"Ου το ζην περί πλείστου ποιητέον, αλλά το ευ ζην" #GreekWisdom

DISCLAIMER: Στο παρακάτω κείμενο δεν αναφέρομαι σε καμία των περιπτώσεων σε καταστάσεις φτώχειας, ούτε επιθυμώ να θίξω κάποιον/α που βρίσκεται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση. Αναφέρομαι κυρίως σε καταστάσεις υπερκαταναλωτισμού στον πρώτο κόσμο. Το κείμενο δεν αφορά τόσο τα χρήματα και τη φτώχεια ή τον πλουτισμό, όσο τη στάση που κρατάμε οι άνθρωποι απέναντι στα υλικά αγαθά.

 

Αυτό που αξίζει δεν είναι να ζεις για να αποκτήσεις περισσότερα αλλά να ζεις καλά".


Αυτό υποστήριζε ο Πλάτωνας.


Είναι ένα απόφθεγμα που στο σύγχρονο κόσμο, αυτόν που έχει ως ύψιστη αξία το χρήμα, αυτόν που τιμά στο έπακρο τον καπιταλισμό και τον καταναλωτισμό, για άλλους φαντάζει ουτοπικό και γι' άλλους απλά ψεύτικο και υπερβολικό. Για τους περισσότερους όμως είναι απλά ένα αρχαίο ρητό που σήμερα δεν έχει καμία αξία και σε καμία των περιπτώσεων δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.


Άλλωστε, υπάρχει κάποιος/α που θα ισχυριζόταν πως τα υλικά αγαθά δεν έχουν αξία; Όχι βέβαια. Τα αντικείμενα στον 21ο αιώνα έχουν αξία κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αλλάξουμε.


Μπορούμε όμως να ζήσουμε καλά. Και για να ζήσουμε καλά δεν χρειάζεται να έχουμε πολλά. Δεν χρειάζεται οι τραπεζικοί μας λογαριασμοί να είναι φουσκωμένοι, ούτε να έχουμε στην κατοχή μας δεκάδες αντικείμενα που μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτά.


Σαφώς και στην καπιταλιστική κοινωνία όπου ζούμε είναι απαραίτητο να διαθέτουμε χρήματα για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε, αλλά και για να ζούμε αξιοπρεπώς.


Και στο σημείο αυτό, εγώ αναρωτιέμαι τι σημαίνει ζω αξιοπρεπώς;


Σημαίνει απλά πληρώνω τις υποχρεώσεις μου και τα βγάζω πέρα τσίμα-τσίμα, ίσα για τα βασικά, για να μην χρωστάω; Ή μήπως σημαίνει πως τα έσοδά μου πρέπει να καλύπτουν πέρα από τα βασικά και πράγματα όπως η ψυχαγωγία μου;


Ζω αξιοπρεπώς και έχω αρκετά χρήματα για να ζω καλά, δεν σημαίνει μόνο να πληρώνω τις βασικές μου ανάγκες και υποχρεώσεις, όπως λογαριασμούς, τροφή, στέγη και ρουχισμό, αλλά και να έχω τη δυνατότητα να ψυχαγωγούμαι, ακόμα και να αποταμιεύω.


Στη σύγχρονη εποχή, ο άνθρωπος έχει ανάγκη κι από θεατρικές παραστάσεις κι από μπουζούκια κι από εκδρομές κι από εμπειρίες. Έχει ανάγκη από επαγγελματική κατάρτιση, εξειδίκευση κι απόκτηση γνώσεων. Δεν έχει ανάγκη μόνο από τροφή, νερό, στέγη, ρουχισμό.


Κι ίσως αυτή να είναι η αλήθεια στην οποία ανταποκρίνεται η φράση του Πλάτωνα. Το να ζεις καλά σήμερα σημαίνει περισσότερο να ζεις αξιοπρεπώς. Να καλύπτεις δηλαδή τις υποχρεώσεις σου και τα πάγια έξοδά σου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν μπορείς να χαρείς και τη ζωή λίγο.


Πού θέλω να καταλήξω;


Αντί να έχεις ένα μεγάλο, πλούσιο σπίτι, ένα πανάκριβο αυτοκίνητο, μια ξεχειλισμένη από ρούχα ντουλάπα κι ένα ψυγείο γεμάτο τρόφιμα που θα λήξουν πριν προλάβουν να καταναλωθούν, σε έναν κόσμο που το χρήμα, δυστυχώς ή ευτυχώς φέρει την πρώτιστη αξία, προτίμησε να ζεις καλά, να ζεις αξιοπρεπώς.


Είναι βέβαιο, ωστόσο, πως για πολλούς, μάλλον για τους περισσότερους, όλα αυτά φαντάζουν φύκια κι όχι μεταξωτές κορδέλες. Μη νομίζεις κι εγώ στους περισσότερους ανήκω.


