Φοιτητική ζωή στην Αθήνα: Όσα έμαθα σε έναν χρόνο


Γειά σου και πάλι φίλε/η μου!


Τα Πανεπιστήμια σε λίγες μέρες ανοίγουν τις πόρτες τους για μια ακόμα χρονιά, τα περισσότερα επιτέλους δια ζώσης με μερικές εξαιρέσεις τηλεκπαίδευσης.


Όπως και να έχει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά σε λίγο ξεκινά και πολλοί/ες πρωτοετείς φοιτητές/τριες μεταθέτουν τη βάση τους για τα επόμενα τουλάχιστον τέσσερα χρόνια στην πρωτεύουσα, την Αθήνα.


Εγώ, ούσα δευτεροετής φοιτήτρια πλέον στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στην Αθήνα και έχοντας αποκτήσει μια πρώτη ιδέα τόσο της πόλης, όσο και της ζωής σε αυτή (κι ας ήταν ο πρώτος χρόνος εξ' αποστάσεως), θα ήθελα να μοιραστώ ορισμένα πράγματα, τα οποία θα ήταν καλό να μου τα είχε πει κάποιος κι εμένα όταν ξεκινούσα πέρυσι τέτοια εποχή τη ζωή μου στην Αθήνα.


DISCLAIMER: Αν είσαι φοιτητής/τρια στην Αθήνα δεν θέλω να σε τρομάξω, ούτε να σου δείξω την άσχημη μεριά της πόλης. Σκοπός μου είναι απλά να σε προειδοποιήσω για όσα ίσως να συναντήσεις και θεωρώ σημαντικά να τα γνωρίζεις. Αν θέλεις μπορείς να διαβάσεις το άρθρο μου σχετικά με την όμορφη πλευρά της Αθήνας, την οποία θα τη συναντήσεις σε μεγαλύτερο ποσοστό από την άσχημη!


Η ομορφιά της Αθήνας!

 

Το φοιτητικό σπίτι στην Αθήνα:

 • Αγγελίες - Ενοίκια: Αν έχεις βρει ήδη σπίτι - ή αν έχεις χάσει τα μάτια σου πάνω από τις αγγελίες - θα ξέρεις πόσο δύσκολο είναι να βρεις πλέον σπίτι στην Αθήνα. Κι ίσως κάποιος/α που δεν γνωρίζει τα πράγματα εκ των έσω να απορεί, καθώς η Αθήνα είναι μια τεράστια πόλη, άρα πώς είναι τόσο δύσκολο να βρεθεί ένα σπίτι; Το AirBnB, δυστυχώς, έχει αλλάξει πολύ τα επίπεδα των ενοικίων, με αποτέλεσμα σπίτια ακατάλληλα και μη κατοικήσιμα να ενοικιάζονται σε πολύ υψηλές τιμές και όλα τα "καλά" σπίτια να είναι - δικαιολογημένα - σε ακόμα υψηλότερες, με σκοπό να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό που επικρατεί στον χώρο των ακινήτων. Επίσης, όσο εύκολο κι αν νομίζεις πως είναι να βρεις σπίτι ψάχνοντας στα γνωστά sites ενοικιάσεων, συγνώμη που θα σε απογοητεύσω, αλλά δεν είναι. Καλύτερα να σκέφτεσαι έξω από το κουτί και να αναζητήσεις σπίτια και σε λιγότερο γνωστά sites, να ρωτήσεις ένα μεσιτικό γραφείο ή ακόμα να ψάχνεις στις κολώνες γύρω από το πανεπιστήμιό σου για αγγελίες. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να απογοητεύεσαι. Όπως καταφέραμε να βρούμε όλοι/ες, έτσι θα τα καταφέρεις κι εσύ. Ίσως με λίγη δυσκολία, αλλά θα τα καταφέρεις. Μην περιμένεις όμως να τα έχεις όλα δικά σου. Δυστυχώς, είτε θα επιλέξεις να ενοικιάσεις ένα καλό σπίτι, σε βολική για εσένα περιοχή, αλλά με υψηλό χρηματικό κόστος, είτε θα πρέπει να συμβιβαστείς με κάτι λιγότερο καλό, ώστε να γλυτώσεις χρήματα. Ό,τι και να επιλέξεις, η δική μου συμβουλή είναι πριν κατασταλάξεις στην επιλογή σου να βεβαιωθείς πως το σπίτι έχει τα εξής χαρακτηριστικά που θα αναφέρω στην επόμενη κουκίδα.

