Εσύ ήξερες ότι... υπάρχει ελληνική λέξη με 172 γράμματα;

- Ο πλούτος και οι ιδιομορφίες της Ελληνικής Γλώσσας μέσα σε ένα άρθρο. -Το δεύτερο άρθρο της στήλης "Εσύ ήξερες ότι" είναι γεγονός. Η αλήθεια είναι ότι ήθελα να είχε ανέβει μερικές μέρες νωρίτερα, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ, όπως λέμε και στα ελληνικά, τη μητρική μας γλώσσα! Τί λες; Ξεκινάμε;


Εσύ ήξερες ότι...


1. Η ελληνική γλώσσα έχει τη δική της παγκόσμια ημέρα:


Μάλιστα. Η 9η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και όπως είναι φυσικό εορτάζεται από όλη την οικουμένη, μιας και τα ελληνικά (όπως θα δούμε και παρακάτω) τα συναντάμε και σε άλλες γλώσσες. Η μέρα αυτή επιλέχθηκε ώστε να συνδυαστεί με την ημέρα μνήμης του ποιητή Διονύσιου Σολωμού, σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 17889 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β’ 1384/24/04/2017).


2. Στο εξωτερικό τα ελληνικά χρησιμοποιούνται καθημερινά:


Τα ελληνικά όπως είχε δηλώσει ο Bill Gates αποτελούν τη γλώσσα της πληροφορικής και του μέλλοντος, αφού δημιουργήθηκαν υπό μαθηματική δομή. Επομένως, το ελληνικό λεξιλόγιο "φιγουράρει" πολύ "στας εξωτερικάς". Λέξεις όπως turbo, yes, sponsor, pause, carat, kiss, disaster, ajax, marmalade και mentor, όσο περίεργο κι αν σου φαίνεται έχουν τις ρίζες τους στην ελληνική γλώσσα και όπως είναι φυσικό, μιας και αποτελούν απλές, καθημερινές λέξεις, χρησιμοποιούνται συνέχεια από τους αγγλόφωνους. Βρες τις ετυμολογικές αναλύσεις εδώ .


3. Η μεγαλύτερη λέξη (ίσως) όλου του κόσμου είναι ελληνική και έχει 172 γράμματα:


Η εν λόγω λέξη ανήκει στον αρχαίο ημών πρόγονο, Αριστοφάνη και συγκεκριμένα τη συναντάμε στις "Εκκλησιάζουσες" στους στίχους 1169-1175. Αποτελείται από 172 γράμματα, 27 συνθετικά, και 78 συλλαβές. Ναι, καλά κατάλαβες. Δεν θα είναι και πολύ εύκολο να την προφέρει κανείς. Ποια είναι αυτή η περιβόητη λέξη; Αυτή: λοπαδο­τεμαχο­σελαχο­γαλεο­κρανιο­λειψανο­δριμ­υπο­τριμματο­σιλφιο­καραβο­μελιτο­κατακεχυ­μενο­κιχλ­επι­κοσσυφο­φαττο­περιστερ­αλεκτρυον­οπτο­κεφαλλιο­κιγκλο­πελειο­λαγῳο­σιραιο­βαφη­τραγανο­πτερύγων. Συγκλονίστηκες; Ο αγαπητός μας Αριστοφάνης με αυτή τη λέξη περιγράφει μια ολόκληρη φανταστική συνταγή μαγειρικής, η οποία περιλαμβάνει ένα συνονθύλευμα τροφών. Δεν μπορούσες ρε φίλε να την γράψεις αναλυτικά τη συνταγή όπως κάνει ο Άκης;


4. Τα ελληνικά είναι τόσο δύσκολα που ακόμα και οι Έλληνες κάνουν καθημερινά λάθη:


Ακόμα κι αν σου φαίνεται περίεργο γίνεται πράγματι και οι ντόπιοι Έλληνες να κάνουν λάθη. Για σκέψου... μήπως εσύ κάνεις μερικά από τα παρακάτω πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όλοι στην καθημερινότητά μας;

- Οι λέξεις "ποιος", "ποιες", "ποιοι", "ποιους" δεν παίρνουν τόνο διότι είναι μονοσύλλαβες.

