Κλιματική Αλλαγή: Ήρθε η ώρα να λάβουμε δράση

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS τα τελευταία χρόνια. Εμείς όμως τον αγνοούμε.


Οι πρόσφατες πυρκαγιές τόσο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη μάς θορύβησαν (ελπίζω όλους) και συνειδητοποιήσαμε την έκταση της ζημιάς που έχουμε προκαλέσει στη Γη. Από το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι την τρύπα του όζοντος και τη μόλυνση των υδάτων ο Άνθρωπος έχει δείξει το χειρότερό του πρόσωπο στη φύση που τον "αγκαλιάζει", τον φιλοξενεί και τον φροντίζει, από την πρώτη ημέρα της ύπαρξής του.


Πολλοί όμως είναι εκείνοι που αγνοούν τα ακριβή φαινόμενα που έχουν βάλει πλώρη για την καταστροφή του πλανήτη. Αναρωτιούνται τι είναι η κλιματική αλλαγή; Τί σημαίνει το λιώσιμο των πάγων; Κι άλλα πολλά. Ας τα πάρουμε λοιπόν από την αρχή...


Με τον όρο κλιματική αλλαγή αναφερόμαστε στη μεταβολή του παγκοσμίου κλίματος και ειδικότερα σε μεταβολές των μετεωρολογικών συνθηκών που εκτείνονται σε μεγάλη χρονική κλίμακα. Οι κλιματικές αλλαγές οφείλονται σε φυσικές διαδικασίες, καθώς και σε ανθρώπινες δραστηριότητες με επιπτώσεις στο κλίμα, όπως η τροποποίηση της σύνθεσης της ατμόσφαιρας. Στη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Μεταβολές (UNFCC), η κλιματική αλλαγή ορίζεται ειδικότερα ως η μεταβολή στο κλίμα που οφείλεται άμεσα ή έμμεσα σε ανθρώπινες δραστηριότητες, διακρίνοντας τον όρο από την κλιματική μεταβλητότητα που έχει φυσικά αίτια.


Οι άνθρωποι επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο το κλίμα και τη θερμοκρασία της γης μέσω της χρήσης ορυκτών καυσίμων, της αποψίλωσης των ομβρόφιλων δασών και της κτηνοτροφίας. Οι δραστηριότητες αυτές προσθέτουν τεράστιες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου στα αέρια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, προκαλώντας αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου και υπερθέρμανση του πλανήτη.


Ο όρος υπερθέρμανση του πλανήτη δηλώνει μία ειδική περίπτωση κλιματικής μεταβολής και αναφέρεται στην αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας και των ωκεανών της γης. Προβλέπεται ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα έχει επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στις ανθρώπινες δραστηριότητες. Στις κυριότερες από αυτές συγκαταλέγονται η αύξηση της στάθμης των θαλασσών καθώς και διαφορετικά ακραία καιρικά φαινόμενα. Για τη στάθμη της θάλασσας, οι επιστήμονες μιλούν για άνοδο κατά πέντε εκατοστά ανά δεκαετία, με την περιοχή της Θεσσαλονίκης να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πλέον ευάλωτες της Μεσογείου.


Η υπερθέρμανση του πλανήτη συνιστά και την αλλαγή του κλίματος της Γης μετακινώντας τις ζώνες βροχοπτώσεως, από τον ισημερινό προς τον βορρά και ερημοποιώντας το κάτω τμήμα της εύκρατης ζώνης. Αυτό συνεπάγεται αλλαγές στους διάφορους τύπους βλάστησης τόσο στις γεωργικές όσο και στις δασικές εκτάσεις. Αναμένονται επιπλέον συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως κύματα θερμότητας και ξηρασίες ή έντονες βροχοπτώσεις ανάλογα με την περιοχή.


Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι η διαδικασία κατά την οποία η ατμόσφαιρα ενός πλανήτη συγκρατεί θερμότητα και συμβάλλει στην αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειάς του. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι φυσικό, ωστόσο ενισχύεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, η οποία συμβάλλει στην αύξηση της συγκέντρωσης των αερίων του θερμοκηπίου καθώς και στην έκλυση άλλων ιχνοστοιχείων, όπως οι χλωροφθοράνθρακες (CFC's).


