Εσύ ήξερες ότι... δεν ανακάλυψε ο Κολόμβος την Αμερική;

- Όλα όσα θα θέλαμε να μας είχαν μάθει στο σχολείο, αλλά δεν το έκαναν! -Το μάθημα της Ιστορίας στο σχολείο για πολλούς ήταν βαρετό. Αλλά για φαντάσου να μας μάθαιναν όσα ακολουθούν παρακάτω. Τότε η Ιστορία θα ήταν το αγαπημένο μάθημα όλων των παιδιών.


Εσύ ήξερες ότι...


1. Κάποτε οι γαλοπούλες λατρεύονταν ως θεοί


Το 300 π.Χ. οι γαλοπούλες δεν αποτελούσαν ένα ωραίο Χριστουγεννιάτικο γεύμα (sorry vegans), αλλά θεωρούνταν το μέσο με το οποίο οι θεοί δήλωναν την παρουσία τους. Οι Maya πίστευαν ότι ήταν σύμβολα δύναμης και κύρους.


2. Υπήρχαν καλλιτεχνικοί Ολυμπιακούς Αγώνες


Οι... καλλιτεχνικοί Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούσαν ένα γεγονός από το 1912 μέχρι το 1948. Οι τέχνες που θεωρούνταν ολυμπιακές ήταν η λογοτεχνία, η αρχιτεκτονική, η γλυπτική, η ζωγραφική και η μουσική. Η θεματολογία που έπρεπε να ακολουθούν οι διαγωνιζόμενοι καλλιτέχνες ήταν σχετική με τους ίδιους τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο εμπνευστής αυτών των αγώνων ήταν ο Pierre de Fredy, ο οποίος είχε βασίσει την ίδρυση των καλλιτεχνικών Ολυμπιακών Αγώνων στο γεγονός πως οι Αρχαίοι Έλληνες διοργάνωναν καλλιτεχνικά φεστιβάλ παράλληλα με τους αθλητικούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Μέχρι τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων των Τεχνών είχαν μοιραστεί 151 μετάλλια σε ολυμπιονίκες καλλιτέχνες.


3. Ο Ναπολέων είχε δεχτεί επίθεση από... λαγούς


Και μας έχουν μάθει πως ο Ναπολέων ήταν ένας από τους καλύτερους στρατηγούς όλων των εποχών. Και μας έχουν μάθει πως η Μάχη του Βατερλώ ήταν η μεγαλύτερη ήττα του Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Ας γελάσουμε! Κάποτε είχε διατάξει ο Ναπολέων να διοργανωθεί ένα κυνήγι λαγών για τον ίδιο και τους άντρες του. Έτσι, 3.000 λαγοί συγκεντρώθηκαν για το κυνήγι. Όταν όμως τα κλουβιά ανοίχτηκαν και το κυνήγι υποθετικά έπρεπε να ξεκινήσει εις βάρος τους, οι ρόλοι αντεστράφηκαν, καθώς οι λαγοί πήραν στο κυνήγι τον... Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Σοφά ζώα.


4. Η χρήση πιρουνιών ήταν βλασφημία


Όταν εμφανίστηκαν πρώτη φορά τα πιρούνια στην Ιταλία τον 11ο αιώνα αμέσως αντιμετωπίστηκαν ως προσβολή προς τον Θεό. Μα γιατί; Γιατί θεωρούνταν "τεχνητά χέρια" και οτιδήποτε τεχνητό τότε αντιμετωπιζόταν ως ιερόσυλο. Μεσαίωνας;


5. Η Κλεοπάτρα δεν ήταν Αιγύπτια


Κοίτα να δεις κάτι πράγματα. Η τελευταία βασίλισσα της Αιγύπτου, Κλεοπάτρα, όχι μόνο δεν ήταν Αιγύπτια, αλλά ήταν Ελληνίδα και μάλιστα καταγόταν από την οικογένεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου.


6. Η Ketchup πωλούνταν ως φάρμακο


Τη δεκαετία του 1830 η Ketchup, ναι, αυτή η γνωστή σως που τρώμε σήμερα με τις πατάτες και τα burgers, ήταν από τα top φάρμακα της εποχής. Το 1834 μάλιστα ο John Cook, γιατρός από το Ohio, τη χορηγούσε ως φάρμακο για τη δυσπεψία. Πριν επιχειρήσετε το οτιδήποτε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, γιατί η Ketchup πια δεν θεωρείται φάρμακο.


7. Τα αυτοκίνητα δεν εφευρέθηκαν στην Αμερική


Κι όμως, το πρώτο αυτοκίνητο δεν είναι αυτό που όλ@ νομίζουμε. Το μοντέλο T του 1908 της Ford πέφτει από το βάθρο, γιατί το πρώτο αυτοκίνητο κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα από τους Ευρωπαίους μηχανικούς Karl Benz και Emile Levassor.


8. Δεν ανακάλυψε ο Κολόμβος την Αμερική


Άλλο ένα ψέμα που διαβάζουμε στα βιβλία Ιστορίας. Ποιος Κολόμβος μωρέ; Ο Κολόμβος άργησε 500 χρόνια να "βρει" την Αμερική. Ο Leif Erikson από την Σκανδιναβία είχε πατήσει σε Αμερικανικά εδάφη τον 10ο αιώνα. Αγαπητοί Αμερικάνοι, νομίζω πως πρέπει να γιορτάζετε τον Leif και όχι τον Κολόμβο από εδώ και στο εξής.


