Οι ερωτήσεις που δεν πρέπει να κάνεις ΠΟΤΕ!

Γιατί με αυτές μπορεί να φέρεις σε δύσκολη ή άβολη θέση τον συνομιλητή σου.

 

Γειά σου και πάλι φίλε/η μου!


Λίγες ημέρες πριν μου έκαναν μια ερώτηση η οποία με έφερε σε άβολη θέση. Έπειτα από αυτό αναρωτήθηκα, γιατί οι άνθρωποι κάνουμε ορισμένες ερωτήσεις τόσο απλά, δίχως να σκεφτόμαστε μήπως η περιέργειά μας ή ίσως και το ανθρώπινο ενδιαφέρον μας, φέρει σε δύσκολη θέση τον συνάνθρωπό μας;


Είμαι σίγουρη πως όλοι γνωρίζουμε ποιες είναι οι ερωτήσεις που είναι προτιμότερο να μην τις θέτουμε, αλλά ακόμα κι να το κάνουμε να ζητάμε συγγνώμη αν φέρουμε σε άβολη θέση κάποιον άλλον. Όμως, είμαι ακόμα πιο σίγουρη πως υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν τον λόγο που οι συγκεκριμένες ερωτήσεις ανήκουν σε απαγορευμένη περιοχή.


Εδώ στο Skepsis by Athanasia έχω πει πολλές φορές πως επιλέγουμε πάντα την ελευθερία του λόγου. Ωστόσο, έχω πει πως για να υπάρχει ορθή και δίκαιη ελευθερία λόγου και έκφρασης, τότε πρέπει να σεβόμαστε και τις ελευθερίες των υπολοίπων. Επομένως, αν εγώ, παραδείγματος χάριν, θέσω μια από τις παρακάτω ερωτήσεις σε κάποιον, επικαλούμενη το δικαίωμά μου στην ελεύθερη έκφραση, ο συνομιλητής μου έχει κάθε δικαίωμα να επικαλεστεί την ελευθερία του στην ιδιωτική ζωή.


Τις ερωτήσεις αυτές, λοιπόν, δεν τις βάζουμε στη μαύρη λίστα, θέλοντας να μας φιμώσουμε, αλλά για να δείξουμε σεβασμό προς τις ελευθερίες των συνομιλητών μας, ειδικά αν αυτοί δεν είναι πολύ δικοί μας άνθρωποι.


1. Είσαι παντρεμένος/η / σε σχέση;


Γενικά, είναι καλό να μην μπαίνουμε στη ψυχοσύνθεση να θέλουμε να μαθαίνουμε ποια είναι η ερωτική/προσωπική ζωή του καθενός/καθεμίας. Γιατί όμως; Η απάντηση είναι πολύ απλή. Γιατί ακριβώς πρόκειται για την προσωπική ζωή του ανθρώπου. Αν κάποιος/α ήθελε να μάθεις εσύ ή εγώ ή κάποιος άλλος στοιχεία για την προσωπική ζωή του/της, τότε θα είχε φροντίσει από μόνος/ η του/της να τα έχει αποβάλει από την ιδιωτική σφαίρα και να τα έχει εντάξει στη δημόσια, έτσι ώστε να είναι ο υπόλοιπος κόσμος ενήμερος.


2. Τί δουλειά κάνεις;