Ως συνέπεια αυτού του φαινομένου δημιουργήθηκε το λιώσιμο των πάγων σε ολόκληρο το παγωμένο τμήμα του πλανήτη μας. Οι πάγοι λιώνουν με γρήγορους ρυθμούς και προκαλούν περιβολών πάγων. Ο Χάμις Πρίτσαρντ πιστεύει ότι για αυτό ευθύνεται η αλλαγή του ανέμου και οι φυσικές καιρικές μεταβολές, όπως και η τρύπα του όζοντος.


Τρύπα του όζοντος ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο το στρώμα του όζοντος που βρίσκεται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης (στρατόσφαιρα) μειώνεται σε πάχος πάνω από την Ανταρκτική. Επειδή το λεπτότερο σημείο του είναι πάνω από το Νότιο Πόλο, η μείωση του πάχους του στρώματος έχει ως αποτέλεσμα την ονομαζόμενη «τρύπα» στο στρώμα του όζοντος. Λόγω του ότι το όζον προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία, απορροφώντας σημαντικό τμήμα της υπεριώδους ακτινοβολίας, η δημιουργία της τρύπας του όζοντος έχει αρνητικά αποτελέσματα στην ανθρώπινη υγεία. Επίσης αυξάνει την θερμοκρασία στον πλανήτη και συμβάλει αρνητικά στο λιώσιμο των πάγων. Το φαινόμενο αυτό θεωρείται πως δημιουργήθηκε από υπερβολική χρήση χλωροφθορανθράκων (CFC) που χρησιμοποιούνταν ευρέως ως προωθητικά αέρια και σε ψυκτικές συσκευές όπως τα κλιματιστικά. Στην επέκτασή του επίσης συμβάλλουν τόσο τα καυσαέρια (από την κυκλοφορία των οχημάτων) όσο και τα αέρια απόβλητα των εργοστασίων.


Ωστόσο, έπειτα από συλλογική δράση και συνεργασία της παγκόσμιας κοινότητας η τρύπα του όζοντος πλέον ανήκει στο παρελθόν. Κι αυτό είναι ένα τρανό παράδειγμα πως όταν οι άνθρωποι ενωθούμε για να λύσουμε ένα παγκόσμιο πρόβλημα, τότε τα καταφέρνουμε.


Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι εάν συνεχίσουν να λιώνουν οι πάγοι η στάθμη της θάλασσας θα ανεβεί κατά πολύ με αποτέλεσμα νησιά και πόλεις να βυθιστούν κάτω από το νερό. Οι πόλεις που θα βυθιστούν κάτω από το νερό είναι:

 1. το Λονδίνο,

 2. η Νέα Υόρκη,

 3. η Βενετία,

 4. η Κοπεγχάγη,

 5. η Στοκχόλμη

και πολλές ακόμη, όπως επίσης πάρα πολλά μικρά και μεγάλα νησιά.

 

Τί μπορούμε να κάνουμε όμως εμείς για να σώσουμε και να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας;


 1. Ανακύκλωση: Χαρτί, Πλαστικά (PET, HDPE, PVC, LDPE, PP, PS και άλλα πλαστικά χωρίς κωδικό), Αλουμίνιο, Γυαλί, Μπαταρίες (όλων των ειδών), Ξύλο, Μέταλλα, Ηλεκτρικές και Ηλεκτρονικές συσκευές, Ρούχα και υποδήματα. ΠΡΟΣΟΧΗ το κάθε υλικό να καταλήγει στο σωστό κάδο (π.χ. μπαταρίες - κάδοι αφής).

 2. Τα τρία R: Reduce, Reuse, Recycle (περιόρισε, επαναχρησιμοποίησε, ανακύκλωσε). Αν κάτι δεν μπορεί να ανακυκλωθεί, τότε μπορούμε να το επαναχρησιμοποιήσουμε, δίνοντάς του μια καινούργια ιδιότητα (π.χ. πολυφορεμένη μπλούζα - πανάκι για τα τζάμια). Αλλιώς είναι σημαντικό να περιορίσουμε την κατανάλωση και την αγορά προϊόντων. Αν, δηλαδή, αναζητούμε ένα συγκεκριμένο προϊόν για μια συγκεκριμένη εργασία, μπορούμε να αναρωτηθούμε αν μπορεί να μας εξυπηρετήσει κάτι άλλο που ίσως ήδη διαθέτουμε.

