Εσύ ήξερες ότι... υπάρχει διαμαντένιος πλανήτης;

- Ναι, ναι... κι όμως υπάρχει. -Είμαι πολύ χαρούμενη που σου παρουσιάζω τη νέα στήλη του 2022. Η στήλη ονομάζεται "Εσύ ήξερες ότι..." και θα πραγματεύεται κάθε φορά διαφορετικά θέματα και πιο συγκεκριμένα ενδιαφέροντα στοιχεία για οτιδήποτε μου κινεί το ενδιαφέρον. Έπειτα από το δίλημμα που έθεσα στα instagram stories, για το αν θα έπρεπε πρώτα να αναφερθώ στο Σύμπαν ή στην Ιστορία και την απόφαση στην οποία, όσοι ψήφισαν, πήραν, το πρώτο άρθρο του "Εσύ ήξερες ότι..." έχει να κάνει με το Σύμπαν. Για πάμε να δούμε λοιπόν τι ενδιαφέρον συμβαίνει στο Σύμπαν.


Εσύ ήξερες ότι...


1. Το σύμπαν είναι σιωπηλό:


Η σιωπή του σύμπαντος οφείλεται στο γεγονός πως στο διάστημα δεν υπάρχει ατμόσφαιρα, άρα ο ήχος δεν έχει κάποιο μέσο για να ταξιδέψει και να ακουστεί.


2. Τα περισσότερα ηλιακά συστήματα είναι διαφορετικά από το δικό μας:


Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει πλέον στο συμπέρασμα πως ναι μεν υπάρχουν άλλα 3.500 ηλιακά συστήματα, αλλά κανένα δεν μοιάζει με το δικό μας και το δικό μας δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Και γιατί δηλώνουμε πως τα περισσότερα ηλιακά συστήματα είναι διαφορετικά και όχι όλα; Γιατί κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως στο μέλλον δεν θα ανακαλύψουμε κι άλλα ηλιακά συστήματα.


3. Στο κέντρο του κάθε γαλαξία υπάρχει μια τεράστια μαύρη τρύπα:


Το 1963 ανακαλύφθηκαν τα κβάζαρ (γκούγκλαρέ το, δεν μπορώ να το εξηγήσω εγώ!). Τότε οι επιστήμονες κατάλαβαν πως το φως δεν προέρχεται από τα αστέρια αλλά από μια κεντρική περιοχή μικρότερη από το ηλιακό σύστημα. Επίσης, ανακάλυψαν πως η μόνη πιθανή πηγή ενέργειας είναι η ύλη που θερμαίνεται σε πυράκτωση καθώς στροβιλίζεται προς τα κάτω σε μια γιγάντια μαύρη τρύπα έως και 50 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου. Σχεδόν κάθε γαλαξίας, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας, έχει μια τέτοια μαύρη τρύπα στο κέντρο του.


4. Υπάρχει ένας πλανήτης φτιαγμένος από διαμάντια:


Μην το αμφισβητείς. Υπάρχει. Και είναι δύο φορές μεγαλύτερος από τη Γη. Το όνομα αυτού... 55 Cancri e. Είναι καλυμμένος από γραφίτη και διαμάντια. Λοιπόν... "55 Cancri e is a girl's best friend" θα έλεγε η Μέριλιν Μονρόε αν διάβαζε αυτό το άρθρο.


5. Μπορεί η Γη να μην είναι επίπεδη, αλλά το σύμπαν είναι:


Από την θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν προέκυψε το συμπέρασμα πως το Σύμπαν μπορεί να πάρει τρία σχήματα. Ανοιχτό, κλειστό και επίπεδο. Ωστόσο, οι μετρήσεις που έκανε το WMAP αποκάλυψαν πως το Σύμπαν είναι σκέτο επίπεδο. Ούτε ανοιχτό, ούτε κλειστό. Φαντάσου να το ήξεραν αυτό στα σίγουρα την περίοδο του Γαλιλαίου. Τότε θα ήταν που δεν θα τον άφηναν στην ησυχία του τον άνθρωπο.


6. Το 95% του σύμπαντος είναι αόρατο:


Οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να δουν με το τηλεσκόπιο μόνο το 4,9% του σύμπαντος κι αυτό γιατί το ποσοστό αυτό αποτελείται από άτομα, έχει δηλαδή υπόσταση όπως έχουμε και οι άνθρωποι ή όπως έχουν τα αστέρια.


7. Το σύμπαν όταν ήταν μικρό στην ηλικία ήταν ζεστό:


Το Σύμπαν όταν γεννήθηκε ήταν καυτό! Δεν κάνω πλάκα. Ήταν 10 δισεκατομμύρια Kelvin. Σήμερα το Σύμπαν είναι 2.725 Kelvin. Κι αυτό γιατί;


8. Το σύμπαν όταν μεγαλώσει θα είναι κρύο:


Γιατί το σύμπαν όσο μεγαλώνει και σε ηλικία αλλά και σε μέγεθος γίνεται πιο κρύο. Οι επιστήμονες μάλιστα πιστεύουν ότι εξαιτίας της ραγδαίας ανάπτυξής του, το Σύμπαν θα καταλήξει στο φαινόμενο "Big Freeze".


9. Ο πιο ζεστός πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος είναι 450° C:


Πολύ πιθανό να νόμιζες πως ο πιο ζεστός πλανήτης είναι αυτός που βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο, δηλαδή ο Ερμής. Κι όμως όχι. Η Αφροδίτη είναι ο πιο ζεστός πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και μάλιστα η θερμοκρασία της είναι 450° C.


10. Το ηλιοβασίλεμα στον Άρη είναι μπλε:


Δεν νομίζω ωστόσο να χάνει από την ομορφιά του. Για φαντάσου μια Σαντορίνη στον Άρη... πόσους τουρίστες θα προσέλκυε; Το ηλιοβασίλεμα είναι ηλιοβασίλεμα είτε είναι μπλε είτε πορτοκαλί.

Πηγές:

 

Αυτό ήταν για σήμερα! Μην ξεχάσεις να μοιραστείς μαζί μου τις δικές σου σκέψεις, είτε αφήνοντας ένα σχόλιο, είτε με προσωπικό μήνυμα, να κάνεις like και share, να βρεις το "Skepsis by Athanasia" στο Facebook και στο Instagram, να εγγραφείς στο newsletter, ή μην κάνεις και τίποτα βρε παιδί μου. Μου φτάνει που ήσουν εδώ! Γενικά είσαι ελεύθερος/η/ο να κάνεις ό,τι θέλεις!


Εγώ εδώ σε αποχαιρετώ! Τα λέμε σε ένα επόμενο άρθρο*. Μέχρι τότε να κάνεις τον κόσμο μας καλύτερο και να εκφράζεσαι ελεύθερα! Σε ευχαριστώ που ήσουν για μια ακόμα φορά στο "Skepsis by Athanasia"!


*Νέο άρθρο ανεβαίνει κάθε Τετάρτη & Κυριακή στις 15:00 (ώρα Ελλάδος)!

13 views