 • Τρόποι ασφαλείας: Τονίζω πως όσα θα αναφέρω σε αυτό το σημείο είναι οι δικές μου συμβουλές με βάση τις δικές μου προτιμήσεις. Ο καθένας/μία ψάχνει κάτι διαφορετικό και ίσως να έχει άλλες προτεραιότητες. Για εμένα προτεραιότητα για να ενοικιάσω το σπίτι μου ήταν η ασφάλεια. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που θεωρώ πως πρέπει να έχει υποχρεωτικά το σπίτι σου στην Αθήνα: πόρτα ασφαλείας, να είναι σε όροφο, διπλά τζάμια, ασφαλής και πυκνοκατοικημένη περιοχή, το σπίτι να βλέπει σε κεντρικό δρόμο, αν είναι δυνατό ο δρόμος να έχει και καταστήματα.

 • Περιοχή - Αποστάσεις - Απεργίες ΜΜΜ: Παρόλα αυτά, κάτι εξίσου σημαντικό που θεωρώ πως πρέπει να προτιμήσεις στην επιλογή σου είναι η περιοχή που θα βρίσκεται το σπίτι. Δεν πρέπει να ξεχνάς ότι η Αθήνα είναι μια μεγάλη πόλη, σίγουρα πολύ μεγαλύτερη από την πόλη που μεγάλωσες και έχεις συνηθίσει. Οι αποστάσεις είναι πολύ μεγάλες και το γεγονός πως η πρωτεύουσα έχει παραπάνω από ένα μέσα μαζικής μεταφοράς, αυτό δεν το κάνει απαραιτήτως πιο εύκολο. Στην Αθήνα, πολύ συχνά γίνονται απεργίες από τους υπαλλήλους των ΜΜΜ κι αυτό σημαίνει πως, σχεδόν πάντα, όλα τα μέσα σταματούν την κυκλοφορία τους σε περίοδο απεργίας. Αυτό τί σημαίνει για εσένα; Πως αν έχεις βρει ένα σπίτι πολύ μακριά από τη σχολή σου είτε θα πρέπει να πληρώσεις ένα ταξί πανάκριβα, είτε να περπατήσεις μια τεράστια απόσταση, είτε να ταλαιπωρηθείς με τα λεωφορεία, όταν δεν απεργούν κι αυτά. Επομένως, είναι προτιμότερο να επιλέξεις ένα σπίτι λίγο πιο ακριβό, αλλά πιο κοντά στη σχολή σου, από το να επιλέξεις κάτι πιο οικονομικό, το οποίο αργότερα σε βάθος χρόνου θα σου γυρίσει μπούμερανγκ τόσο όσον αφορά τα χρήματα, αλλά όσον αφορά και την ταλαιπωρία. Ακόμα όμως κι αν δεν καταφέρεις να βρεις σπίτι κοντά στη σχολή σου, προσπάθησε να εγκατασταθείς σε μια περιοχή, η οποία εξυπηρετείται από όλα ή τα περισσότερα ΜΜΜ, ώστε να είσαι όσο το δυνατόν πιο καλυμμένος/η.

