Σήμερα θα μιλήσουμε για "τρίχες"...

Γειά σου. Είμαι 18 -σχεδόν 19- ετών. Μελαχρινή με μεσογειακά χαρακτηριστικά κι 1,60 στο ύψος. Δεν γεννήθηκα ψηλή, ξανθιά, αδύνατη, αποτριχωμένη με στιλπνό δέρμα και κοιλιακούς. Γεννήθηκα με τριχοφυΐα, με "δίπλες" , "ψωμάκια" , κυτταρίτιδα, ραγάδες, χαλαρό δέρμα όπου χρειάζεται και σφιχτό όπου χρειάζεται. Γεννήθηκα άνθρωπος! Ναι δεν έχω αφαιρέσει τις τρίχες μου από κάθε σπιθαμή του κορμιού μου. Ναι έχω κυτταρίτιδα. Ναι έχω και ραγάδες. Ναι έχω κι ένα αιμαγγείωμα από τη στιγμή που ήρθα στον κόσμο στον ώμο μου το οποίο τραβάει κατευθείαν όλα τα βλέμματα. Ναι δεν έχω βγει από εξώφυλλο περιοδικού. Είμαι φυσιολογική και δεν ντρέπομαι γι' αυτό. Ναι δεν βάφομαι κάθε μέρα, ούτε τρέχω να φτιάξω μαλλί κομμωτηρίου για να πάω στο σουπερμάρκετ. Ναι δεν υποφέρω πάνω στα δωδεκάποντα σε κάθε μου βραδινή έξοδο. Ναι δεν γυμνάζομαι κάθε μέρα σε εξαντλητικό βαθμό για να έχω προδιαγραφές μοντέλου. Ναι δεν στερούμαι την χαρά της επίγευσης ενός αγαπημένου φαγητού επειδή μετράω τις θερμίδες. Ναι είμαι άνθρωπος. Είμαι γυναίκα. Είμαι φυσιολογική. Αγαπώ τον εαυτό μου. Δίνω βάση στη ψυχή μου. Φροντίζω τον εαυτό μου με τον δικό μου τρόπο κι αυτό δε σημαίνει πως ανήκω στην "εποχή των σπηλαίων", ούτε πως προσπαθώ να "περάσω μια μόδα που δε θυμίζει τίποτα το φυσιολογικό". Τα καλλυντικά και τα λέιζερ και οι θεραπείες ομορφιάς είναι ανθρώπινα κατασκευάσματα. Πώς μπορείς να τα αποκαλείς "φυσιολογικά"; Φυσιολογικό είναι οτιδήποτε έχει δημιουργήσει και ορίσει η φύση. Όλα τα άλλα είναι κοινωνικά κατασκευασμένες ιδέες και συντηρητικές νόρμες του παρελθόντος. Ο άνθρωπος γεννήθηκε με τρίχες. Οι τρίχες στα σημεία του σώματος όπου βρίσκονται, υπάρχουν για να προστατεύουν τον οργανισμό μας. Παραδείγματος χάριν, τα φρύδια μας και οι βλεφαρίδες μας προστατεύουν τα μάτια από τη σκόνη και από εξωτερικούς οργανισμούς, επικίνδυνους για τον ανθρώπινο οργανισμό. Δεν είναι δόκιμο, λοιπόν, να ορίζουμε εμείς τι είναι φυσιολογικό και τι όχι. Η φύση πριν από εμάς, χιλιάδες χρόνια πριν φρόντισε να φτιάξει το δικό της φυσιολογικό. Και μέσα σε αυτό δεν χωρούν περιορισμοί για το ποιος θα ξυρίζεται και που ή συζητήσεις για το αν οι ραγάδες είναι κάτι το αντιαισθητικό. Εφόσον η φύση έφτιαξε τον άνθρωπο με τρίχες, τότε ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, παντός φύλου, μπορεί να κάνει τις τρίχες του ό,τι θέλει. Εφόσον η φύση τα έφτιαξε έτσι ώστε το σώμα να δημιουργεί αυτές τις κόκκινες ή ημιδιαφανείς γραμμές σε ορισμένα σημεία του, ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ μπορεί να κάνει τις ραγάδες του ό,τι θέλει. Το ίδιο ισχύει και για την κυτταρίτιδα. Ή για τις πανάδες και τις ελιές. Το ίδιο ισχύει για όλα τα χαρακτηριστικά και τα σημεία του σώματος του ΑΝΘΡΩΠΟΥ. Παντός φύλου.

