Είναι εντάξει να λες "όχι"

- "Το να λες όχι είναι η καλύτερη μορφή αγάπης προς τον εαυτό σου" -Θυμήσου όταν ήμασταν παιδιά. Μας έλεγαν να μην λέμε όχι στους φίλους μας, να τους αφήνουμε να παίζουν μαζί μας και να παίρνουν τα παιχνίδια μας. Μας έλεγαν να μην φέρνουμε αντίρρηση στους δασκάλους μας. Ακόμα κι αν νιώθαμε πως είχαμε αδικηθεί, θα έπρεπε να σιωπήσουμε, γιατί η σιωπή μας ήταν η ένδειξη σεβασμού μας προς το πρόσωπο του διδάσκοντα. Μας έλεγαν να μην λέμε όχι όταν μας έλεγαν κάτι οι γονείς μας. Ό,τι κι αν μας έλεγαν έπρεπε να υπακούμε, ακόμα κι αν αυτό μας ενοχλούσε, ακόμα κι αν δεν μας άρεσε, ακόμα κι αν μας έφερνε σε δύσκολη θέση.


Μας έχουν μάθει να λέμε πάντα και σε όλους ναι, γιατί έτσι δείχνουμε ότι είμαστε ευγενικοί, φιλόξενοι, ευπροσάρμοστοι, φιλικοί, συνεργατικοί, ταπεινοί και ούτω καθεξής. Μας έχουν μεγαλώσει να λέμε το όχι με δυσκολία και όταν το λέμε να νιώθουμε τύψεις πως απογοητεύουμε κάποιον, πως δεν είμαστε οι καλοί άνθρωποι που θα έπρεπε να είμαστε, πως δεν προσφέρουμε τη βοήθειά μας, τη φιλοξενία μας και την φιλία μας σε κάποιον.


Δεν μας έμαθαν όμως ποτέ πως το όχι κάποιες φορές είναι εντάξει να ειπώνεται. Και δεν είναι μόνο οι φορές που κάποιος μας απειλεί με τη σωματική μας ακεραιότητα, την ασφάλειά μας και την γενετήσια ελευθερία μας. Είναι και οι φορές που ο εργοδότης μας ζητά να κάνουμε υπερωρίες ή να αναλάβουμε περισσότερες υποχρεώσεις από αυτές που μπορούμε να αντέξουμε ή από αυτές που μπορούμε να χωρέσουμε στο πρόγραμμά μας. Είναι και οι φορές που ένας φίλος μας μάς προτείνει να πάμε μια βόλτα, αλλά εμείς δεν έχουμε διάθεση ή όρεξη. Είναι ακόμα και οι φορές που μας προσφέρουν ένα διαφημιστικό φυλλάδιο στο δρόμο, όμως εμείς δεν το θέλουμε.


Είναι εντάξει να λέμε όχι όταν δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι. Ό,τι κι αν είναι αυτό. Μα σεξ, μα δουλειά, μα βόλτα, μα το οτιδήποτε.


Δεν πρέπει να απολογούμαστε για τις επιλογές, τις αποφάσεις και τη ζωή μας. Εφόσον είμαστε ενήλικοι άνθρωποι, η ευθύνη των πράξεων μας και του εαυτού μας βαραίνει εμάς τους ίδιους αποκλειστικά. Κανένας άλλος δεν θα έπρεπε να νιώθει ή να νομίζει πως μπορεί να εκφέρει άποψη για τον τρόπο με τον οποίο έχουμε επιλέξει να ζούμε. Άρα αυτομάτως κανένας άλλος εκτός από εμάς τους ίδιους δεν θα έπρεπε να μας εμποδίζει να πούμε όχι εκεί που νιώθουμε την ανάγκη πως πρέπει να το πούμε.


Όταν κάτι δεν μας αρέσει, δεν μας ευχαριστεί, δεν μας ικανοποιεί, δεν μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς, δεν συμβαδίζει με το πρόγραμμα ή τον τρόπο της ζωής μας, πρέπει να λέμε δυνατά, χωρίς ενοχές όχι.


Είναι δύσκολο. Το ξέρω. Το βιώνω. Θέλει εξάσκηση, μα πάνω από όλα απαιτεί να αγαπάμε πραγματικά και με όλη μας την καρδιά τον εαυτό μας. Να τον φροντίζουμε με κάθε τρόπο και να θυμόμαστε πως ο ίδιος μας ο εαυτός είναι ο μοναδικός αιώνιος σύμμαχός μας, γι' αυτό δεν πρέπει να τον εγκαταλείπουμε ποτέ.


Όπως έχει πει ο Paulo Coelho "όταν λες ναι στους άλλους, φρόντισε να μην λες όχι στον εαυτό σου". Τί ειρωνεία να βάζουμε πρώτα τις ανάγκες και τα θέλω των άλλων έναντι των αντίστοιχων δικών μας;


Γι' αυτό πρέπει να μάθουμε στον εαυτό μας - αφού δεν το έκανε κανένας άλλος για εμάς - να θέτει τα δικά του όρια.