Η μετακίνηση στην Αθήνα:


Κι η προηγούμενη κουκίδα μου δίνει πάσα να αναφερθώ στην μετακίνηση στην Αθήνα. Μιας και είμαι κι εγώ παιδί της επαρχίας κι ως γνωστόν στην επαρχία έχουμε μόνο λεωφορεία για τις αστικές μας μετακινήσεις, μπορώ να ταυτιστώ με όλα τα παιδιά της επαρχίας στο κομμάτι της δυσκολίας να χρησιμοποιήσουμε τα ΜΜΜ της Αθήνας. Βήμα - βήμα θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω όσο περισσότερο μπορώ. Όμως, πρώτα θα σε καθησυχάσω, λέγοντάς σου πως όλα είναι μια συνήθεια και πριν το καταλάβεις όλα θα σου βγαίνουν φυσιολογικά και αυθόρμητα. Πριν το καταλάβεις θα γίνεις Αθηναίος/α!

 • Εισιτήρια - Κάρτες: Πλέον στην Αθήνα υπάρχουν τα AthENA Card και AthENA ticket. Είναι αυτό που λέει και η λέξη. Έχεις ένα εισιτήριο ή μία κάρτα για να χρησιμοποιείς όλα τα ΜΜΜ της Αθήνας. Μπορείς με το ίδιο εισιτήριο ή την ίδια κάρτα να μπεις και στο μετρό και στο τραμ και στο τρόλεϊ και στο λεωφορείο. Είτε ηλεκτρονικά είτε στα εκδοτήρια κεντρικών σταθμών του μετρό μπορείς επίσης να εκδώσεις την δική σου προσωπική κάρτα απεριόριστων διαδρομών (υπάρχει και φοιτητική) για να κάνεις εξοικονόμηση χρημάτων. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι η ταυτότητά σου, το φοιτητικό σου πάσο και τα χρήματα που θέλεις να βάλεις στην κάρτα. Διάβασε εδώ περισσότερες πληροφορίες. Σημαντικό tip: Δεν είναι ανάγκη να έχεις μαζί σου φωτογραφία, καθώς στα εκδοτήρια σε φωτογραφίζουν και σου παραδίδουν επιτόπου την κάρτα σου.

 • Μετρό: Το μετρό της Αθήνας έχει τρεις γραμμές. Την πράσινη (Γραμμή 1), την κόκκινη (Γραμμή 2) και την μπλε (Γραμμή 3). Η πράσινη συχνά λέγεται και "ηλεκτρικός", αλλά θα μιλήσω αναλυτικά γι' αυτή παρακάτω. Η Γραμμή 2 είναι η γραμμή Ανθούπολη - Ελληνικό, ενώ η Γραμμή 3 είναι η γραμμή Νίκαια - Δουκίσσης Πλακεντίας - Αεροδρόμιο. Σε αρκετούς σταθμούς του μετρό περνούν παραπάνω από μία γραμμές, ή/και άλλα μεταφορικά μέσα, όπως π.χ. κάποια γραμμή του τραμ. Το μετρό θεωρείται το πιο εύκολο μέσο μαζικής μεταφοράς, καθώς επίσης και το πιο γρήγορο, γι' αυτό δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι για τίποτα. Δεν χρειάζεται καν να έχεις το νου σου στις στάσεις, αφού φεύγοντας από κάθε σταθμό και λίγο πριν φτάσει στον επόμενο ανακοινώνεται η επόμενη στάση. Τα δρομολόγια του μετρό είναι πολύ συχνά, επομένως ακόμα κι αν χάσεις τον συρμό στον οποίο θέλεις να επιβιβαστείς, έπειτα από 2-5 λεπτά θα έρθει ο επόμενος. Σημαντικά tips: α) Στο μετρό, δεδομένου ότι κινείται υπογείως, δεν υπάρχει σχεδόν ποτέ σήμα στο κινητό. β) Στις κυλιόμενες σκάλες πρέπει να ξέρεις τη θέση σου! Από τα δεξιά μπορείς να στέκεσαι και από τα αριστερά μπορείς να ανεβαίνεις ή να κατεβαίνεις τις κυλιόμενες σκάλες, αν θέλεις να τρέξεις να προλάβεις τον συρμό. Θα σε συμβούλευα να μην κάνεις το αντίστροφο, διότι κάποιος που βιάζεται εκείνη τη στιγμή, μπορεί να μην σου μιλήσει πολύ ευγενικά. γ) Στο μετρό χτυπάς το εισιτήριο ή την κάρτα μία φορά κατά την είσοδό σου στον σταθμό (όχι στον συρμό) και μία φορά κατά την έξοδό σου. δ) Δεν χρειάζεται να πατήσεις κάποιο κουμπί για να κάνει στάση. Σταματά παντού και πάντα!

