Ο Ισοκράτης παραδίδει μαθήματα αγάπης προς τον εαυτό! #GreekWisdom


"Φρονήσης μεν μηδέποτε επί σεαυτώ μέγα, αλλά μηδέ καταφρονήσης σεαυτού".


Τουτέστιν...


"Ποτέ μην έχεις μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σου, αλλά και ποτέ μην περιφρονήσεις τον εαυτό σου".


Τελικά η κουλτούρα της αγάπης προς τον εαυτό, ευρύτερα γνωστή ως "selflove", υπήρχε σε έναν βαθμό και στην Αρχαία Ελλάδα;


Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ισοκράτη, μάλλον έτσι είχαν τα πράγματα!

 

Τα τελευταία χρόνια το κίνημα του Self Love, το οποίο ξεκίνησε από την Αμερική, επεκτάθηκε στη Βόρεια Ευρώπη και πλέον το όνομά του είναι διαδεδομένο παγκοσμίως, έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να αγαπήσουν λίγο περισσότερο τον εαυτό τους, με αποτέλεσμα όλη η ψυχολογία των διαπροσωπικών σχέσεων να έχει αλλάξει ρότα.


Γιατί;


Γιατί όταν ένας άνθρωπος αγαπά τον εαυτό του, όπως αγαπά και τους άλλους, όταν δεν "αυτοκατηγορείται" για τα πάντα, όταν φροντίζει τη ψυχή και το σώμα του κι όταν δεν ψάχνει να βρει το άλλο του μισό, είτε ερωτικά, είτε φιλικά, γιατί ακριβώς δεν χρειάζεται κάποιον άλλον να τον ολοκληρώσει, είναι μια ολοκληρωμένη ύπαρξη από μόνος του, τότε είναι που οι σχέσεις ίσως μπορούν να ανθίσουν.


Το ερώτημα όμως είναι: η αγάπη προς τον εαυτό εμφανίστηκε πριν από λίγα χρόνια ή υπήρχε κάπου κρυμμένη από πάντα;


Τελικά, ο Ισοκράτης που έζησε στα τέλη του 5ου και τις αρχές του 4ου αιώνα προ Χριστού, μας λύνει την απορία, με την φράση του αυτή, της οποίας όλο το νόημα, είναι -θα μπορούσε κανείς να πει- ο ορισμός της αγάπης προς τον εαυτό, ο ορισμός του self love.


Προφανώς και όταν την έλεγε την φράση αυτή ο Ισοκράτης, δεν είχε ιδέα τι σημαίνει self love και πράσινα άλογα, ούτε φανταζόταν ότι πολλούς αιώνες αργότερα η αγάπη προς τον εαυτό θα γινόταν ολόκληρο κίνημα κι ένας ολόκληρος πλανήτης θα μιλούσε γι' αυτό.


Ωστόσο, το λιθαράκι του το έβαλε και ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα σοφά λόγια που έχουν διασωθεί από τους Αρχαίους Έλληνες και όλες τις καινοτόμες απόψεις τους που έχουν καθορίσει τη σύγχρονη εποχή, πρόσθεσε και την απαρχή της αγάπης προς τον εαυτό. Άθελά του μεν, αλλά το έκανε!


"Ποτέ μην έχεις μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σου, αλλά και ποτέ μην περιφρονήσεις τον εαυτό σου".


Να αγαπάς, δηλαδή, τον εαυτό σου.


Μην νομίζεις πως είσαι ο καλύτερος/η από όλους/ες τους/τις άλλους/ες, γιατί ο άνθρωπος έχει πάντα περιθώρια βελτίωσης κι εξέλιξης, αλλά μην σε περιφρονείς, επειδή δεν είσαι τέλειος/α, αντιθέτως να σε βοηθάς να γίνεις καλύτερος/η.


Κανένας άνθρωπος δεν έχει αγγίξει την τελειότητα. Γι΄αυτό πρέπει να κρατήσεις μια μέση στάση αντιμετώπισης του εαυτού σου και των λαθών που ίσως κάνει, αλλά και των επιτευγμάτων που ίσως πετύχει.


