Οι ήρωες υπάρχουν και είναι γένους θηλυκού

- Χαρούμενη γιορτή της Μητέρας! -Όλοι οι άνθρωποι ήρθαμε στον κόσμο χάρη σε μια γυναίκα. Μια γυναίκα ήταν αυτή που μας γέννησε και μας χάρισε το δώρο της ζωής. Κι αυτή η γυναίκα με αυτόν τον τρόπο αποκτά αυτόματα το ρόλο της Μητέρας. Μαμά όμως δεν είναι μόνο αυτή η γυναίκα.


Μαμά είναι και η γυναίκα που έχει μεγαλώσει το παιδί, ακόμα κι αν δεν το γέννησε. Μαμά είναι και η γυναίκα που "γέννησε" το παιδί χάρη στην επιστήμη, που το συντρόφευε με τη φωνή και τη σκέψη της, αλλά όχι με το σώμα της. Μαμά είναι και η γυναίκα που το έζησε για λίγο στο σώμα της, αλλά μετά το έχασε ή που το έφερε στο κόσμο και το πεπρωμένο του ήταν να γεννηθεί ως αγγελάκι.


Όλες αυτές οι γυναίκες λέγονται μαμάδες και είναι ηρωίδες.


Δεν είναι ο πόνος, δεν είναι η ταλαιπωρία που βιώνουν, δεν είναι οι θυσίες που καλούνται να κάνουν που τους δίνουν το δικαίωμα να αποκαλούνται μαμάδες. Είναι η αγάπη που έχουν μέσα τους και τη μοιράζουν απλόχερα όχι μόνο στα δικά τους παιδιά, αλλά σε όλα τα παιδιά του κόσμου.


Θα μπορούσα να γράψω για άλλη μια φορά για τη δική μου μαμά, τη δική μου ηρωίδα, μιας και όλοι γράφουν για τη δική τους μαμά σήμερα. Όμως, επειδή με έχει μεγαλώσει μια ηρωίδα, που είναι πολλά παραπάνω από μαμά, ξέρω πως δεν θα την ενοχλήσει να γράψω για όλες εκείνες τις γυναίκες που είναι σαν κι εκείνη.


Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, κάπου πάνω στον πλανήτη, μια γυναίκα βρίσκεται μέσα σε ένα νοσοκομείο και περιμένει με αγωνία τα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, για να μάθει αν θα καταφέρει να γίνει μαμά. Στο διπλανό δωμάτιο του ίδιου νοσοκομείου μια άλλη γυναίκα φέρνει στον κόσμο το παιδί που με τόσο κόπο, με τόσες εξετάσεις και θεραπείες κατάφερε να αποκτήσει. Τα κλάματα χαράς δίνουν ελπίδα σε όσες περιμένουν στο διάδρομο να ακούσουν την πολυπόθητη απάντηση. Είναι όλες τους ηρωίδες!


Στην άλλη άκρη της γης μια γυναίκα μαθαίνει ότι θα γίνει μαμά, ενώ στο παραπάνω στενό από αυτό το σπίτι μια γυναίκα έρχεται αντιμέτωπη με το μαρτύριο της αποβολής. Στο ένα σπίτι ακούγονται γέλια, στο άλλο κλάματα. Είναι όμως και οι δύο μαμάδες, είναι και οι δύο ηρωίδες!


Αρκετά χιλιόμετρα μακριά από αυτή τη γειτονιά, μια γυναίκα ετοιμάζει τα παιδιά της για το σχολείο, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται και η ίδια για τη δουλειά της. Την ίδια στιγμή σε άλλες γεωγραφικές συντεταγμένες, μια γυναίκα επιστρέφει στο σπίτι, αφού έχει αφήσει τα παιδιά της στο σχολείο. Είναι και οι δύο καλές μαμάδες. Είναι και οι δύο χειραφετημένες γυναίκες. Είναι και οι δύο ηρωίδες!


Σε ένα διαφορετικό μέρος του κόσμου, μια γυναίκα μπαίνει για τελευταία φορά σε ένα ίδρυμα, γιατί σήμερα θα φύγει από αυτό με ένα παιδί στην αγκαλιά της. Στην ίδια πόλη μια γυναίκα στέκεται έξω από την πόρτα του χειρουργείου και ακούει τα κλάματα του μωρού της που μόλις ήρθε στον κόσμο μέσω παρένθετης μητέρας. Είναι και οι δύο μαμάδες!


Και κάπου αλλού, σε διαφορετικά γεωγραφικά μήκη και πλάτη, μια γυναίκα μεγαλώνει μόνη της το παιδί της, μια άλλη γυναίκα δίνει την τελευταία ώθηση λίγο πριν ακουστεί το κλάμα χωρίς κανέναν δίπλα της να της κρατά το χέρι, μια άλλη γυναίκα κάνει αίτηση σε τράπεζα σπέρματος για να αποκτήσει οικειοθελώς μόνη της ένα παιδί. Αυτές και αν είναι ηρωίδες!


Όπως κι αν έχει αποκτήσει μια γυναίκα τον τίτλο της Μητέρας, είναι ηρωίδα και αξίζει την αγάπη, το θαυμασμό και τη στήριξη από όλη την κοινωνία.


Αυτό το άρθρο το αφιερώνω σε όλες τις μαμάδες-ηρωίδες του κόσμου κι ειδικά στη δικιά μου μαμά-ηρωίδα που είναι και η η καλύτερή μου φίλη.


Αν ποτέ επιλέξω να αξιωθώ τον τίτλο της Μητέρας, θέλω να γίνω σαν κι εσάς!

 

Αυτό ήταν για σήμερα! Μην ξεχάσεις να μοιραστείς μαζί μου τις δικές σου σκέψεις, είτε αφήνοντας ένα σχόλιο, είτε με προσωπικό μήνυμα, να κάνεις like και share, να βρεις το "Skepsis by Athanasia" στο Facebook και στο Instagram, να εγγραφείς στο newsletter, ή μην κάνεις και τίποτα βρε παιδί μου. Μου φτάνει που ήσουν εδώ! Γενικά είσαι ελεύθερος/η/ο να κάνεις ό,τι θέλεις!


Εγώ εδώ σε αποχαιρετώ! Τα λέμε σε ένα επόμενο άρθρο*. Μέχρι τότε να κάνεις τον κόσμο μας καλύτερο και να εκφράζεσαι ελεύθερα! Σε ευχαριστώ που ήσουν για μια ακόμα φορά στο "Skepsis by Athanasia"!


*Νέο άρθρο ανεβαίνει κάθε Τετάρτη, Παρασκευή & Κυριακή στις 15:00 (ώρα Ελλάδος)!


8 views