δει ο άλλος αργότερα. Ή ακόμα γίνεται να γράψει ο καθένας το δικό του μέρος της εργασίας και ο άλλος να αναλάβει να το επιμεληθεί οποιαδήποτε στιγμή θέλει από οποιαδήποτε συσκευή, μιας και όλα αποθηκεύονται στο cloud! Τόσες λύσεις προσφέρει το Google Docs, που δεν γίνεται να μην βρεις αυτή που ταιριάζει σε εσένα και την ομάδα σου.


Αυτό ήταν για σήμερα! Μην ξεχάσεις να μοιραστείς μαζί μου τις δικές σου σκέψεις και τα δικά σου tips, είτε αφήνοντας ένα σχόλιο, είτε με προσωπικό μήνυμα, να κάνεις like και share, να βρεις το "Skepsis by Athanasia" στο Facebook και στο Instagram, να εγγραφείς στο newsletter, ή μην κάνεις και τίποτα βρε παιδί μου. Μου φτάνει που ήσουν εδώ! Γενικά είσαι ελεύθερος/η/ο να κάνεις ό,τι θέλεις!


Εγώ εδώ σε αποχαιρετώ και θα τα ξαναπούμε την Τετάρτη στις 15:00. Μέχρι τότε να κάνεις τον κόσμο μας καλύτερο και να εκφράζεσαι ελεύθερα!


Σε ευχαριστώ που ήσουν για μια ακόμα φορά στο "Skepsis by Athanasia"!

61 views