Η φύση με έφερε στον κόσμο με ένα τεράστιο σημάδι στον αριστερό μου ώμο το οποίο αιμορραγούσε. Τώρα πια έχει πάρει το χρώμα του δέρματος, δεν αιμορραγεί και μπορεί να αφαιρεθεί με λέιζερ. Δεν θέλω όμως να το αφαιρέσω. Είναι το δικό μου μοναδικό σημάδι. Κάποτε με ενοχλούσε να φαίνεται. Το κάλυπτα διαρκώς, δεν φορούσα ποτέ τιραντέ και ένιωθα άσχημα όταν κάποιος με ρωτούσε γι' αυτό. Τώρα πια το αγαπώ και έχω μάθει να ζω μαζί του. Μάλιστα πολλές φορές ξεχνάω ότι έχω ένα σημάδι στον ώμο μου. Είμαστε φίλοι πια! Δεν νιώθω πιο άσχημη επειδή το έχω πάνω μου. Τουλάχιστον όχι πια. Κι αν μπορώ να νιώθω άνετα για κάτι που δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι, ούτε το συναντά κανείς συχνά, φαντάσου πόσο άνετα μπορούμε όλοι μας να νιώσουμε για σημάδια και χαρακτηριστικά που έχουμε κοινά. Για τις ραγάδες, για την κυτταρίτιδα, για τα σπυράκια, για τις πανάδες, για τις ελιές. Για τις τρίχες. Για όλα αυτά που αποδεικνύουν πως υπάρχει ζωή μέσα σε ένα σώμα. Για όλα αυτά που μας κάνουν φυσιολογικούς. Σε έναν κόσμο ελεύθερο και δημοκρατικό -όπως θέλουμε να ισχυριζόμαστε- είναι αποδεκτή η γνώμη του κάθε ανθρώπου. Είναι όμως αποδεκτή και η απόφαση του καθενός και της καθεμίας να χειρίζεται το κορμί του/της με κάθε ελευθερία και δικαίωμα πάνω σε αυτό. Στο ενδιάμεσο αυτών των δύο ελευθεριών μεσολαβεί ο σεβασμός και η αποδοχή της διαφορετικότητας. Η ελευθερία σου τελειώνει εκεί που ξεκινά η ελευθερία του άλλου. Ναι είπες τη γνώμη σου δημόσια, αλλά με τα όσα είπες, όχι απλά πρόσβαλες εκατοντάδες ανθρώπους, αλλά έριξες μια γροθιά στα ανθρώπινα δικαιώματα και γκρέμισες ένα σκαλί προς την στροφή του ανθρώπου στο "είναι" και όχι στο "φαίνεσθαι". Ναι μοιράστηκες τους προβληματισμούς σου περί "νέων μοδών" και "φυσιολογικού", αλλά μέσα σε αυτούς συμπλήρωσες και τη γνώμη σου για το "αντιαισθητικό". Λησμόνησες όμως, πως η γνώμη σου για το τι ορίζεται ως αντιαισθητικό δεν ενδιαφέρει κανέναν και η ελευθερία σου σταμάτησε να υφίσταται όταν επιτέθηκες λεκτικά σε μια "μειονότητα" , όπως λες, ανθρώπων που προσπαθούν να κάνουν επανάσταση με τρίχες, χαλαρωμένο και γεμάτο σημάδια δέρμα. Που προσπαθούν να επιβάλλουν μια καθεστηκυία τάξη της τρίχας και της κυτταρίτιδας. Που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και τη ζωή δίνοντας βάση σε όσα έχουν ουσία θα πω εγώ. Που απλά είμαστε άνθρωποι και όχι μονίμως στολισμένα κορμιά που περιφέρονται αφήνοντας στο πέρασμά τους υπολείμματα μιας δηλητηριασμένης από στερεότυπα ψυχής. Εγώ, λοιπόν, με όλα τα "αντιαισθητικά" μου, τις τρίχες, τις ραγάδες, την κυτταρίτιδα και το αιμαγγείωμά μου πάω να περιποιηθώ τη ψυχή μου γιατί δε ζω πράγματι στην εποχή των σπηλαίων κι αυτό σημαίνει πως είμαι μια ελεύθερη γυναίκα που μπορώ να είμαι ό,τι θέλω. Είμαι ένας φυσιολογικός και ελεύθερος άνθρωπος. Κι εσύ μπορείς να είσαι αρκεί να σταματήσεις να ασχολείσαι με τρίχες.


Σε φιλώ και σου εύχομαι μια μέρα να αντικρίσεις τον κόσμο και τη ζωή με περισσότερη ουσία και αγάπη προς το όντως φυσιολογικό και το διαφορετικό. Σου εύχομαι να μπορέσεις να αγαπήσεις τον εαυτό σου πρώτα από όλα.

 

Αυτό ήταν για σήμερα! Μην ξεχάσεις να μοιραστείς μαζί μου τις δικές σου σκέψεις, είτε αφήνοντας ένα σχόλιο, είτε με προσωπικό μήνυμα, να κάνεις like και share, να βρεις το "Skepsis by Athanasia" στο Facebook και στο Instagram, να εγγραφείς στο newsletter, ή μην κάνεις και τίποτα βρε παιδί μου. Μου φτάνει που ήσουν εδώ! Γενικά είσαι ελεύθερος/η/ο να κάνεις ό,τι θέλεις!


Εγώ εδώ σε αποχαιρετώ! Τα λέμε σε ένα επόμενο άρθρο*. Μέχρι τότε να κάνεις τον κόσμο μας καλύτερο και να εκφράζεσαι ελεύθερα! Σε ευχαριστώ που ήσουν για μια ακόμα φορά στο "Skepsis by Athanasia"!


*Νέο άρθρο ανεβαίνει κάθε Τετάρτη & Κυριακή στις 15:00 (GMT+3)!

73 views