Πολέμιον ανθρώποις αυτοί εαυτοίς : Αγάπα τον εαυτό σου! #GreekWisdom

Ο αρχαίος ημών πρόγονος, Ανάχαρσις, ο οποίος ήταν Σκύθης ηγεμόνας και φιλόσοφος, τον 6ο αιώνα π.Χ, είπε την φράση "Πολέμιον ανθρώποις αυτοί εαυτοίς".


Το εν λόγω γνωμικό στα νέα ελληνικά μεταφράζεται ως "Ο εχθρός του ανθρώπου είναι ο ίδιος ο εαυτός του".


Πολλοί θα έδιναν διαφορετική ερμηνεία στη συγκεκριμένη φράση, δεδομένου ότι είχε ειπωθεί σε μια εντελώς διαφορετική εποχή από αυτή που διανύουμε σήμερα.


Ωστόσο, εγώ την αντιλαμβάνομαι αλλιώς και την εντάσσω σε μια πιο σύγχρονη κουλτούρα, αυτή της αγάπης προς τον εαυτό μας.


Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν στην Αρχαία Ελλάδα ή ακόμα και στα μετά Χριστόν χρόνια οι άνθρωποι αποδέχονταν την φράση "Αγάπα τον εαυτό σου" κι αν την αποκωδικοποιούσαν με τον τρόπο που τα τελευταία χρόνια την αποκωδικοποιούμε εμείς.


Ακόμα και στη σήμερον ημέρα, πολλοί είναι εκείνοι που δεν αποδέχονται την φράση "Αγάπα τον εαυτό σου", καθώς θεωρούν πως αυτό είναι κάτι το μεμπτό, δεδομένου ότι για πολλούς αιώνες οι άνθρωποι "αυτομαστιγώνονταν" για τα λάθη και τις αμαρτίες τους. Μολαταύτα, οι καιροί αλλάζουν και όλο και αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που αποδέχονται τα λάθη τους και αγαπούν τον εαυτό τους όχι εγωιστικά ή περισσότερο από ό,τι αγαπούν τους άλλους ανθρώπους, αλλά με τέτοιον τρόπο που να μην αποτελούν τον εχθρό του εαυτού τους.


Άλλωστε, συχνά χρησιμοποιούμε τη φράση "μην μπαίνεις εμπόδιο στον εαυτό σου", θέλοντας να αποτρέψουμε κάποιον να βλάψει την ίδια του την ύπαρξη.


Βλάβη προς τον εαυτό μας δεν είναι μόνο η σωματική ή φανερή ψυχολογική, αλλά και οι περιπτώσεις που δεν πιστεύουμε στον εαυτό μας και τις δυνατότητές μας, όταν συνεχίζουμε να ζούμε σε τοξικές καταστάσεις ή ακόμα και τις φορές που εθελοτυφλούμε μπροστά στα θέλω, τους στόχους και τα όνειρά μας.


Μπορούμε να σταθούμε ικανοί ως εχθροί του ίδιου μας του εαυτού, όταν παραδείγματος χάριν, εμφανίζεται μπροστά μας μια μεγάλη ευκαιρία, ας πούμε επαγγελματική. Αυτή η θέση εργασίας βρίσκεται μακριά από εκεί που μένουμε, από εκεί που ζουν οι δικοί μας άνθρωποι κι από εκεί που έχουμε συνηθίσει τη ζωή. Ο φόβος για το άγνωστο, για την αποτυχία, για τη μοναξιά και για την απόρριψη, ίσως, από κάποιους ανθρώπους, σημαντικούς για εμάς, μπορεί να σταθεί ικανός να χάσουμε μια σπουδαία ευκαιρία, η οποία θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε εμπειρίες, κατάρτιση, να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους και νέους τόπους και να βγούμε έστω και λίγο από την πεπατημένη μας, από τη στρωμένη και σίγουρη ζωή, στην οποία νομίζουμε πως όλα κυλάνε υπέροχα και αιωνίως αμετάβλητα.


Ας σκεφτούμε ένα ακόμα παράδειγμα. Έχουμε ένα όνειρο να γίνουμε αστροναύτες, ας πούμε. Το θέλουμε πολύ και προσπαθούμε σκληρά να πετύχουμε όλα όσα χρειάζονται για να μπορέσουμε να κάνουμε πραγματικότητα το όνειρό μας αυτό. Παρ' όλα αυτά, ο κοινωνικός μας περίγυρος και άνθρωποι τους οποίους θεωρούμε σημαντικούς στη ζωή μας, δεν εγκρίνουν τις εν λόγω επιλογές μας και προσπαθούν να μας αποτρέψουν από το στόχο να γίνουμε αστροναύτες. Πολλοί εδώ θα υποστήριζαν ότι δεν ευθυνόμαστε εμείς που εγκαταλείψαμε τα όνειρά μας, αλλά όλοι οι υπόλοιποι που στάθηκαν εμπόδιο στο δρόμο μας.


