Καύσωνας: 10 πράγματα που πρέπει να προσέξουμε

Ο καύσωνας είναι εδώ, εμείς όμως τί μπορούμε να κάνουμε για να αντέξουμε τα "χτυπήματά" του;


 

Γειά σου και πάλι φίλε/η μου!


Οι επόμενες τουλάχιστον δέκα μέρες προβλέπονται πολύ δύσκολες για τη χώρα μας, καθώς ο καύσωνας μας χτυπά την πόρτα. Οι μεγαλύτεροι παθαίνουν deja vu, αφού σαν σε ταινία φαντασίας φεύγουν από το 2021 και επιστρέφουν στο 1987*, φοβούμενοι πως ίσως ο φονικός καύσωνας του τότε κάνει την επάνοδό του στο τώρα.


Ο φόβος όμως είναι ο χειρότερός μας εχθρός. Στη μάχη αυτή φίλες μας είναι η ενημέρωση και η γνώση. Μόνο 10 απλά πράγματα πρέπει να προσέξουμε και να τηρήσουμε, ώστε ο καύσωνας αυτός να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα γίνεται.

  1. Αποφεύγουμε να βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο για πολλή ώρα ή κατά τις μεσημβρινές ώρες. Αν είναι απόλυτη ανάγκη να εκτεθούμε στη ζέστη, έχουμε μαζί μας παγωμένο νερό, καπέλο και αντιηλιακό, καθώς επίσης προτιμούμε ελαφριά και ανοιχτόχρωμα ρούχα.

  2. Όταν βρισκόμαστε έξω, θυμόμαστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ξεκουραζόμαστε σε σκιερά μέρη ή αν είναι δυνατόν σε χώρους που κλιματίζονται.**

  3. Αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ, την έντονη σωματική άσκηση και τα βαριά γεύματα.

  4. Φροντίζουμε να υπάρχει άφθονο παγωμένο νερό στο ψυγείο και θυμόμαστε να καταναλώνουμε σε συχνή βάση υγρά, ώστε να αποφύγουμε τη θερμοπληξία.

  5. Αν δεν διαθέτουμε κλιματιστικό, ούτε ανεμιστήρα κάνουμε συχνά δροσερά ντους.

  6. Για να κρατήσουμε το σπίτι δροσερό, επιλέγουμε τις πολύ πρωινές ώρες, πριν την ανατολή του ηλίου για να αερίσουμε τους χώρους και καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας αφήνουμε κατεβασμένες τις κουρτίνες, ενώ αν διαθέτουμε τέντες ακολουθούμε την ίδια τακτική.

  7. Σημαντικό είναι να ενημερωθούμε από τις τοπικές αρχές για τις κλιματιζόμενες δημόσιες αίθουσες του δήμου μας, αλλά και για τα σημεία όπου ο Ερυθρός Σταυρός ή άλλες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις θα έχουν αναλάβει δράση για την ανακούφιση των πολιτών από τη ζέστη.

  8. Σε περίπτωση διαρκούς και έντονης δυσφορίας, επικοινωνούμε απευθείας με τον οικογενειακό μας γιατρό, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, ειδικά όλων όσων πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.

  9. Ειδικά αυτήν την περίοδο δεν πετάμε τα σκουπίδια μας στον δρόμο, μαζεύουμε τα ξερόκλαδα και δεν ανάβουμε φωτιά σε ανοιχτό χώρο, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τις πιθανότητες για πρόκληση πυρκαγιάς. Σεβόμαστε το περιβάλλον όσο είναι ακόμα νωρίς!

  10. Τέλος, δεν ξεχνάμε τα αδέσποτα και τις ευπαθείς ομάδες. Τοποθετούμε σε αρκετά σημεία της γειτονιάς μας λίγο νερό για τα αδέσποτα, αλλά ακόμα και τα περιστέρια. Βάζουμε σε προτεραιότητα τους ηλικιωμένους, τα παιδιά και τις εγκύους, και παραμένουμε σε επικοινωνία με τους συγγενείς μας (ειδικά τους ηλικιωμένους) για παν ενδεχόμενο.

* Ο φονικός καύσωνας του 1987 - Όταν η Ελλάδα έγινε «καμίνι » και μετρούσε τους νεκρούς της

** Καύσωνας εν όψει: Ανοίγει κλιματιζόμενες αίθουσες ο Δήμος Αθηναίων

Δείτε επίσης:

Πολιτική Προστασία: Οδηγίες για την αντιμετώπιση του καύσωνα

 

Αυτό ήταν για σήμερα! Μην ξεχάσεις να μοιραστείς μαζί μου τις δικές σου σκέψεις, είτε αφήνοντας ένα σχόλιο, είτε με προσωπικό μήνυμα, να κάνεις like και share, να βρεις το "Skepsis by Athanasia" στο Facebook και στο Instagram, να εγγραφείς στο newsletter, ή μην κάνεις και τίποτα βρε παιδί μου. Μου φτάνει που ήσουν εδώ! Γενικά είσαι ελεύθερος/η/ο να κάνεις ό,τι θέλεις!


Εγώ εδώ σε αποχαιρετώ! Τα λέμε σε ένα επόμενο άρθρο*. Μέχρι τότε να κάνεις τον κόσμο μας καλύτερο και να εκφράζεσαι ελεύθερα! Σε ευχαριστώ που ήσουν για μια ακόμα φορά στο "Skepsis by Athanasia"!


*Νέο άρθρο ανεβαίνει κάθε Τετάρτη & Κυριακή στις 15:00 (GMT+3)!

32 views