 • Ηλεκτρικός: Η πράσινη γραμμή, ή γραμμή 1 του μετρό ή ηλεκτρικός είναι η γραμμή Πειραιάς - Κηφισιά και είναι η μοναδική γραμμή του μετρό που βρίσκεται κατά το ήμισυ κάτω από τη γη και κατά το υπόλοιπο ήμισυ πάνω από την γη. Αυτό συμβαίνει διότι ο ηλεκτρικός ήταν κάποτε το τρένο της Αθήνας κι έπειτα μετατράπηκε στην πρώτη γραμμή του μετρό. Στον ηλεκτρικό ισχύουν οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν και στο μετρό.

 • Τραμ: Το τραμ στην Αθήνα έχει τρεις γραμμές. Την Γραμμή Τ3 "Θουκυδίδης" που ενώνει το ΣΕΦ με το Ασκληπιείο Βούλας, την Γραμμή Τ4 "Αριστοτέλης" που ενώνει το Σύνταγμα με το ΣΕΦ και την Γραμμή Τ5 "Πλάτωνας" που ενώνει το Σύνταγμα με το Ασκληπιείο Βούλας και είναι η μεγαλύτερη από τις τρεις γραμμές του τραμ. Το τραμ είναι ένας συνδυασμός μετρό και λεωφορείου. Κινείται πιο γρήγορα από ένα λεωφορείο, αλλά πιο αργά από ένα μετρό. Μοιάζει στην όψη περισσότερο με ένα μετρό, αλλά στη χρήση μοιάζει περισσότερο με ένα λεωφορείο. Για κοντινές αποστάσεις είναι βολικό, αλλά αν θέλεις να κάνεις παραδείγματος χάριν την απόσταση Σύνταγμα - Γλυφάδα, πρέπει να γνωρίζεις ότι θα κάνεις γύρω στη μία ώρα να φτάσεις. Σημαντικά tips: α) Στο τραμ χτυπάς το εισιτήριο ή την κάρτα μία φορά κατά την είσοδό σου σε αυτό. β) Σε αντίθεση με το μετρό πρέπει να χτυπάς το κουδουνάκι για να κάνει στάση, αν και τις περισσότερες φορές, ειδικά σε ώρες αιχμής, σταματά σε όλες τις στάσεις.

 • Τρόλει: Το τρόλεϊ είναι ηλεκτροκίνητο λεωφορείο και χρησιμοποιείται ακριβώς όπως κι ένα κανονικό λεωφορείο. Η μόνη διαφορά είναι ότι το πρώτο κινείται με ρεύμα και γι' αυτό ενώνεται με καλώδια ρεύματος που υπάρχουν στους δρόμους της Αθήνας. Κι αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό, καθώς πολλοί ασυνείδητοι οδηγοί, επιλέγουν είτε να ακολουθούν μια πορεία είτε να σταθμεύουν ακριβώς κάτω από τα καλώδια, με τα οποία χρειάζεται να συνδέεται το τρόλεϊ για να κινηθεί. Έτσι, πολλές είναι οι φορές που μπορεί ένα τρόλεϊ να μην φτάσει στον προορισμό του, αφού θα έχει μείνει κολλημένο σε ένα σημείο, εξαιτίας ενός/μίας ανεύθυνου/ης οδηγού. Το τρόλεϊ έχει 21 γραμμές και ουσιαστικά δεν διαφέρει καθόλου από ένα λεωφορείο. Ίσα ίσα που το λεωφορείο είναι πιο γρήγορο από το τρόλεϊ. Δες εδώ αναλυτικά τις γραμμές. Σημαντικό tip: Στο τρόλεϊ το εισιτήριο ή την κάρτα την χτυπάς μία φορά κατά την είσοδό σου σε αυτό.

