Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής. #internationalday

Χθες, 6 Φεβρουαρίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής!

------------

Γειά σου και πάλι φίλε/η μου!


Σήμερα, με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα, θα μιλήσουμε για κάτι που ευτυχώς στην χώρα μας δεν υπάρχει, αλλά δυστυχώς υπάρχει ακόμα σε άλλες χώρες του πλανήτη, την κλειτοριδεκτομή. Εκτός από την πρακτική αυτή, θα σου πω και κάποια πράγματα για μια γυναίκα που θαυμάζω πολύ, την Waris Dirie, θύμα της κλειτοριδεκτομής.


κλειτοριδεκτομή είναι ο ακρωτηριασμός των εξωτερικών γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Είναι μορφή «σεξουαλικού ευνουχισμού» για να υποδηλώσει την απόλυτη υποταγή στον μελλοντικό της σύζυγο."


"Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων εξωτερικών γεννητικών οργάνων, δηλαδή η κλειτοριδεκτομή, είναι μια πανάρχαια πρακτική που αναγκάζονται να υποστούν κορίτσια από 2 έως 15 ετών, σε 30 χώρες της Δυτικής, Βορειοανατολικής και Ανατολικής Αφρικής και κάποιες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας."


Στις μουσουλμανικές χώρες της Αφρικής, η κλειτοριδεκτομή θεωρείται έθιμο. Ωστόσο, στο Κοράνι, το ιερό βιβλίο της θρησκείας του Ισλάμ, το οποίο οι πιστοί τιμούν και πράττουν σύμφωνα με τα γραφόμενά του, δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά στην πρακτική της κλειτοριδεκτομής.


Επίσης, αρκετοί ήταν οι αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς, οι οποίοι ανέφεραν την κλειτοριδεκτομή. "Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι τον 5ο αιώνα π.Χ. οι Φοίνικες, οι Χετταίοι και οι Αιθίοπες πραγματοποιούσαν κλειτοριδεκτομή στα κορίτσια τους, ενώ ο Στράβων στους ελληνιστικούς χρόνους την αποκαλεί «γυναικεία περιτομή»."


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organisation), έχει δημοσιεύσει τα εξής στοιχεία. Παγκοσμίως, 150 εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή, ενώ κάθε χρόνο σε αυτόν τον αριθμό προστίθενται 2 εκατομμύρια.


"Στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι 600.000 γυναίκες ζουν με τις συνέπειες της κλειτοριδεκτομής, ενώ κάθε χρόνο 180.000 κορίτσια και γυναίκες κινδυνεύουν να ακρωτηριαστούν."


"Στην Ελλάδα, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων μπορεί να διωχθεί ποινικά, μέσω των άρθρων 308, 309, 310 του Ποινικού Κώδικα, που αναφέρονται αντίστοιχα στα ποινικά αδικήματα της σωματικής βλάβης, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και των σωματικών βλαβών σε βάρος ανηλίκου."


Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) κήρυξε την 6η Φεβρουαρίου «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής», με σκοπό να ευαισθητοποιήσει το διεθνές κοινό και μάλιστα να δημιουργήσει ένα κλίμα γνώσης και πληροφόρησης σχετικά με τη βαρβαρότητα της κλειτοριδεκτομής στους Αφρικανικούς λαούς. Ο ΟΗΕ έχει κατακρίνει και καταδικάσει την πρακτική της κλειτοριδεκτομής, καθώς προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μιας γυναίκας.


Πολλοί άνθρωποι (και μαζί τους κι εγώ) θεωρούν την κλειτοριδεκτομή βασανιστήριο, διάκριση με βάση το φύλο και προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.


Σήμερα, η κλειτοριδεκτομή έχει ποινικοποιηθεί σχεδόν σε όλες τις χώρες της Αφρικής!


Στη φωτογραφία απεικονίζεται η Waris Dirie, η ιστορία της οποίας έχει γίνει βιβλίο και ταινία με τίτλο "Το Λουλούδι της Ερήμου".


