Η δύναμη της ειρήνης. #dynamicsociety

Αυτός ο πλανήτης, αυτός ο τόπος, αυτό το χώμα πόσους πολέμους έχει δει, πόσους νεκρούς έχει κρατήσει, πόσα ποδοβολητά έχει ακούσει, πόσα δάκρυα έχει ρουφήξει και πόσες ψυχές έχει στηρίξει ανάμεσα στο θάνατο και τη ζωή;


Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσοι πόλεμοι έχουν γίνει και πόσο αίμα τους έχει ακολουθήσει; Αίμα ανθρώπινο και αθώο.


Πώς μπορεί μια κοινωνία να θεωρείται σύγχρονη και πολιτισμένη όταν μέσα της σκοτώνονται άνθρωποι. Παιδιά, άρρωστοι, ηλικιωμένοι, γυναίκες, άντρες.


Δεν μπορεί.


Ο κόσμος μας φέρει πάνω του πολλές αμαρτίες και το πιο θλιβερό από όλα είναι ότι για πολλές από αυτές δεν έχει μετανοήσει, αφού ξεχνά και διαπράττει πάλι τις ίδιες. Ακολουθεί τα ίδια βήματα.


Η δύναμη της κοινωνίας δεν κρύβεται στα όπλα, το στρατό, τα κανόνια, τις αρβύλες και τα πολεμικά εμβατήρια που διαθέτει. Η δύναμη της κοινωνίας βρίσκεται στο διάλογο, την αγάπη, το σεβασμό, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία. Η δύναμη της κοινωνίας κρύβεται στην ειρήνη.


Μια κοινωνία είναι δυνατή όταν προσφέρει στα μέλη της την ειρήνη κι αυτό σημαίνει ασφάλεια, σεβασμός, αγάπη.


Η ειρήνη έχει ανοιχτά τα χέρια της για όλους. Τους αγκαλιάζει όλους και μπορεί να φέρει δίπλα δίπλα έναν μουσουλμάνο με έναν χριστιανό, έναν πλούσιο με έναν φτωχό, έναν Τούρκο με έναν Έλληνα, έναν straight με έναν gay, έναν άντρα με μια γυναίκα, έναν μαύρο με έναν λευκό, έναν αρτιμελή με έναν ανάπηρο.


Πώς μπορούμε να μιλάμε για δημοκρατία; Πώς μπορούμε να κάνουμε λόγο για δικαιοσύνη και ανθρώπινα δικαιώματα; Πώς μπορούμε να αυτοαποκαλούμαστε πολιτισμένοι; Πώς, όταν δίπλα μας σκοτώνονται άνθρωποι για τα πετρέλαια, για τις θρησκείας, για τα λεφτά, για τα σπίτια, για τα σύνορα, για το χρώμα του δέρματός τους;


Δίπλα μας, ναι. Όλα αυτά συμβαίνουν δίπλα μας, απλά κλείνουμε τα μάτια και επαναπαυόμαστε στη φράση "είναι πολύ μακριά δεν μας επηρεάζει".


Τίποτα δεν είναι πλέον μακριά. Όλα είναι δίπλα μας. Από τη στιγμή που τα βλέπουμε, από τη στιγμή που τα ακούμε, από τη στιγμή που τα μαθαίνουμε είναι δίπλα μας.


Όταν πρόκειται να ταξιδέψουμε στο Τελ Αβίβ, παραδείγματος χάριν, για αναψυχή και διακοπές το θεωρούμε ένα γρήγορο και κοντινό ταξίδι, άλλωστε "δίπλα μας είναι". Όταν όμως, στο Τελ Αβίβ λαμβάνει χώρα μια κανονική μάχη με θύματα αθώους ανθρώπους, τότε το Τελ Αβίβ ξαφνικά είναι ένας τόπος που βρίσκεται πολύ μακριά.


Τίποτα δεν είναι πια μακριά από το σύγχρονο άνθρωπο. Η τεχνολογία μας έχει βοηθήσει να είμαστε πολίτες του κόσμου και καλό είναι να εκμεταλλευόμαστε την ιδιότητά μας αυτή στο έπακρο και στα καλά και στα άσχημα.


Πολίτες του κόσμου που στέκονται δίπλα σε κάθε άνθρωπο και τον στηρίζουν. Πολίτες του κόσμου που μπορούμε να ονομαζόμαστε οτιδήποτε άλλο θέλουμε αρκεί να μην γυρίζουμε ποτέ την πλάτη μας στον Άνθρωπο και την Ειρήνη.


Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε. Πρέπει να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον, να αγκαλιαζόμαστε, να δείχνουμε σεβασμό στην οποιαδήποτε διαφορετικότητα του άλλου, να ενημερωνόμαστε και να αντιδρούμε.


Εκεί κρύβεται η δύναμη της κοινωνίας. Στην ειρήνη. Στην ειρήνη που σηματοδοτεί όλα όσα έχει ανάγκη ο άνθρωπος και ολόκληρος ο κόσμος.


Μην αφήσουμε την κοινωνία μας χωρίς ειρήνη!


-Αφιερωμένο σε όσους ανθρώπους χάθηκαν στην Παλαιστίνη και σε όλα τα θύματα πολέμου.-

 

Αυτό ήταν για σήμερα! Μην ξεχάσεις να μοιραστείς μαζί μου τις δικές σου σκέψεις, είτε αφήνοντας ένα σχόλιο, είτε με προσωπικό μήνυμα, να κάνεις like και share, να βρεις το "Skepsis by Athanasia" στο Facebook και στο Instagram, να εγγραφείς στο newsletter, ή μην κάνεις και τίποτα βρε παιδί μου. Μου φτάνει που ήσουν εδώ! Γενικά είσαι ελεύθερος/η/ο να κάνεις ό,τι θέλεις!


Εγώ εδώ σε αποχαιρετώ! Τα λέμε σε ένα επόμενο άρθρο*. Μέχρι τότε να κάνεις τον κόσμο μας καλύτερο και να εκφράζεσαι ελεύθερα! Σε ευχαριστώ που ήσουν για μια ακόμα φορά στο "Skepsis by Athanasia"!


*Νέο άρθρο ανεβαίνει κάθε Τετάρτη & Κυριακή στις 15:00 (GMT+3)!


Πι.Ες. Αυτό το άρθρο ήθελα να το δημοσιεύσω την περασμένη Τετάρτη, όμως ειλικρινά δεν ήξερα σε τι να αναφερθώ πρώτα για το συγκεκριμένο θέμα. Ακόμα θεωρώ πως όσα έγραψα παραπάνω δεν αρκούν, αλλά δεν ξέρω και τι άλλο να πω που να αρμόζει στην περίσταση και να καλύπτει πλήρως τη σημαντικότητα του θέματος.

©️ 2021 by Skepsis by Athanasia

16 views