 • Λεωφορείο: Οι γραμμές των λεωφορείων στην Αθήνα είναι συνολικά 15. Ωστόσο, η κάθε γραμμή αποτελείται από υπογραμμές (θα τις έλεγα), οι οποίες στο σύνολό τους είναι 254! Οι κεντρικές γραμμές των λεωφορείων είναι οι 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,Α,Β,Γ,Ε,Χ. Η 0 αποτελείται από 16 υπογραμμές, η 1 από 25, η 2 από 23, η 3 από 18, η 4 από 18, η 5 από 21, η 6 από 11, η 7 από 33, η 8 από 54, η 9 από 9, η Α από 10, η Β από 8, η Γ από 1, η Ε από 2 και η Χ από 5. Βρες εδώ αναλυτικά όλες τις γραμμές των λεωφορείων. Σημαντικά tips: α) Στο λεωφορείο χτυπάς το εισιτήριο ή την κάρτα μία φορά κατά την είσοδό σου σε αυτό. β) Στα λεωφορεία της Αθήνας μπορείς να εισέρχεσαι και από τις πίσω πόρτες, καθώς υπάρχει η δυνατότητα να χτυπήσεις το εισιτήριο ή την κάρτα σου δίπλα σε κάθε πόρτα.

 • Προαστιακός: Ο προαστιακός αν και είναι το τρένο που ενώνει την Αθήνα και με άλλες περιοχές της Ελλάδας, είναι επίσης και ένα μέσο που πολλοί/ες χρησιμοποιούν για τις καθημερινές τους αστικές μετακινήσεις. Στον προαστιακό βέβαια δεν ισχύουν τα AthEna card και AthENA ticket, αφού έχει δικά του εισιτήρια και κάρτες επιβίβασης. Με λίγα λόγια ο προαστιακός είναι απλά ένα τρένο που μπορείς να το χρησιμοποιήσεις είτε ως ταξιδιωτικό μέσο, είτε ως αστική συγκοινωνία. Βρες εδώ περισσότερες πληροφορίες.

 • Beat: Στην Αθήνα εκτός από ταξί μπορείς να χρησιμοποιήσεις και Beat, που σου προσφέρει περισσότερη ασφάλεια, τη δυνατότητα να επιλέξεις ορισμένα χαρακτηριστικά για το ταξί που θα σε παραλάβει (π.χ. αν θέλεις να μεταφέρεις κάποιο κατοικίδιο) και τη δυνατότητα να πληρώσεις με κάρτα, γνωρίζοντας από πριν το ποσό που θα πρέπει να πληρώσεις, όπως επίσης και τον χρόνο που θα χρειαστεί για να φτάσεις στον προορισμό σου. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κατεβάσεις την εφαρμογή!

Ο "φόβος & ο τρόμος" της Αθήνας:


