Εξεταστική: 5 tips (+ εφαρμογές) που θα σε ξελασπώσουν

Γειά σου και πάλι φίλε/η μου.


Η εξεταστική πλησιάζει. Για άλλους είναι μερικές μέρες μακριά, για άλλους καμιά εβδομάδα και για άλλους έχει ήδη ξεκινήσει. Σε όποια κατηγορία από τις παραπάνω κι αν ανήκεις, τα tips αυτά πιστεύω θα σου φανούν χρήσιμα είτε για την τρέχουσα εξεταστική είτε για όσες θα ακολουθήσουν στο μέλλον.


Ό,τι θα αναφέρω παρακάτω είναι πράγματα που βοήθησαν εμένα στην προηγούμενη εξεταστική που ήταν και η πρώτη μου και μέχρι στιγμής με εξυπηρετούν στο διάβασμα και την προετοιμασία της εξεταστικής του εαρινού εξαμήνου.


Ελπίζω να φανούν χρήσιμα. Αν ναι, μην ξεχάσεις να μοιραστείς τη γνώμη σου μαζί μου ή κι ό,τι άλλο tip έχεις κατά νου.


1. Παρακολούθησε την πρόοδό σου (+ My Study Life App):


Είναι σημαντικό καθ' όλη τη διάρκεια της εξεταστικής ή και της προετοιμασίας πριν από αυτή να παρακολουθείς με κάποιον τρόπο τα βήματα που κάνεις και την ύλη που βγάζεις. Πέρα από την πρακτικότητα αυτού του tip, η οποία αφορά το γεγονός πως δεν θα βαδίζεις με κλειστά μάτια, αλλά θα ξέρεις σε τι στάδιο βρίσκεσαι, με τη μέθοδο αυτή θα είσαι και ψυχολογικά δυνατός/η. Σκέψου πόσο όμορφα νιώθεις όταν κάνεις check από τη λίστα σου κάποια πράγματα. Για φαντάσου, λοιπόν, πόσο μεγάλο κίνητρο θα έχεις να συνεχίσεις όταν κάθε μέρα θα βλέπεις ότι καταφέρνεις όλο και περισσότερα πράγματα και στην ουσία το βουνό των υποχρεώσεων μειώνεται όλο και περισσότερο. Για να γίνει πιο εύκολο και πρακτικό αυτό το tip σου προτείνω να χρησιμοποιήσεις την εφαρμογή "My Study Life" με την οποία μπορείς να δημιουργείς το εβδομαδιαίο πρόγραμμά σου για το διάβασμα, αλλά και να αυξομειώνεις το ποσοστό στη γραμμή προόδου κάθε εργασίας ή κάθε μαθήματος που θα έχεις καταχωρήσει στην εφαρμογή.


2. Δοκίμασε την τεχνική pomodoro (+ Focus To-Do App):


τεχνική Πομοντόρο (Pomodoro) είναι μια μέθοδος διαχείρισης χρόνου που αναπτύχθηκε από τον Φραντσέσκο Τσιρίλο στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιεί ένα χρονόμετρο για να σπάσει τον χρόνο εργασίας σε 25-λεπτα χρονικά διαστήματα που αποκαλούνται «πομοντόρο» (από την Ιταλική λέξη για την 'ντομάτα') τα οποία με την σειρά τους χωρίζονται με διαλείμματα. Υπάρχουν πέντε βασικά βήματα για την εφαρμογή της τεχνικής:

  1. απόφαση για την εργασία που έχεις να κάνεις

  2. ρύθμιση της ντομάτας (χρονομέτρου) για 25 λεπτά

  3. εκτέλεση της εργασίας μέχρι να κουδουνίσει το χρονόμετρο και τσεκάρισμα με ένα x

  4. κάνεις ένα μικρό διάλειμμα (5 λεπτά)

  5. μετά από κάθε 4 «πομοντόρο» κάνεις ένα μεγαλύτερο διάλειμμα (15–20 λεπτά))"

Εμένα η τεχνική αυτή με έχει βοηθήσει τόσο στη διαχείριση του χρόνου μου όσο και στην αποτελεσματικότητά μου στην εκάστοτε υποχρέωση που καλούμαι να αναλάβω. Βοηθός μου στη διαδικασία αυτή είναι η εφαρμογή "Focus To-Do" η οποία διαθέτει το χρονόμετρο που είναι απαραίτητο για την τεχνική pomodoro. Υπάρχουν πολλές άλλες εφαρμογές που μπορείς να δοκιμάσεις και μια καλή λύση πάντα είναι να χρησιμοποιείς το χρονόμετρο του κινητού σου.