Αν κάνεις κάτι λάθος, μην σε μαλώσεις, μην σε κολλήσεις στον τοίχο και μην σε καταδικάσεις. Αναγνώρισε το λάθος σου, σκέψου τι θα μπορούσες να κάνεις καλύτερα, αντιμετώπισε αυτή την κατάσταση σαν ένα μάθημα ζωής και συνέχισε τη ζωή σου ως άνθρωπος που κάνει λάθη κι όχι ως τέλεια προγραμματισμένο μηχάνημα. (Βέβαια, αν το σκεφτείς, μέχρι και τα μηχανήματα ενίοτε κάνουν λάθη!)


Μην υποτιμάς τις δυνατότητές σου και να έχεις πίστη στον εαυτό σου και τις δυνάμεις σου.


Αν από την άλλη, πετύχεις κάτι, μην το παραβλέψεις, μην πεις "ε, εντάξει μωρέ, σιγά το πράγμα". Να σου πεις μπράβο, να σε επιβραβεύσεις, να σου δώσεις τα εύσημα. Επ' ουδενί, μην επαναπαυτείς με μία νίκη σου, με μια καλή σου πράξη, με μια όμορφη στιγμή.


Να προσπαθείς καθημερινά να γίνεσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Μην προσπαθείς να μοιάσεις σε κάποιον/α άλλον/η. Να βάζεις στόχους για εσένα και να τους πετυχαίνεις για εσένα.


Και σε όλη τη διαδρομή της προσπάθειάς σου να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, "ποτέ μην έχεις μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σου, αλλά και ποτέ μην περιφρονήσεις τον εαυτό σου".


Πώς τα βλέπεις τώρα τα πράγματα;


Είναι ή δεν είναι αυτή η φράση του Ισοκράτη ο ορισμός της έννοιας του self love; Παρέδωσε τελικά ή δεν παρέδωσε μαθήματα αγάπης προς τον εαυτό ο Ισοκράτης;


Εγώ πιστεύω πως το έκανε και μας έδωσε έναν ακόμα λόγο να είμαστε περήφανοι για το παρελθόν μας, ως Έλληνες, αλλά και να θέλουμε το παρελθόν αυτό να το κάνουμε παρόν και μέλλον.


Γιατί η σοφία των Αρχαίων Ελλήνων είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε περήφανοι, αλλά αν εμείς οι ίδιοι δεν συνεχίσουμε αυτή τη σοφία, τότε κατά πόσο μπορούμε να θεωρούμαστε απόγονοί τους;


Να αγαπάς τον εαυτό σου, μας δίδαξε ο Ισοκράτης. Με τα όμορφα και τα άσχημα του. Να μην είσαι αυστηρός/η μαζί του, αλλά να μην είσαι ούτε και επιεικής. Όπου χρειάζεται να τον κανακεύεις κι όπου χρειάζεται να τον μαλώνεις. Χωρίς υπερβολές.


Αυτό είναι η αγάπη προς τον εαυτό!

 

Αυτό ήταν για σήμερα! Μην ξεχάσεις να μοιραστείς μαζί μου τις δικές σου σκέψεις, είτε αφήνοντας ένα σχόλιο, είτε με προσωπικό μήνυμα, να κάνεις like και share, να βρεις το "Skepsis by Athanasia" στο Facebook και στο Instagram, να εγγραφείς στο newsletter, ή μην κάνεις και τίποτα βρε παιδί μου. Μου φτάνει που ήσουν εδώ! Γενικά είσαι ελεύθερος/η/ο να κάνεις ό,τι θέλεις!


Εγώ εδώ σε αποχαιρετώ! Τα λέμε σε ένα επόμενο άρθρο*. Μέχρι τότε να κάνεις τον κόσμο μας καλύτερο και να εκφράζεσαι ελεύθερα! Σε ευχαριστώ που ήσουν για μια ακόμα φορά στο "Skepsis by Athanasia"!


*Νέο άρθρο ανεβαίνει κάθε Τετάρτη & Κυριακή στις 15:00 (GMT+3)!

6 views