Αυτό που ίσως να μην σου έχει πει κανένας πριν μετακομίσεις στην Αθήνα, είναι το γεγονός πως στην αγαπημένη μας πρωτεύουσα υπάρχουν οι υπόγειες και οι υπέργειες διαβάσεις. Δεδομένου ότι οι λεωφόροι είναι πολλές και μεγάλες και σε πολλά σημεία δεν υπάρχουν φανάρια, ώστε να δίνουν την ευκαιρία στους πεζούς να περάσουν το δρόμο απέναντι, υπάρχουν αυτές οι δύο εναλλακτικές. Όσον αφορά τις υπέργειες διαβάσεις (πεζογέφυρες) δεν υπάρχει κάτι που πρέπει να φοβάσαι, όσον όμως αφορά τις υπόγειες, καταλαβαίνεις πως τα πράγματα εδώ αγριεύουν. Η συμβουλή μου είναι όσο μπορείς να τις αποφύγεις, να τις αποφεύγεις. Αλλιώς είτε να προτιμάς να τις περνάς με παρέα, είτε ακόμα κι αν είσαι μόνη/ος σου (και βάζω πρώτα το θηλυκό, γιατί εμείς τα κορίτσια δυστυχώς κινδυνεύουμε και από βιασμούς εκτός από ληστείες) να τις περνάς σαν άνεμος. Στην κυριολεξία να τρέχεις, αφού πρώτα έχεις ελέγξει αν κατεβαίνει κάποιος/α μαζί σου κάτω, ή αν βρίσκεται ήδη κάποιος/α εκεί. Αν δεις κάτι περίεργο ή επικίνδυνο, είναι προτιμότερο να γυρίσεις πίσω. ΜΗΝ περνάς ΠΟΤΕ τις υπόγειες διαβάσεις βράδυ! Συμβουλή (για τις γυναίκες κυρίως): Αν είναι υποχρεωτικό να περνάς από υπόγειες διαβάσεις και δεν μπορείς να τις αποφύγεις να έχεις πάντα μαζί σου μια λακ σε ταξιδιωτική συσκευασία. Μην επιχειρήσεις να μεταφέρεις πάνω σου σπρέι πιπεριού ή κάποιο αιχμηρό αντικείμενο, διότι, σύμφωνα με τον νόμο, θεωρούνται παράνομη οπλοκατοχή και ακόμα κι αν τα χρησιμοποιήσεις για αυτοάμυνα, μπορεί να βρεις τον μπελά σου.


Σταθερή Τηλεφωνία - Ίντερνετ & Πυκνοκατοίκηση:


Τέλος, είναι σημαντικό να εξακριβώσεις πως η γραμμή σταθερού τηλεφώνου και ίντερνετ που θα βάλεις στο σπίτι σου θα είναι άμεσα διαθέσιμη, καθώς οι περισσότερες περιοχές, ειδικά αυτές κοντά στα πανεπιστήμια, είναι πυκνοκατοικημένες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πάντα άμεσα διαθέσιμες γραμμές τηλεφώνου. Το πάθημα εμένα μου έγινε μάθημα!

 

Σου εύχομαι μια όμορφη και παραγωγική φοιτητική ζωή, καθώς επίσης καλή σταδιοδρομία. Και να θυμάσαι πως η Αθήνα αν την αγαπάς και αν είναι επιλογή σου να ζεις σε αυτή είναι πανέμορφη. Είναι μια δύσκολη πόλη, γι' αυτό πρέπει να το θέλεις πολύ για να αντέξεις να ζήσεις σε αυτή χωρίς καθημερινή γκρίνια. Έχει τις δυσκολίες της πράγματι, αλλά και ποια πόλη δεν έχει τις δικές της; Το μόνο που θέλει είναι αγάπη και προσοχή!


Δείτε επίσης:

 

Αυτό ήταν για σήμερα! Μην ξεχάσεις να μοιραστείς μαζί μου τις δικές σου σκέψεις, είτε αφήνοντας ένα σχόλιο, είτε με προσωπικό μήνυμα, να κάνεις like και share, να βρεις το "Skepsis by Athanasia" στο Facebook και στο Instagram, να εγγραφείς στο newsletter, ή μην κάνεις και τίποτα βρε παιδί μου. Μου φτάνει που ήσουν εδώ! Γενικά είσαι ελεύθερος/η/ο να κάνεις ό,τι θέλεις!


Εγώ εδώ σε αποχαιρετώ! Τα λέμε σε ένα επόμενο άρθρο*. Μέχρι τότε να κάνεις τον κόσμο μας καλύτερο και να εκφράζεσαι ελεύθερα! Σε ευχαριστώ που ήσουν για μια ακόμα φορά στο "Skepsis by Athanasia"!


*Νέο άρθρο ανεβαίνει κάθε Τετάρτη & Κυριακή στις 15:00 (GMT+3)!


40 views