9. Η Μαρία Αντουανέττα δεν είπε ποτέ τη φράση "ας φάνε παντεσπάνι"


Εδώ έχει δημιουργηθεί μια παρεξήγηση. Στην αυτοβιογραφία του ο Ζαν-Ζακ Ρουσσώ είχε αναφέρει πως αυτή τη φράση την είχε πει μια πριγκίπισσα. Και για κάποιο λόγο, μάλλον επειδή η Αντουανέττα δεν ήταν και πολύ αγαπητή, η φράση αυτή αποδόθηκε αυθαίρετα σε αυτή.


10.Το Κραχ δεν ανάγκασε πολλούς να αυτοκτονήσουν


Ψέμα μεγάλο είναι οι φωτογραφίες που δείχνουν δεκάδες ανθρώπους να πέφτουν από τα παράθυρα εξαιτίας της μεγάλης οικονομικής ύφεσης του 1929. Μόνο δύο άνθρωποι είχαν χάσει έτσι τη ζωή τους τότε.


11. Ο Μέγας Αλέξανδρος ενταφιάστηκε... ζωντανός... από λάθος


Όταν πέθανε σε ηλικία 32 ετών ο Μέγας Αλέξανδρος είχε κατακτήσει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου. Εξαιτίας των μεγάλων εκστρατειών για 12 μέρες ήταν άρρωστος και δεν κουνιόταν, έτσι θεωρήθηκε ότι ήταν νεκρός. Ωστόσο, σήμερα οι επιστήμονες δηλώνουν πως απλά εξαιτίας της κούρασης και των κακουχιών του πολέμου είχε παραλύσει χάρη στη νευρολογική πάθηση με το όνομα "Guillian-Barre Syndrome". Έλα μου όμως που δεν το γνώριζαν αυτό τότε!


12. Ο Λόρδος Μπάιρον είχε μια αρκούδα μέσα στον φοιτητικό του κοιτώνα


Όταν σπούδαζε ο Λόρδος Μπάιρον στο Trinity College, το κολλέγιο δεν επέτρεπε τα σκυλιά εντός των εκτάσεών του. Γεννημένος επαναστάτης ο Λόρδος αποφάσισε να πάει κόντρα στους κανόνες φέρνοντας μια... αρκούδα. Το κολλέγιο φυσικά εναντιώθηκε, όμως ο ίδιος είχε πει ότι δεν αναφέρεται στον κανονισμό του κολλεγίου πως δεν επιτρέπονται οι αρκούδες. Φυσικά κέρδισε την υπόθεση και περιφερόταν στους κήπους του κολλεγίου περήφανα μαζί με την εξημερωμένη αρκούδα του.


13. Ο μικρότερος πόλεμος διήρκησε 38 λεπτά


Ο πόλεμος μεταξύ Βρετανίας και Ζανζιμπάρ, ο οποίος ξεκίνησε στις 27 Αυγούστου του 1896, αφορούσε τη δολοφονία του επόμενου Σουλτάνου του Ζανζιμπάρ και ολοκληρώθηκε με νίκη υπέρ των Βρετανών μέσα σε μόλις 38 λεπτά. Να ήταν όλοι οι πόλεμοι έτσι!


14. Ο ανιψιός του Χίτλερ πολέμησε εναντίον του


Ο William Patrick Hitler, αργότερα Stuart-Houston, ήταν ο γιος του ετεροθαλούς αδερφού του Αδόλφου Χίτλερ. Μέχρι το 1947 πολεμούσε τους Ναζί μαζί με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Τραυματίστηκε σε μια μάχη και έτσι του δόθηκε το βραβείο της Μωβ Καρδιάς. Αργότερα απέκτησε και αμερικανική υπηκοότητα.


15. Ένας πυροσβέστης στο Τσέρνομπιλ εκτέθηκε σε τόση ραδιενέργεια που άλλαξε το χρώμα των ματιών του


Ο Vladimir Pravik ήταν από τους πρώτους πυροσβέστες που βρέθηκαν στον ανιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού για να κατασβέσουν την πυρκαγιά. Ήρθε σε επαφή με τόσο μεγάλη ποσότητα ραδιενέργειας που το χρώμα των ματιών του άλλαξε από καφέ σε μπλε. Όπως και η μεγαλύτερη πλειοψηφία των ατόμων που βρέθηκαν κοντά σε αυτήν την καταστροφή, έτσι και αυτός πέθανε 15 μέρες μετά από πυρηνική δηλητηρίαση.


Πηγές:

- 100 History Facts They Didn’t Teach You At School

- 50 Amazing Historical Facts You Never Knew


 

Αυτό ήταν για σήμερα! Μην ξεχάσεις να μοιραστείς μαζί μου τις δικές σου σκέψεις, είτε αφήνοντας ένα σχόλιο, είτε με προσωπικό μήνυμα, να κάνεις like και share, να βρεις το "Skepsis by Athanasia" στο Facebook και στο Instagram, να εγγραφείς στο newsletter, ή μην κάνεις και τίποτα βρε παιδί μου. Μου φτάνει που ήσουν εδώ! Γενικά είσαι ελεύθερος/η/ο να κάνεις ό,τι θέλεις!


Εγώ εδώ σε αποχαιρετώ! Τα λέμε σε ένα επόμενο άρθρο*. Μέχρι τότε να κάνεις τον κόσμο μας καλύτερο και να εκφράζεσαι ελεύθερα! Σε ευχαριστώ που ήσουν για μια ακόμα φορά στο "Skepsis by Athanasia"!


*Νέο άρθρο ανεβαίνει κάθε Τετάρτη, Παρασκευή & Κυριακή στις 15:00 (ώρα Ελλάδος)!


13 views