- Το σωστό είναι τριάμισι και τεσσερισήμισι κι όχι τρεισήμισι και τεσσεράσιμι αντίστοιχα.

- Αυτό που έλεγε ο Σεραίος στο Είσαι το ταίρι μου "τα λέμε στη εννέα" είναι ΛΑΘΟΣ. Τα λέμε στη μία είναι σωστό, αλλά τα λέμε στις δύο είναι ο σωστός τύπος για τις πολλές ώρες.

- "Χάρη σε" και "εξαιτίας": Το πρώτο έχει θετική σημασία, το δεύτερο αρνητική.

- Το επίθετο πολύς-πολλή-πολύ όταν βρίσκεται δίπλα σε ένα ουσιαστικό ακολουθεί το γένος του ουσιαστικού. Δηλαδή, όταν θέλουμε να δηλώσουμε υπερβολική αγάπη, θα πρέπει να γράψουμε "πολλή αγάπη", αλλά όταν θέλουμε να δηλώσουμε το υπερβολικό βάρος, θα γράψουμε "πολύ βάρος".

- Η λέξη παράμετρος είναι γένους θηλυκού, επομένως το σωστό είναι "αυτές οι παράμετροι" κι όχι "αυτοί οι παράμετροι".

- Κοινότοπος. Όχι κοινότυπος.

- Οκτώβριος. Όχι Οκτώμβριος.

- Ακατονόμαστος. Όχι ακατανόμαστος.

- Οι μετοχές σε -ντας γράφονται με -ω όταν αυτό τονίζεται και με -ο όταν δεν τονίζεται. Παραδείγματος χάριν κάνοντας, τραβώντας.

- Η λέξη "επικεφαλής" δεν κλίνεται. Σε όλες τις πτώσεις παραμένει στον ίδιο τύπο γιατί δεν είναι επίθετο.

- Όσο για το κατ’αρχήν και το κατ’αρχάς που δυσκολεύει πολύ κόσμο, κατ’ αρχάς σημαίνει στην αρχή, αρχικά, πρώτα. Έχει δηλαδή χρονική σημασία. Κατ’ αρχήν σημαίνει κατά κανόνα, κατά νόμο.

- Το πλαίσιο είναι ένα και όχι πολλά. Επομένως, ο σωστός τύπος είναι "στο πλαίσιο" κι όχι "στα πλαίσια".

- Ευχαριστώ όλους όσους ήρθαν. Λάθος. Το σωστό: Ευχαριστώ όλους όσοι ήρθαν.

Γιατί το "όσοι" είναι υποκείμενο στην δευτερεύουσα πρόταση με ρήμα το "ήρθαν", άρα πρέπει να βρίσκεται στην ονομαστική.

- Στην προστακτική, δεν χρησιμοποιείται χρονική αύξηση (δηλαδή το "ε" μεταξύ α’ και β’ συνθετικού). Άρα, το σωστό είναι επίτρεψε μου και όχι επέτρεψέ μου. Όχι, δεν είναι σωστά τα "υπέγραψε", "ανέλυσε", "διέγραψε" γιατί η προστακτική δεν παίρνει αύξηση και έτσι το ρήμα διατηρεί τη μορφή που έχει στην οριστική, επομένως την επόμενη φορά ας θυμηθούμε να πούμε "υπόγραψε", "ανάλυσε", "διάγραψε" και ούτω καθεξής.