"Και πόσο κακό είναι να ρωτήσω κάτι τέτοιο;" θα σκεφτείς. Αν όμως, δεις τα πράγματα από την οπτική γωνία του ερωτώμενου η ερώτηση αυτή είναι μία αφορμή που μπορεί να τον/την φέρει σε δύσκολη θέση. Ο λόγος είναι πως γύρω από κάποιους επαγγελματικούς κλάδους βρίσκονται σύννεφα παραφιλολογίας, στερεοτύπων και ρατσισμού. Κάτι τέτοιο αρκεί, ώστε ένας επαγγελματίας να μην επιθυμεί να απαντήσει αυτή την ερώτηση, ειδικά αν αυτός/ αυτή που ρωτά είναι κάποιος/α άγνωστος/η ή δεν υπάρχει κάποιου είδος οικειότητα ανάμεσα στους δύο συνομιλητές. Σαφώς και θα αναρωτηθείς "και τι φταίω εγώ που έχει κόμπλεξ με τη δουλειά του;". Αν βάλεις τον εαυτό σου στη θέση κάποιου που το επάγγελμά του δέχεται επίθεση από μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, τότε θα αντιληφθείς πως δεν πρόκειται τόσο για κόμπλεξ όσο για φόβο. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει πως είναι πάντα κακό να θέτουμε μια τέτοια ερώτηση, η οποία θεωρείται απλή. Είναι όμως καλό να έχουμε ενσυναίσθηση και να καταλαβαίνουμε πότε ο συνομιλητής μας έρχεται σε δύσκολη θέση, ώστε να βάλουμε τέλος στην άβολη στιγμή και να σεβαστούμε την επιθυμία του να κρατήσει αυτή την πληροφορία κρυφή. Παραδείγματος χάριν, μπορούμε στο τέλος της ερώτησης να βάζουμε τη φράση "αν επιτρέπεται".


3. Πόσα χρήματα βγάζεις;


Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί να κάνει κάποιος την ερώτηση αυτή. Ποιος είναι ο σκοπός; Να κουτσομπολέψεις; Να γνωρίζεις πώς αγόρασα το σπίτι και το αυτοκίνητο; Να κοροϊδέψεις κάποιον/α για την "μεγαλομανία" ή την "φτώχεια" του/της; Να βάλεις ταμπέλα; Να κομπάσεις για τα πολλά σου χρήματα ή για τη σπουδαία καριέρα σου; Να υποτιμήσεις τον εαυτό σου και να μπεις σε έναν φαύλο κύκλο αντιγραφής και σύγκρισης με τους υπολοίπους; Αν δεν υπάρχει κανένας από τους παραπάνω λόγους για να κάνεις αυτή την ερώτηση, τότε πολύ απλά μην την κάνεις. Αν όμως πάλι υπάρχει κάποιος τέτοιος λόγος, τότε πρέπει να "μιλήσεις" με τον εαυτό σου και να τον ρωτήσεις αν θέλεις να μοιάσεις σε αυτόν τον άνθρωπο που επιθυμείς να ξέρεις την οικονομική του κατάσταση ή αν θέλεις να τον έχεις ως παράδειγμα προς αποφυγή.


4. Γιατί δεν τρως;


ΠΟΤΕ μην ρωτήσεις κάποιον/κάποια οτιδήποτε έχει να κάνει με τη διατροφή του. Η απάντηση είναι μία και το μόνο που χρειάζεται για να καταλάβεις πως πράγματι είναι μια ερώτηση που μπορεί να δημιουργήσει πολλά περισσότερα από αμηχανία στον άνθρωπο που ρωτάς, είναι αντίληψη. Διατροφικές διαταραχές. Αυτός είναι ο λόγος να μην αναφερθείς ΠΟΤΕ στο θέμα της διατροφής.


5. Πόσα κιλά είσαι;


Το ίδιο ισχύει και για αυτή την ερώτηση. Είναι δυνατόν να σε νοιάζει πόσα κιλά είναι κάποιος άλλος άνθρωπος πέρα από τον εαυτό σου; Είναι αυτή μια πληροφορία τόσο απαραίτητη που δίχως αυτή δεν μπορείς να πορευτείς στη ζωή σου; Ο καθένας και η καθεμία μας είναι υπεύθυνος/η για τον εαυτό του/της, άρα και για την εξωτερική του/της εμφάνιση. Δεν αφορά κανέναν άλλον πέρα από αυτόν/η που φέρει και κουβαλάει το κορμί, πόσα κιλά είναι και τον λόγο που είναι τα κιλά που είναι. Δεν μπορείς να γνωρίζεις το παρελθόν του κάθε κιλού που βρίσκεται στην "πλάτη" του κάθε ανθρώπου κι αν συνδέεται με κάποιο πρόβλημα υγείας, σωματικής και ψυχικής, δηλαδή διατροφικής διαταραχής.