3. Έχε επίγνωση του όγκου της ύλης:


Δεν θα μπορούσα ποτέ να είμαι παραγωγική στο οποιοδήποτε project αν δεν γνώριζα την έκτασή του ή το πόσο χρόνο θα χρειαστώ για να προετοιμαστώ γι' αυτό. Αν δεν γνώριζα, στην ουσία, πόσο χρόνο θα απαιτούσε η ολοκλήρωσή του. Γνωρίζοντας το μέγεθος της ύλης που καλείσαι να βγάλεις κάθε φορά, θεωρώ πως σε κάνει πιο παραγωγικό/η, μιας και γνωρίζεις που βαδίζεις, αλλά και αποτελεσματικό/η, αφού βγαίνεις από το φαύλο κύκλο του "έλα μωρέ, πόσο χρόνο θα μου πάρει, θα το κάνω αύριο". Όλοι έχουμε ακολουθήσει την τακτική του "από αύριο σε αύριο" και ποτέ δεν μας έβγαλε σε καλό δρόμο. Όταν όμως, γνωρίζουμε ότι η ύλη που πρέπει να καλύψουμε έχει ένα συγκεκριμένο όγκο (ακόμα και να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό σελίδων που πρέπει να διαβάσουμε) είμαστε σε θέση να οργανώσουμε τον χρόνο μας έτσι, ώστε η ύλη να εκτείνεται σε αρκετές ημέρες κι όχι σε μερικές ώρες πριν την εξέταση.


4. Ξύπνα νωρίς - Κοιμήσου νωρίς:


Αυτό το tip για εμένα θα είναι πάντα sos. Όταν βρίσκεσαι σε μια περίοδο με πολλές υποχρεώσεις δεν μπορείς να αφήνεις το πρόγραμμα του ύπνου σου στην τύχη του. Πρέπει να έχεις συγκεκριμένη ώρα που κοιμάσαι και αυτομάτως συγκεκριμένη ώρα που ξυπνάς, καθώς έτσι όχι μόνο θα προσλαμβάνεις την ποσότητα ύπνου που χρειάζεται ο οργανισμός σου, αρά θα είσαι ξεκούραστος/η και τα ποσοστά ενέργειας θα είναι υψηλά, αλλά και θα μπορείς να διατηρείς το πρόγραμμα του διαβάσματος άθικτο, αφού δεν θα υπάρχει λόγος να σε πλακώσει το πάπλωμα, ούτε να ξενυχτήσεις.


5. Διατήρησε τον χώρο που διαβάζεις τακτοποιημένο:


Τακτοποιημένος χώρος, τακτοποιημένο μυαλό. Έτσι είναι πράγματι. Όσο φίλος/η κι αν είσαι με την ακαταστασία, όσο κι αν ισχυρίζεσαι ότι λίγη ατσαλιά δεν σε ενοχλεί, τη στιγμή που θα θέλεις να συγκεντρωθείς για να διαβάσεις το μόνο που θα αποζητάς είναι ένα τακτοποιημένο γραφείο, αν όχι καθαρό. Δεν είναι ανάγκη να είναι aesthetically pleasing, ούτε να είναι ένα ολόκληρο ξεχωριστό δωμάτιο ο χώρος στον οποίο θα διαβάζεις. Είναι όμως απαραίτητο να είναι ένας χώρος τακτοποιημένος, στον οποίο το κάθε τι θα έχει τη δική του θέση. Αν είναι εφικτό, το ιδανικότερο θα ήταν, ειδικά κάτω υπό τις τρέχουσες συνθήκες της τηλεκπαίδευσης, ο χώρος, το δωμάτιο ή το έπιπλο, το οποίο αποκαλείς γραφείο ή χώρο διαβάσματος να είναι ξεχωριστός από τον χώρο στον οποίο κοιμάσαι ή χαλαρώνεις, ώστε να μην συγχέεται στο μυαλό σου η ώρα του διαλείμματος με την ώρα της δουλειάς.

 

Αυτό ήταν για σήμερα! Μην ξεχάσεις να μοιραστείς μαζί μου τις δικές σου σκέψεις, είτε αφήνοντας ένα σχόλιο, είτε με προσωπικό μήνυμα, να κάνεις like και share, να βρεις το "Skepsis by Athanasia" στο Facebook και στο Instagram, να εγγραφείς στο newsletter, ή μην κάνεις και τίποτα βρε παιδί μου. Μου φτάνει που ήσουν εδώ! Γενικά είσαι ελεύθερος/η/ο να κάνεις ό,τι θέλεις!


Εγώ εδώ σε αποχαιρετώ! Τα λέμε σε ένα επόμενο άρθρο*. Μέχρι τότε να κάνεις τον κόσμο μας καλύτερο και να εκφράζεσαι ελεύθερα! Σε ευχαριστώ που ήσουν για μια ακόμα φορά στο "Skepsis by Athanasia"!


*Νέο άρθρο ανεβαίνει κάθε Τετάρτη & Κυριακή στις 15:00 (GMT+3)!

60 views