Η Waris Dirie γεννήθηκε το 1965 και είναι μοντέλο, συγγραφέας, ηθοποιός και ακτιβίστρια, καθώς επίσης έχει διατελέσει και Ειδική Πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών για έξι χρόνια. Όταν ήταν πέντε χρονών ακρωτηριάσαν τα γεννητικά της όργανα. Ο λόγος που κακοποιήθηκε με αυτόν τον τρόπο ήταν το γεγονός πως για να παντρευτεί έπρεπε να είχε κάνει κλειτοριδεκτομή. Μάλιστα, ο γάμος που επρόκειτο να πραγματοποιήσει ήταν με έναν 78χρονο, όταν ήταν μόλις 13 ετών, με εντολή του πατέρα της που ήθελε να την ανταλλάξει για 5 καμήλες. Κατάφερε να δραπετεύσει και να καταφύγει στην Αγγλία, όπου εργάστηκε ως υπηρέτρια. Έχει γράψει η ίδια την αυτοβιογραφία της, "Το Λουλούδι της Ερήμου" και έχει ξεκινήσει αγώνα κατά της κλειτοριδεκτομής.


Το Λουλούδι της Ερήμου - Desert Flower (book:1998, movie:2009)


"Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Σομαλία της Αφρικής, η Γουόρις Ντίρι βίωσε καταστάσεις που οι κάτοικοι των ανεπτυγμένων χωρών της δύσης δεν μπορούν να συλλάβουν λόγω της απόστασης και της απουσίας της ενημέρωσης. Η αυτοβιογραφία της προσπαθεί να καταδείξει την καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών, τους περιορισμούς που υφίσταται και τον εξευτελισμό της ανθρώπινης φύσης. Η ίδια κατόρθωσε να διαφύγει, χαράζοντας την δική της πορεία. Ύστερα από πολλές δυσκολίες, έγινε μοντέλο και ακτιβίστρια των δικαιωμάτων της γυναίκας, διετέλεσε πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Ουνέσκο και αγωνίστηκε για την κατάργηση της κλειτοριδεκτομής που εφαρμόζεται ακόμη σε χώρες της Αφρικής και σε άλλες χώρης του πλανήτη όπου η επέμβαση αποτελεί μέρος της τοπικής παράδοσης. Το βιβλίο εκδόθηκε το 1998 με συγγραφείς την ίδια την ηρωίδα του βιβλίου Γιούρις Ντίρι και την Καθλήν Μίλλερ (Cathleen Miller),ενώ το 2009 η ιστορία μεταφέρθηκε με ομώνυμο τίτλο στην μεγάλη οθόνη το 2009, με παραγωγούς τους Πίτερ και Μπέντζαμιν Χέρμαν και το μοντέλο από την Αιθιοπία Λίγια Κεμπεντέ στον πρωταγωνιστικό ρόλο.


Αυτό ήταν για σήμερα! Μην ξεχάσεις να μοιραστείς μαζί μου τις δικές σου σκέψεις, είτε αφήνοντας ένα σχόλιο, είτε με προσωπικό μήνυμα, να κάνεις like και share, να βρεις το "Skepsis by Athanasia" στο Facebook και στο Instagram, να εγγραφείς στο newsletter, ή μην κάνεις και τίποτα βρε παιδί μου. Μου φτάνει που ήσουν εδώ! Γενικά είσαι ελεύθερος/η/ο να κάνεις ό,τι θέλεις!


Εγώ εδώ σε αποχαιρετώ και θα τα ξαναπούμε την Τετάρτη στις 15:00. Μέχρι τότε να κάνεις τον κόσμο μας καλύτερο και να εκφράζεσαι ελεύθερα!


Και να καταδικάζεις την βάναυση πρακτική της κλειτοριδεκτομής!


Σε ευχαριστώ που ήσουν για μια ακόμα φορά στο "Skepsis by Athanasia"!


Πι.Ες. Το παρόν blog post προοριζόταν να ανέβει χθες, ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας, αλλά τις τελευταίες μέρες και μέχρι τις 24 του μήνα, είμαι αρκετά πιεσμένη, εξαιτίας της αγαπημένης εξεταστικής! Τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς σε όλα τα φοιτητάκια μου! Δύναμη, κουράγιο και επιτυχία! Φιλάκια!

28 views