Ζούμε, ειδικά στην Ελλάδα, μετρώντας τα χρήματα, αναλύοντας τα έσοδα κι ανησυχώντας για τα έξοδα, στην προσπάθειά μας να εκπληρώσουμε το πρώτο μέρος του "ζω αξιοπρεπώς". Προσπαθούμε να είμαστε σωστοί απέναντι στις υποχρεώσεις μας, να μη χρωστάμε, να τα έχουμε όλα πληρωμένα και μετά μένουμε σπίτι μπροστά από τη plasma tv μας, στον καινούργιο καναπέ μας, με το τελευταίο πανάκριβο μοντέλο κινητού στο χέρι μας, βγάζοντας σέλφι με την ολοκαίνουργια μπλούζα μας που αγοράσαμε επειδή κάποιος τη διαφήμισε στο instagram, όπου τρελαινόμαστε να δείχνουμε πόσο "πλούσιοι" είμαστε.


Έτσι, ξεχνάμε να εκπληρώσουμε το δεύτερο μέρος του "ζω αξιοπρεπώς".


Και θα μου πεις είναι κακό να έχει κανείς χρήματα; Δούλεψε και τα έβγαλε. Καθόλου κακό δεν είναι!


Αλλά ας μην παραπονιόμαστε ότι δεν μπορούμε να πάμε στο τάδε μαγαζί ή να ταξιδέψουμε ή να ξεκινήσουμε κάποιο σεμινάριο, επειδή έχουμε ξοδέψει όλα μας τα χρήματα σε υλικά αγαθά που φθείρονται, χάνονται και ουσιαστικά (τα περισσότερα από αυτά) δεν προσφέρουν τίποτα πέρα από την υποτυπώδη ικανοποίηση του "ναι, κοίτα, έχω κι εγώ χρήματα, είμαι κι εγώ κουλ".


Έτσι ζούμε δυστυχώς όλοι μας παγκοσμίως - βάζω και εμένα μέσα - επιθυμώντας μονίμως να "δειχνόμαστε" και να "κοκκορευόμαστε" για όλα τα αντικείμενα που έχουμε στην κατοχή μας.


Μήπως κάνουμε λάθος;


Μήπως θα ήταν καλύτερα να ακούσουμε γι' άλλη μια φορά των αρχαίο ημών πρόγονο, Πλάτωνα, και να αρχίσουμε να ζούμε καλά, να αποκτάμε εμπειρίες, να επιλέγουμε έναν ποιοτικό τρόπο ψυχαγωγίας, ή να αποταμιεύουμε για ένα ταξίδι;


Μήπως μπορούμε να ζήσουμε χωρίς να αγοράσουμε το τελευταίο μοντέλο Iphone; Μήπως δεν θα πάθουμε τίποτα αν δεν έχουμε πέντε τηλεοράσεις μέσα στο σπίτι μας; Μήπως θα καταφέρουμε να επιβιώσουμε χωρίς να διαθέτουμε δέκα λευκά μπλουζάκια και είκοσι τζιν;


Μήπως πρέπει να πάψουμε να είμαστε υπερκαταναλωτές και να αγοράζουμε ό,τι πραγματικά έχουμε ανάγκη;


Και μην μου πεις, πως ακόμα κι αν έχεις ανάγκη να κάνεις shopping therapy, ότι χρειάζεσαι άλλο ένα κόκκινο κραγιόν στη συλλογή σου ή ότι πρέπει οπωσδήποτε να πάρεις ένα ακόμα tech gadget, επειδή το έχει σε έκπτωση.


Τα γράφω για να τα διαβάσω κι εγώ. Για να ταρακουνηθώ κι εγώ!


Ήρθε η ώρα να δώσουμε αξία εκεί που πρέπει, γιατί "Ου το ζην περί πλείστου ποιητέον, αλλά το ευ ζην".

 

Αυτό ήταν για σήμερα! Μην ξεχάσεις να μοιραστείς μαζί μου τις δικές σου σκέψεις, είτε αφήνοντας ένα σχόλιο, είτε με προσωπικό μήνυμα, να κάνεις like και share, να βρεις το "Skepsis by Athanasia" στο Facebook και στο Instagram, να εγγραφείς στο newsletter, ή μην κάνεις και τίποτα βρε παιδί μου. Μου φτάνει που ήσουν εδώ! Γενικά είσαι ελεύθερος/η/ο να κάνεις ό,τι θέλεις!


Εγώ εδώ σε αποχαιρετώ! Τα λέμε σε ένα επόμενο άρθρο*. Μέχρι τότε να κάνεις τον κόσμο μας καλύτερο και να εκφράζεσαι ελεύθερα! Σε ευχαριστώ που ήσουν για μια ακόμα φορά στο "Skepsis by Athanasia"!


*Νέο άρθρο ανεβαίνει κάθε Τετάρτη & Κυριακή στις 15:00 (GMT+3)!


13 views