Καλώς ήρθατε στο "Skepsis by Athanasia"!

Καλώς ήρθατε σε έναν χώρο που μπορείτε να νιώσετε ελεύθεροι!

 

--- Σε ευχαριστώ που διαβάζεις τώρα αυτό το κείμενο. Σε ευχαριστώ που βρίσκεσαι στο "Skepsis by Athanasia".---


-3 Ιανουαρίου 2020-


"Αυτό είναι! Θα φτιάξω κι εγώ επιτέλους το δικό μου blog."


Έτσι είπα όταν διάβασα για πρώτη φορά το blog της Κατερίνας Βισσέρη, "Dynamis by Katerina".


Όπως μπορείτε να αντιληφθείτε κι από τον όνομα του blog, η Κατερίνα ήταν ένας από τους ανθρώπους που με ενέπνευσαν για τη δημιουργία του "Skepsis". Με έχει βοηθήσει με τρόπους που η ίδια δεν μπορεί καν να φανταστεί.


Κατερίνα μου, αν αυτό το blog post φτάσει κάποια στιγμή μπροστά σου, σε ευχαριστώ για όλα.


-3 Ιανουαρίου 2021-


Σήμερα, λοιπόν, το "Skepsis" από "έμβρυο" του μυαλού μου γίνεται, επιτέλους, ένα "βρέφος" και βλέπει το φως της ημέρας.


Εγώ, σαν περήφανη "μαμά", συγκινούμαι, καθώς δεν μπορώ να πιστέψω πως κάτι που θέλω εδώ και χρόνια και έχει πάρει μορφή στο μυαλό μου τον τελευταίο χρόνο, αποτελεί μια πραγματικότητα.


Το "Skepsis by Athanasia" από σήμερα "αναπνέει" έξω στον κόσμο και κάθε μέρα από εδώ και στο εξής θα αναπτύσσεται όλο και περισσότερο. Κι αυτό το τελευταίο, είναι μια δική μου υπόσχεση προς τον εαυτό μου. Καθήκον μου είναι να φροντίζω για την εξέλιξη και την ανάπτυξη του "παιδιού" μου, σωστά; Ε, λοιπόν, αυτό θα κάνω!

 

Γιατί "Skepsis";


Ο γραπτός λόγος για εμένα αποτελούσε πάντα το "καταφύγιό" μου. Όσο μεγάλωνα, τόσο περισσότερο ήθελα να γράφω, να μεταφέρω τις σκέψεις μου στο χαρτί. Έως τώρα ακόμα δεν έχω καταφέρει να ανακαλύψω ποιο ήταν το ερέθισμα, το οποίο "γέννησε" μέσα μου αυτή την έκσταση που δημιουργείται με την αίσθηση του μολυβιού στο χέρι μου και την εικόνα του μελανιού το οποίο παράγει λέξεις πάνω σε μια λευκή σελίδα. Ξέρω μόνο πως ακόμα και την πιο απλή, την πιο ανούσια σκέψη μου, θέλω να την μετατρέπω σε "ζωντανές" λέξεις που διαβάζονται και σημαίνουν κάτι. Δεν θα μπορούσα, επομένως, να δώσω άλλο όνομα από το "Skepsis" στο blog μου. Είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω για να ευχαριστήσω το μυαλό μου το οποίο πάντα είναι γεμάτο με "skepsis".


Skepsis = σκέψις = (καθαρεύουσα) σκέψη

αλλά και,

Skepsis = σκέψεις


"Σκέψις" γιατί ήμουν θεωρητική και τα αρχαία ήταν το αγαπημένο μου μάθημα, επομένως, νομίζω καταλαβαίνετε πως η καθαρεύουσα ήταν δεδομένη.

"Σκέψεις" γιατί, όπως προανέφερα, το μυαλό μου έχει πολλές σκέψεις κι όχι μόνο μία. Άλλωστε, ποιο μυαλό σκέφτεται μόνο ένα πράγμα;


Γιατί, όμως, το "Skepsis by Athanasia" είναι "a freedom of speech project";


"A freedom of speech project" = "ένα εγχείρημα για την ελευθερία του λόγου"


ελευθερία του λόγου είναι μια αρχή που υποστηρίζει την ελευθερία ενός ατόμου ή μιας κοινότητας να εκφράζει τις απόψεις και τις ιδέες του χωρίς φόβο αντίρρησης, λογοκρισίας ή νομικής κύρωσης. Ο όρος "ελευθερία έκφρασης" χρησιμοποιείται μερικές φορές συνώνυμα αλλά περιλαμβάνει κάθε πράξη αναζήτησης, παραλαβής και διάδοσης πληροφοριών ή ιδεών, ανεξάρτητα από το χρησιμοποιούμενο μέσο.... Το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης αναγνωρίζεται ως ανθρώπινο δικαίωμα, σύμφωνα με το άρθρο 19 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ΔΣΑΠΔ). Το άρθρο 19 του ΔΣΑΠΔ προβλέπει ότι «κάθε πρόσωπο θα έχει το δικαίωμα της γνώμης χωρίς παρεμβάσεις» και «ο καθένας θα έχει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης." ( https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CF%85 )