6. Γιατί παίρνεις αυτή τη φαρμακευτική αγωγή;


Δεν μπορούμε ποτέ να γνωρίζουμε αν ο/η διπλανός/η μας πάσχει από κάποια σοβαρή νόσο ή αν φέρει κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που εκ γενετής ταλαιπωρούνται με προβλήματα τα οποία μπορεί και να τους έχουν στερήσει απλά και καθημερινά πράγματα της ζωής. Επομένως, ειδικά σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει οικειότητα ανάμεσα στους δύο συνομιλητές, είναι άτοπο και παρακινδυνευμένο να ρωτήσεις κάποιον/α αυτή την ερώτηση.


7. Πότε με το καλό ένα παιδάκι;


Είμαι σίγουρη πως έχεις ακούσει περιπτώσεις ζευγαριών που είτε δυσκολεύονται να αποκτήσουν ένα παιδί είτε πολύ απλά δεν επιθυμούν να γίνουν γονείς. Αν πάρουμε την πρώτη περίπτωση, καταλαβαίνεις πως το να κάνεις την ερώτηση "πότε με το καλό ένα παιδάκι;" σε δύο ανθρώπους που βρίσκονται σε μια διαδικασία εύρεσης του προβλήματος ή επίλυσής του, ή ακόμα και σε δύο ανθρώπους που γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν, θα τους φέρει σε δύσκολη θέση για ένα θέμα που σίγουρα τους πονά. Όσον αφορά την δεύτερη περίπτωση, συγκεκριμένα στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, κυριαρχεί ακόμα η άποψη πως ο άνθρωπος πρέπει να γίνει οπωσδήποτε γονέας. Μπορεί ο οποιοσδήποτε λοιπόν να φανταστεί πόσες πιέσεις δέχεται ένα ζευγάρι, το οποίο συνειδητά αρνείται την ιδιότητα του γονέα, από τον κοινωνικό περίγυρο, για ένα θέμα που ανήκει στην ιδιωτική και προσωπική ζωή του κάθε ανθρώπου και σαφώς δεν αφορά κανέναν άλλον περαιτέρω.


Είναι και άλλες οι ερωτήσεις που μπορούν να φέρουν τους ανθρώπους σε δύσκολη και άβολη θέση, θεωρώ όμως πως οι παραπάνω επτά είναι αυτές που δεν πρέπει ποτέ να τις θέτουμε. Τουλάχιστον, όχι σε ανθρώπους που γνωρίζουμε ελάχιστα.

 

Αυτό ήταν για σήμερα! Μην ξεχάσεις να μοιραστείς μαζί μου τις δικές σου σκέψεις, είτε αφήνοντας ένα σχόλιο, είτε με προσωπικό μήνυμα, να κάνεις like και share, να βρεις το "Skepsis by Athanasia" στο Facebook και στο Instagram, να εγγραφείς στο newsletter, ή μην κάνεις και τίποτα βρε παιδί μου. Μου φτάνει που ήσουν εδώ! Γενικά είσαι ελεύθερος/η/ο να κάνεις ό,τι θέλεις! Εγώ εδώ σε αποχαιρετώ! Τα λέμε σε ένα επόμενο άρθρο*. Μέχρι τότε να κάνεις τον κόσμο μας καλύτερο και να εκφράζεσαι ελεύθερα! Σε ευχαριστώ που ήσουν για μια ακόμα φορά στο "Skepsis by Athanasia"!


*Νέο άρθρο ανεβαίνει κάθε Τετάρτη & Κυριακή στις 15:00 (GMT+3)!

©️ 2021 by Skepsis by Athanasia


53 views