Η δύναμη της μουσικής. #dynamicsociety

Έχεις σκεφτεί ποτέ γιατί οι άνθρωποι ακούν μουσική; Ή γιατί κάποιοι -όπως κι εγώ- δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς τη μουσική;


Θα μπορούσε κανείς να πει πως αυτό που κάνει τη μουσική τόσο αναγκαία στη ζωή μας είναι το γεγονός πως η ίδια αποτελεί μια τέχνη.


Γιατί, όμως η συγκεκριμένη τέχνη κι όχι κάποια άλλη;


Αλήθεια αν με ρωτάς δεν ξέρω να σου πω ούτε εγώ. Το έχω σκεφτεί πολλές φορές, αλλά μάλλον η απάντηση δεν είναι μία και πολύ πιθανόν να μην είναι και απόλυτη. Για το μόνο που μπορώ να είμαι σίγουρη, είναι πως η μουσική άλλοτε σε κάνει να αισθάνεσαι δυνατός/η/ο κι άλλοτε σε συντροφεύει σε στιγμές που η αδυναμία σε έχει κυριέψει.


Για εμένα αυτό είναι αρκετό για να ξέρω πως χωρίς τη μουσική ο κόσμος αυτός δεν θα ήταν ο ίδιος. Θα ήταν πιο άσχημος, πιο μονότονος και πιο βαρετός. Θα αποτελούταν από ανθρώπους απομακρυσμένους από τα συναισθήματά τους και ανθρώπους που δεν γνωρίζουν από που να αντλήσουν δύναμη ή και στήριξη.


Πώς μπορεί μια κοινωνία να θεωρείται δυναμική όταν οι άνθρωποι της έχουν ξεχάσει πως να αντλούν δύναμη;


Σε νιώθω είσαι λίγο δύσπιστος/η/ο! Δοκίμασε να μην ακούσεις καθόλου μουσική για μια εβδομάδα κι έπειτα αναλογίσου τι έχασες και τι κέρδισες.


Σκέψου επίσης, ότι η μουσική αλλάζει τον κόσμο μέσα από τους στίχους, μέσα από την ερμηνεία αυτών και μέσα από τις νότες. Υπάρχουν τόσα τραγούδια που πραγματεύονται τόσο κοινωνικά ζητήματα, όσο και δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν οι άνθρωποι. Δίχως αυτά είναι πολύ πιθανό να μην είχαμε ευαισθητοποιηθεί για σοβαρά προβλήματα της κοινωνίας μας και να παραμέναμε ακόμα άπραγοι.


Τέλος, αν φέρουμε στο μυαλό μας όλες εκείνες τις φορές που η μουσική είχε πέσει θύμα της λογοκρισίας, εντός και εκτός Ελλάδας, θα καταλάβουμε πως η μουσική είναι από εκείνες τις τέχνες που όχι μόνο μπορούν να κάνουν μια κοινωνία δυνατή, αλλά μπορούν ακόμα να μετατρέψουν αυτή τη δύναμη σε ένα κίνημα για αλλαγή αυτού του κόσμου, εναντίωση στην ανελευθερία και υποστήριξη αρχών, ιδεολογιών, ηθικής και δικαιωμάτων.


Συνήθως στη στήλη #dynamicsociety μοιράζομαι μαζί σου τις σκέψεις μου σχετικά με όλα όσα χρειάζεται μια κοινωνία για να είναι δυναμική. (Αν δεν έχεις διαβάσει τα προηγούμενα άρθρα της στήλης μπορείς να βρεις τη δύναμη της γνώσης εδώ και τη δύναμη της πίστης εδώ.)*


Ωστόσο, όταν πρόκειται για τη δύναμη της μουσικής, οι μόνες σκέψεις που έχω είναι όσες ανέφερα παραπάνω και ξέρω πως είναι λίγες, αλλά στην ουσία είναι μια ολόκληρη συζήτηση συμπυκνωμένη σε λίγα συμπεράσματα.