Όριο σημαίνει να έχεις επίγνωση του τι είναι επιτρεπτό και τι ανεπίτρεπτο και να αντιμετωπίζεις το όχι σαν μια φυσική απάντηση. Να κάνεις αυτό που είναι καλύτερο για εσένα και να ξέρεις ότι δεν είναι δική σου ευθύνη να θυσιάζεις πάντα τις επιθυμίες και τον χρόνο σου για να ευχαριστήσεις τους άλλους.


Όπως ανέφερα και παραπάνω, γνωρίζω πως δεν είναι εύκολο, ή τουλάχιστον δεν είναι το ίδιο εύκολο για όλους τους ανθρώπους. Κι εγώ το δουλεύω ακόμα.


Ψυχολογικές μελέτες έχουν δείξει πως πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να πουν απλά τη λέξη "όχι" γιατί νομίζουν πως θα αμαυρώσουν τη φήμη τους, ή θα γίνουν ανεπιθύμητοι. Γι' αυτό υπάρχουν μερικές φράσεις που μπορείς να χρησιμοποιήσεις αν σου είναι δύσκολο να πεις ξεκάθαρα "όχι".


- Δεν μπορώ να σου δώσω κάποια ξεκάθαρη απάντηση τώρα, αν θέλεις μπορείς να με ρωτήσεις πάλι κάποια άλλη στιγμή.


Είναι προτιμότερο να ζητάμε λίγο χρόνο για να σκεφτούμε την πρόταση που μας έκαναν από το να απαντήσουμε με ένα ανεπιθύμητο ναι μόνο και μόνο επειδή βρεθήκαμε σε αμηχανία. Έτσι, μπορούμε να σκεφτούμε την απάντησή μας με ηρεμία, ενώ ταυτόχρονα έχουμε δώσει στον άλλον μια μη δεσμευτική απάντηση.


- Θα το ήθελα πολύ, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ (δεν προλαβαίνω, δεν θα είμαι εδώ κτλ.).


Με την απάντηση αυτή είμαστε ευγενικοί προς τον συνομιλητή μας, ενώ δεν δίνουμε μια απάντηση που δεν μας ικανοποιεί. Επίσης, δηλώνοντας πως υπό διαφορετικές συνθήκες θα θέλαμε να πούμε ναι, δεν αφήνουμε περιθώρια στον άλλον να μας κάνει περαιτέρω ερωτήσεις, άρα δεν απολογούμαστε για κάτι.


- Σε ευχαριστώ που μου το προτείνεις, αλλά δεν μπορώ να το κάνω.


- Καταλαβαίνω ότι χρειάζεσαι τη βοήθειά μου, αλλά δεν μπορώ να πω ναι σε αυτό. Σου ζητώ συγγνώμη.


Όταν κάποιος μας ζητά βοήθεια για κάτι αλλά δεν έχουμε το χρόνο ή τη θέληση να πούμε ναι σε αυτό, μπορούμε να ζητήσουμε από ευγένεια συγγνώμη που δεν μπορούμε να βοηθήσουμε, δηλώνοντας τη συμπόνοια μας, χωρίς όμως να δεσμευόμαστε.


- Θα πω όχι για τώρα, αλλά αν αλλάξω γνώμη θα σε ενημερώσω.


- Δυστυχώς δεν μπορώ να το κάνω αυτό, αλλά μπορώ να κάνω κάτι άλλο.


Αν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τον συνομιλητή μας με κάποιον άλλον τρόπο, τότε μπορούμε να αρνηθούμε να κάνουμε αυτό που μας ζητά, αλλά να προτείνουμε κάτι διαφορετικό. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που ένας φίλος μας μάς προτείνει να πάμε σε ένα συγκεκριμένο μέρος που δεν θέλουμε να πάμε. Μπορούμε να προτείνουμε κάτι άλλο, αν το επιθυμούμε.

 

Αυτό ήταν για σήμερα! Μην ξεχάσεις να μοιραστείς μαζί μου τις δικές σου σκέψεις, είτε αφήνοντας ένα σχόλιο, είτε με προσωπικό μήνυμα, να κάνεις like και share, να βρεις το "Skepsis by Athanasia" στο Facebook και στο Instagram, να εγγραφείς στο newsletter, ή μην κάνεις και τίποτα βρε παιδί μου. Μου φτάνει που ήσουν εδώ! Γενικά είσαι ελεύθερος/η/ο να κάνεις ό,τι θέλεις!


Εγώ εδώ σε αποχαιρετώ! Τα λέμε σε ένα επόμενο άρθρο*. Μέχρι τότε να κάνεις τον κόσμο μας καλύτερο και να εκφράζεσαι ελεύθερα! Σε ευχαριστώ που ήσουν για μια ακόμα φορά στο "Skepsis by Athanasia"!


*Νέο άρθρο ανεβαίνει κάθε Τετάρτη, Παρασκευή & Κυριακή στις 15:00 (ώρα Ελλάδος)!

12 views