Η κοινωνιολογική σχολή της συμβολικής αλληλεπίδρασης (ή της κοινωνικής διαντίδρασης), υποστηρίζει μια θεωρία σχετικά με τους "σημαντικούς άλλους" της ζωής μας. "Σημαντικοί άλλοι" είναι "όλα τα άτομα που επηρεάζουν περισσότερο την αυτοεικόνα και τη συμπεριφορά μας και τα οποία είναι συγκεκριμένα πρόσωπα του περιβάλλοντός μας." (Κοινωνιολογία, Βιβλίο Μαθητή, Γ' Λυκείου, Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών & Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)


Επίσης, ο Κούλεϋ, ένας θεωρητικός κοινωνιολόγος της σχολής της συμβολικής αλληλεπίδρασης, υποστήριζε τη θεωρία του «κοινωνικού καθρεφτισμού του εαυτού μας» ή αλλιώς τον "κατοπτρικό εαυτό". Σύμφωνα με την θεωρία αυτή, "το παιδί διαμορφώνει την αυτοεικόνα και τη συμπεριφορά του ανάλογα με το πώς φαντάζεται ότι το βλέπουν οι άλλοι. Αν φαντάζεται ότι οι άλλοι έχουν θετική εικόνα γι' αυτό, ότι οι άλλοι επιδοκιμάζουν τις ενδεχόμενες πράξεις του, θα αισθανθεί περηφάνια, ενώ αντίθετα αν φαντάζεται ότι οι άλλοι έχουν αρνητική εικόνα γι' αυτό και αποδοκιμάζουν τις ενδεχόμενες πράξεις του, θα αισθανθεί ντροπή και ταπείνωση." (Κοινωνιολογία, Βιβλίο Μαθητή, Γ' Λυκείου, Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών & Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)


Και πάλι όμως πολλοί θα έριχναν το φταίξιμο στον κοινωνικό περίγυρο του ανθρώπου. Δεν είναι, όμως, τόσο απλό, όσο φαίνεται. Σαφώς και μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι "σημαντικοί άλλοι" στη ζωή ενός ανθρώπου, καθώς το επηρεάζουν αρνητικά σχετικά με κάτι που αφορά μόνο τη δική του ζωή, αλλά μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει και ο ίδιος ο άνθρωπος που δεν αγαπά τον εαυτό του τόσο ώστε να μην στέκεται εμπόδιο στον ίδιο του τον εαυτό.


Όταν αγαπάμε τον εαυτό μας, όταν δεν αποτελούμε τον εχθρό του εαυτού μας, οφείλουμε για χάρη της ψυχικής μας υγείας και για χάρη των στόχων μας, να εντοπίζουμε την τοξικότητα ορισμένων ανθρώπων και καταστάσεων και να μην της επιτρέπουμε να στέκεται εμπόδιο στο μυαλό μας, καθιστώντας εμάς τους ίδιους εμπόδιο του εαυτού μας.


Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τους υπόλοιπους για όσα εμείς δεν πράττουμε, γιατί ο καθένας είναι υπεύθυνος για τη ζωή του. Όπως, λοιπόν, οι "σημαντικοί μας άλλοι" ζουν τη ζωή τους με τον τρόπο που αυτοί έχουν επιλέξει, κι ας είναι αυτός ένας τρόπος που ουσιαστικά τους καθιστά κριτές στις ζωές των υπολοίπων και θεατές στην παράσταση της δικής τους ζωής, έτσι κι εμείς οφείλουμε πρώτα στους εαυτούς μας να μας αγαπάμε και να μην επιτρέπουμε σε κανέναν και σε τίποτα να μας βάζει στη θέση του θεατή κι όχι στη θέση του πρωταγωνιστή της παράστασής μας.


Εμείς οι ίδιοι είμαστε υπεύθυνοι να ελέγχουμε ποιοι θα είναι οι "σημαντικοί άλλοι", πώς θα θα είναι ο "κατοπτρικός μας εαυτός", τι θα ονειρευόμαστε και τι θα πράττουμε.


Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τη ζωή του, γιατί μόνο έτσι ο καθένας μπορεί να αγαπήσει τον εαυτό του.


Γιατί μόνο έτσι παύουμε να είμαστε "πολέμιον ανθρώποις αυτοί εαυτοίς".


Να αγαπάς και τον εαυτό σου, να τον αγαπάς και να τον φροντίζεις. Δεν είναι εγωιστικό ούτε απάνθρωπο. Κάθε φορά που κάποιος θα σε κάνει να το σκεφτείς αυτό, να λες "αν δεν αγαπήσω τον εαυτό μου, πώς θα μπορέσω να αγαπήσω κάποιον άλλον;"


Κι αν πιστεύεις στον Ιησού Χριστό τότε σίγουρα θα γνωρίζεις τη φράση: "Αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν".

 

Αυτό ήταν για σήμερα! Μην ξεχάσεις να μοιραστείς μαζί μου τις δικές σου σκέψεις, είτε αφήνοντας ένα σχόλιο, είτε με προσωπικό μήνυμα, να κάνεις like και share, να βρεις το "Skepsis by Athanasia" στο Facebook και στο Instagram, να εγγραφείς στο newsletter, ή μην κάνεις και τίποτα βρε παιδί μου. Μου φτάνει που ήσουν εδώ! Γενικά είσαι ελεύθερος/η/ο να κάνεις ό,τι θέλεις! Εγώ εδώ σε αποχαιρετώ! Τα λέμε σε ένα επόμενο άρθρο*. Μέχρι τότε να κάνεις τον κόσμο μας καλύτερο και να εκφράζεσαι ελεύθερα! Σε ευχαριστώ που ήσουν για μια ακόμα φορά στο "Skepsis by Athanasia"!


*Νέο άρθρο ανεβαίνει κάθε Τετάρτη & Κυριακή στις 15:00 (GMT+3)!

©️ 2021 by Skepsis by Athanasia

41 views