Όταν σκέφτηκα να εντάξω σε αυτή τη στήλη την μουσική ως θέμα, πίστευα πως θα μου ήταν πιο εύκολο να το αναλύσω διεξοδικά. Παρ' όλα αυτά, κατέληξα στο συμπέρασμα πως είναι πιο σημαντικό να αφήσω την ίδια τη μουσική να μιλήσει από μόνη της.


Έτσι, έφτιαξα μια playlist με 15 αγαπημένα μου τραγούδια τα οποία έχουν ως σκοπό τους να μεταδώσουν κάποιο μήνυμα, είτε αυτό αφορά μια γενική αλλαγή της κοινωνίας, είτε μια εσωτερική αλλαγή που πρέπει να κάνει κάποιος στον εαυτό του. Πατώντας πάνω στον τίτλο του τραγουδιού θα μεταφερθείς απευθείας στους στίχους. Τέλος μπορείς να βρεις την playlist πατώντας εδώ!


"music pwr" playlist by Athanasia A. Spiliopoulou

 1. Αυτό που αγαπάς - Γιώργος Σαμπάνης & Πάνος Κατσιμίχας

 2. Κοίτα Γύρω - Γιάννης Κότσιρας

 3. Το παράπονο - Ελευθερία Αρβανιτάκη

 4. Fighter - Christina Aguilera

 5. La la la - Naughty Boy ft. Sam Smith

 6. Can't hold us down - Christina Aguilera

 7. breathin - Ariana Grande

 8. Another one Bites the Dust - Queen

 9. In my Blood - Shawn Mendes

 10. When you Believe - Whitney Houston

 11. Speechless - Naomi Scott

 12. Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα - Φίλιππος Πλιάτσικας

 13. Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον - Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας

 14. Greatest Love of All - Whitney Houston

 15. Heal the World - Michael Jackson

Εν τέλει τι είναι η κοινωνία μας χωρίς μουσική;


Εγώ ψηφίζω αδύναμη, μονότονη, βαρετή, άχαρη και αδιάφορη!


Άλλωστε, "είναι καλύτερο να κάνεις τέχνη παρά πόλεμο" είχα διαβάσει κάπου!


Αν διευρύνουμε την φράση αυτή, είναι εύκολο να πούμε πως "είναι καλύτερο να κάνεις μουσική παρά κάτι που καταστρέφει την κοινωνία μας"!

 

Αυτό ήταν για σήμερα! Μην ξεχάσεις να μοιραστείς μαζί μου τις δικές σου σκέψεις, είτε αφήνοντας ένα σχόλιο, είτε με προσωπικό μήνυμα, να κάνεις like και share, να βρεις το "Skepsis by Athanasia" στο Facebook και στο Instagram, να εγγραφείς στο newsletter, ή μην κάνεις και τίποτα βρε παιδί μου. Μου φτάνει που ήσουν εδώ! Γενικά είσαι ελεύθερος/η/ο να κάνεις ό,τι θέλεις!


Εγώ εδώ σε αποχαιρετώ και θα τα ξαναπούμε την Κυριακή στις 15:00. Μέχρι τότε να κάνεις τον κόσμο μας καλύτερο και να εκφράζεσαι ελεύθερα!


Σε ευχαριστώ που ήσουν για μια ακόμα φορά στο "Skepsis by Athanasia"!


*Αυτή την περίοδο προσπαθώ να κάνω κάτι αλλαγές στις ρυθμίσεις του blog, ώστε να μπορείς να βρίσκεις όλα τα άρθρα που ανήκουν σε κάποια στήλη συγκεντρωμένα σε μια συγκεκριμένη σελίδα του blog. Ελπίζω να βγάλω άκρη σύντομα. Μέχρι τότε θα σου βάζω τα link των άρθρων σε κάθε άρθρο που υπάγεται σε κάποια στήλη! Wish me luck!


©️ 2021 by Skepsis by Athanasia

16 views