Η ελευθερία του λόγου είναι ανθρώπινο δικαίωμα, ωστόσο, έχω αντιληφθεί πως πουθενά και ποτέ αυτό το δικαίωμα δεν αντιπροσωπεύεται ούτε προστατεύεται στον μέγιστο βαθμό. Από την μία, είναι αδύνατον να υπάρχει απόλυτη ελευθερία λόγου, αφού, ως γνωστόν, "η δική μου ελευθερία τελειώνει εκεί που ξεκινά η ελευθερία του άλλου". Από την άλλη, όμως, θεωρώ πως όσο περνούν τα χρόνια τόσο περισσότερο γίνεται κατάχρηση αυτού του περιορισμού.


Έτσι, λοιπόν, το "Skepsis by Athanasia" δημιουργήθηκε με σκοπό να προωθήσει την απόλυτη ελευθερία λόγου, συμπεριλαμβανομένου, εννοείται, και του παραπάνω περιορισμού, μόνο όμως στις περιπτώσεις που οι δικές μου σκέψεις ή οι σκέψεις κάποιου άλλου παραβιάζουν την ελευθερία ή κάποιο άλλο δικαίωμα ενός άλλου ανθρώπου (π.χ. ανεξιθρησκεία).


Τί θα βρίσκει κανείς εδώ;


Στο "Skepsis by Athanasia" μπορεί κανείς να συναντήσει θέματα από ανάλυση κάποιου σοβαρού κοινωνικού ζητήματος μέχρι θέματα lifestyle.


Επίσης, ο καθένας μπορεί να μοιράζεται ανώνυμα ή επώνυμα τη δική του ιστορία ή τις δικές του σκέψεις, επικοινωνώντας μαζί μου είτε μέσω email ( skepsisbyathanasia@gmail.com ) , είτε μέσω προσωπικού μηνύματος στα social media του "Skepsis" (FB: SkepsisByAthanasia , Insta: skepsisblog) , είτε συμπληρώνοντας την φόρμα που βρίσκεται στο "Contact".


Κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 15:00, θα είναι το καθιερωμένο μας ραντεβού. Αλλά, θα υπάρχουν και κάποια ξαφνικά!!! Γι' αυτό μην ξεχάσετε να εγγραφείτε στο newsletter, ώστε να ενημερώνεστε με email κάθε φορά που θα ανεβαίνει καινούργια δημοσίευση.

 

Κλείνοντας αυτή την πρώτη δημοσίευση, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι "αγκάλιασαν" το "Skepsis" από την πρώτη στιγμή και λίγο περισσότερο κάποιους που πριν καν ανακοινωθεί ή αρχίσει να παίρνει μορφή, έστειλαν τη θετική τους ενέργεια για να φτάσω εγώ τώρα να δημοσιεύω το δικό μου blog. Υπήρξαν αρκετά εμπόδια μέσα σε αυτόν τον χρόνο, που χρειάστηκε για τη δημιουργία του, αλλά αν κάτι μου έμαθε το 2020 που έφυγε, είναι να μην το βάζω ποτέ κάτω για αυτά που θέλω. Θα ευχαριστήσω, λοιπόν, και τον εαυτό μου που δεν εγκατέλειψα το "Skepsis" και παρά τις δυσκολίες οι οποίες βρέθηκαν στο δρόμο, έχει σήμερα γενέθλια.


Ξέρω πως υπάρχουν ακόμα πολλά σημεία που επιδέχονται βελτίωση, αλλά επειδή όλο αυτό το έφτιαξα μόνη μου και κάθε κουμπάκι που βλέπετε χρειάζεται ώρες για να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει, ειδικά όταν ο δημιουργός δεν έχει γνώσεις πάνω στη δημιουργία ιστοσελίδας, θέλω να νιώθετε ελεύθεροι να επικοινωνείτε μαζί μου για ό,τι εντοπίζετε που χρειάζεται αλλαγή ή ακόμα κι αν έχετε μια ιδέα να δώσετε.


Άλλωστε, είπαμε πως εδώ αισθανόμαστε ελεύθεροι!


Θα σας αφήσω τώρα και θα τα ξαναπούμε την Τετάρτη, 06/01, στις 15:00, με κάτι που θα σας κάνει να με γνωρίσετε καλύτερα.


Μέχρι τότε να κάνετε τον κόσμο μας καλύτερο και να εκφράζεστε ελεύθερα!


Σας φιλώ και σας ευχαριστώ που στηρίζετε αυτό το νέο εγχείρημα!


Υ.Γ. Δεν γινόταν να σας αφήσω έτσι...

Εύχομαι το 2021 να είναι η πιο όμορφη χρονιά της ζωής μας. Δημιουργική και γεμάτη υγεία, αγάπη, ευτυχία, ελευθερία, ειρήνη, δικαιοσύνη, τύχη και λίγη τρέλα (πάντα χρειάζεται).

179 views