Τα πάντα έχουν να κάνουν με τις προτεραιότητεςΜεγαλώνοντας συνειδητοποίησα πως η δουλειά που έχει ο άλλος δεν είναι ποτέ τόσο πολλή όσο λέει ότι είναι, πως ποτέ κανείς δεν "τρέχει" τόσο πολύ όσο το παρουσιάζει, πως το "αν βρω χρόνο" και το "θα βρω χρόνο" χωρίζονται από μια λεπτή γραμμή, η οποία όμως κάνει όλη τη διαφορά ανάμεσα σε αυτό που ονομάζει ο καθένας επιλογή και σε αυτό που ονομάζει προτεραιότητα.


Συνειδητοποίησα επίσης πως το να δικαιολογείς διαρκώς το "βαρύ" πρόγραμμα του άλλου, να θυσιάζεις το δικό σου πραγματικά βαρύ πρόγραμμα που ενίοτε μπορεί να έχεις, όπως και κάθε άνθρωπος δηλαδή, για να μπορέσεις να αποδείξεις στον άλλον πως δεν είναι για εσένα απλά μια επιλογή, βλάπτει σοβαρά τη ψυχική σου υγεία, τις σχέσεις σου με τους υπόλοιπους ανθρώπους και την αυτοεκτίμησή σου.


Γιατί δεν πρέπει να είσαι μια επιλογή για τον άλλον. Αν ήθελε να σου απαντήσει στα μηνύματα, θα απαντούσε. Αν ήθελε να σου μιλήσει στο τηλέφωνο, θα το έκανε. Αν ήθελε να περάσετε χρόνο μαζί, θα έβρισκε χρόνο. Ναι, ίσως να μην μπορεί όντως να βρίσκει κάθε φορά χρόνο. Δεν γίνεται όμως να μην βρίσκει ποτέ. Και να μην βρίσκει ειδικά για εσένα.


Όπως έχει πει και ο Μαχάτμα Γκάντι "οι πράξεις εκφράζουν τις προτεραιότητες".


Συνειδητοποίησα ακόμα πως όταν ο άλλος σκέφτεται διαρκώς "εντάξει μωρέ, αυτός είναι δικός μου άνθρωπος, μπορεί να περιμένει δεν θα με παρεξηγήσει, θα του εξηγήσω και θα με καταλάβει όπως πάντα" όχι απλά σε αντιμετωπίζει ως επιλογή ανάμεσα σε όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις ή σχέσεις της ζωής του, αλλά σε θεωρεί και δεδομένη επιλογή. Πιστεύει πως ό,τι κι αν κάνει, ό,τι κι αν πει, όσο κι αν σε αφήνει στο περιθώριο, εσύ θα είσαι πάντα εκεί, γιατί είσαι δικός του άνθρωπος, μπορείς να περιμένεις, δεν θα τον παρεξηγήσεις, θα σου εξηγήσει και θα τον καταλάβεις όπως πάντα.


Το πάντα όμως απαιτεί αμοιβαίες υποχωρήσεις, χρόνο και τον διαχωρισμό της επιλογής από την προτεραιότητα.


Μη ζητήσεις από τον άλλον να σε κάνει προτεραιότητά του. Κάνε τον εαυτό σου προτεραιότητα και υποβίβασε αυτόν σε επιλογή.

 

Αυτό ήταν για σήμερα! Μην ξεχάσεις να μοιραστείς μαζί μου τις δικές σου σκέψεις, είτε αφήνοντας ένα σχόλιο, είτε με προσωπικό μήνυμα, να κάνεις like και share, να βρεις το "Skepsis by Athanasia" στο Facebook και στο Instagram, να εγγραφείς στο newsletter, ή μην κάνεις και τίποτα βρε παιδί μου. Μου φτάνει που ήσουν εδώ! Γενικά είσαι ελεύθερος/η/ο να κάνεις ό,τι θέλεις!


Εγώ εδώ σε αποχαιρετώ! Τα λέμε σε ένα επόμενο άρθρο*. Μέχρι τότε να κάνεις τον κόσμο μας καλύτερο και να εκφράζεσαι ελεύθερα! Σε ευχαριστώ που ήσουν για μια ακόμα φορά στο "Skepsis by Athanasia"!


*Νέο άρθρο ανεβαίνει κάθε Τετάρτη, Παρασκευή & Κυριακή στις 15:00 (ώρα Ελλάδος)!

5 views