 3. Χρήση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας

 4. Χρήση επαναφορτιζόμενων μπαταριών

 5. Μείωση χρήσης πλαστικών: Προτιμούμε επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες ή πάνινες τσάντες για τα ψώνια μας. Χρησιμοποιούμε γυάλινα καλαμάκια, από μπαμπού ή χάρτινα. Στις εξόδους μας κουβαλάμε ένα γυάλινο ή πλαστικό πολλαπλών χρήσεων μπουκαλάκι για το νερό μας. Προτιμούμε τα χάρτινα κυπελάκια από τα πλαστικά. Προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε όλα τα πλαστικά του σπιτιού μας με προϊόντα φτιαγμένα από άλλα υλικά. Στην ανάγκη επιλέγουμε το ανακυκλωμένο ή ανακυκλώσιμο πλαστικό.

 6. Χρησιμοποιούμε όσο περισσότερο γίνεται τα ΜΜΜ και το ποδήλατο ή προτιμούμε την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου

 7. Μείωση στην κατανάλωση νερού: Αν δεν κάνουμε κάτι για την εξοικονόμηση του νερού, στο κοντινό μέλλον θα είναι πιο πολύτιμο κι από το χρυσάφι. Κλείνουμε τη βρύση όσο βουρτσίζουμε τα δόντια μας, χρησιμοποιούμε το πλυντήριο όταν ο κάδος γεμίζει με ρούχα. Χρησιμοποιημένα λάδια και μπογιές δεν πρέπει να τα ρίχνουμε στην αποχέτευση, καθώς θα μολύνουν τα ποτάμια και τελικά τις θάλασσες.

 8. Ψωνίζουμε second-hand (από καταστήματα μεταχειρισμένα ρούχα, παπούτσια κλπ.)

 9. Καταγγέλλουμε και δεν υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις που δεν σέβονται το περιβάλλον: Αντιθέτως προτιμούμε zero-waste ή low-waste εταιρείες και τη χρήση οικολογικών προϊόντων (δες παρακάτω ελληνικές οικολογικές εταιρείες).

 10. Αναδάσωση: Άκρως σημαντική δράση, έπειτα από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

 11. Σταματάμε την υπεραλίευση, την παράνομη υλοτομία και την υπερβολική κτηνοτροφία

 12. Ηλιακός θερμοσίφωνας: Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου καθημερινά υπάρχει ηλιοφάνεια, ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι μια αποτελεσματική λύση τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και για την εξοικονόμηση χρημάτων.

 13. Το πιο απλό: ΔΕΝ ΠΕΤΑΜΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ


Δείτε Επίσης:

 

Αυτό ήταν για σήμερα! Μην ξεχάσεις να μοιραστείς μαζί μου τις δικές σου σκέψεις, είτε αφήνοντας ένα σχόλιο, είτε με προσωπικό μήνυμα, να κάνεις like και share, να βρεις το "Skepsis by Athanasia" στο Facebook και στο Instagram, να εγγραφείς στο newsletter, ή μην κάνεις και τίποτα βρε παιδί μου. Μου φτάνει που ήσουν εδώ! Γενικά είσαι ελεύθερος/η/ο να κάνεις ό,τι θέλεις!


Εγώ εδώ σε αποχαιρετώ! Τα λέμε σε ένα επόμενο άρθρο*. Μέχρι τότε να κάνεις τον κόσμο μας καλύτερο και να εκφράζεσαι ελεύθερα! Σε ευχαριστώ που ήσουν για μια ακόμα φορά στο "Skepsis by Athanasia"!


*Νέο άρθρο ανεβαίνει κάθε Τετάρτη & Κυριακή στις 15:00 (GMT+3)!

14 views