- Η δοτική μπορεί να μην υπάρχει στα Νέα Ελληνικά, όμως είναι παρούσα σε πολλές εκφράσεις που αναφέρουμε στον λόγο μας και προέρχονται από τα Αρχαία. Για παράδειγμα, γράφουμε "δόξα τω Θεώ" και το σωστό είναι στη δοτική (και όχι "δόξα τον Θεό") εφόσον το "δόξα" προέρχεται από το ρήμα "δοξάζω", που θεωρείται ως δοξαστικό ρήμα, και στα Αρχαία Ελληνικά συντασσόταν με τη δοτική.


5. Το "ν" στο τέλος των λέξεων συνδέεται με την ιατρική:


Το 1996 στο Ιατρικό Περιοδικό MEDIZIN-JOURNAL στη Γερμανία, δημοσιεύτηκε μία επιστημονική εργασία, σύμφωνα με την οποίαν: "Η εκφορά του γράμματος "ν" μεταφέρει οξυγόνο στον εγκέφαλο και ότι δεν ήταν τυχαίο το γεγονός της τοποθέτησης του "ν" στο μέσον ακριβώς του Αλφαβήτου – στο πρώτο Ελληνικό Αλφάβητο με τα 27 γράμματα".


6. Η ανάγνωση των Ομηρικών Επών σε σώζει από καρδιακή προσβολή:


Στο Χάρβαρντ, από ιατρικές έρευνες διαπιστώθηκε ότι η απαγγελία των Ομηρικών Επών στο πρωτότυπο, εκτός των άλλων, κάνει καλό στην καρδιά, ως αναπνευστική άσκηση. Επομένως, για να γλιτώσουμε όλοι τα εμφράγματα ξεκινάμε από σήμερα να διαβάζουμε Όμηρο.


7. Υπάρχει λέξη που ξεκινά με "ζν":


Είναι μια λέξη που μοιάζει πολύ με τη λέξη "νύχι", αλλά δεν έχει καμία σημασιολογική σύνδεση μαζί της, καθώς αυτή η λέξη περιγράφει τον αυχένα. Το όνομα αυτής... "ζνίχι". Να μας ζήσει η νέα λέξη!


Πηγές:

- Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

- Αυτές είναι οι άγνωστες λέξεις της ελληνικής γλώσσας που κανείς δεν γνωρίζει!

- ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ;;; Αυτή είναι η πιο μεγάλη λέξη της Ελληνικής γλώσσας!

- 24 συχνά λάθη στη χρήση της ελληνικής γλώσσας

- 10 συχνά λάθη στην ελληνική γλώσσα

- Τα εννέα λάθη που κάνουμε συχνότερα στην ελληνική γλώσσα

- ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ; Τι Σε Αναγκάζει Να Κάνεις Συνεχώς Το Γράμμα «Ν» Της Ελληνικής Γλώσσας;

- Υπάρχει ελληνική λέξη που ξεκινά με «ΖΝ»

 

Αυτό ήταν για σήμερα! Μην ξεχάσεις να μοιραστείς μαζί μου τις δικές σου σκέψεις, είτε αφήνοντας ένα σχόλιο, είτε με προσωπικό μήνυμα, να κάνεις like και share, να βρεις το "Skepsis by Athanasia" στο Facebook και στο Instagram, να εγγραφείς στο newsletter, ή μην κάνεις και τίποτα βρε παιδί μου. Μου φτάνει που ήσουν εδώ! Γενικά είσαι ελεύθερος/η/ο να κάνεις ό,τι θέλεις!


Εγώ εδώ σε αποχαιρετώ! Τα λέμε σε ένα επόμενο άρθρο*. Μέχρι τότε να κάνεις τον κόσμο μας καλύτερο και να εκφράζεσαι ελεύθερα! Σε ευχαριστώ που ήσουν για μια ακόμα φορά στο "Skepsis by Athanasia"!


*Νέο άρθρο ανεβαίνει κάθε Τετάρτη, Παρασκευή & Κυριακή στις 15:00 (ώρα Ελλάδος)!

19 views