Δες τη θετική πλευρά της ζωής! - 5+1 τρόποι να προσεγγίσεις τη θετικότητα.

Πάντα να βλέπεις τη θετική πλευρά της ζωής! Και πού πάει το μυαλό σου;

Always look on the briiight side of life...

 

Γειά σου και πάλι φίλε/η μου!


Θα μπορούσε αυτό το άρθρο να τελείωνε εδώ, καθώς το τραγούδι αυτό μπορεί απευθείας να σου φτιάξει το κέφι και να σε βάλει σε ένα mindset θετικότητας!


Ωστόσο, αφού πρώτα σου πω τον λόγο που γράφω αυτό το άρθρο στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, θα σου πω τι βοήθησε εμένα να τα βγάλω πέρα με τον αρνητισμό και την άβυσσο αυτού του μαύρου συναισθήματος που νιώθεις όταν δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να ζεις μια ευτυχισμένη ζωή.


Όπως θα θυμάσαι κι εσύ σίγουρα, πέρυσι τέτοια εποχή διανύαμε τις πρώτες ημέρες της καραντίνας του Μαρτίου και προσπαθούσαμε να συνηθίσουμε μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα. Όλοι βρισκόμασταν σε δύσκολη θέση. Άλλοι έχαναν τις δουλειές τους, άλλοι αναγκάζονταν να δουλέψουν περισσότερο για να βοηθήσουν την ανθρωπότητα, άλλοι πέθαιναν κι άλλοι αρρώσταιναν, όμως όλοι φοβόμασταν, ήμασταν χαμένοι προσπαθώντας να καταλάβουμε τι συμβαίνει, ενώ ήμασταν κλεισμένοι μέσα...όχι μόνο στα σπίτια μας, αλλά και στον εαυτό μας! Όλοι ήρθαμε αντιμέτωποι με δυσκολίες!


Κάποιοι, όμως, βρίσκονταν σε ακόμα χειρότερη θέση, γιατί είχαν κληθεί να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα παραπάνω από μία τεράστια δυσκολία. Μερίδα αυτών, ήμασταν και όλοι εμείς που η πανδημία μας βρήκε τρεις μήνες πριν τις Πανελλήνιες, να κλείνουν τα πάντα, το μέλλον μας να είναι παντελώς άγνωστο, ο φόβος για τους δικούς μας να μεγαλώνει και το άγχος να χτυπά κόκκινο για το αν θα δούλευε ο εγκλεισμός υπό αυτές τις συνθήκες.


Όπως καταλαβαίνεις, εδώ υπάρχουν δύο απόψεις. Κάποιοι το θεώρησαν μεγάλη ευκαιρία να στρωθούν επιτέλους στο διάβασμα, αφού δεν υπήρχε κανένας περισπασμός, ενώ άλλοι, όπως κι εγώ, το είδαμε σαν ένα σπρώξιμο προς τον γκρεμό. Όταν δεν έχεις σταθεί, δεν έχεις ξεκουραστεί, δεν έχεις χάσει την προσοχή σου, δεν έχεις πάρει τα μάτια σου από το βιβλίο, όταν ακόμα δεν έχεις σταματήσει να διαβάζεις όλα αυτά τα χρόνια που είσαι μαθητής/μαθήτρια, ή έστω τα δύο τελευταία χρόνια προετοιμασίας, είναι πολύ δύσκολο, τη στιγμή που όλα μέσα σου τρέχουν πανικόβλητα, μέσα σε μια παγκόσμια κρίση και όντας/ούσα ευσυνείδητος άνθρωπος, να ανταποκριθείς στην πίεση που απαιτεί το "τρεις μήνες πριν από τις Πανελλήνιες".


Αφού, λοιπόν, με πήρε η κάτω βόλτα και ακούμπησα τον πάτο, έκανα κάποια πράγματα που με βοήθησαν, έστω τον τελευταίο μήνα, να επιστρέψω πίσω στο διάβασμα και να πορευθώ περήφανα και αξιοπρεπώς μέχρι το τέλος, γνωρίζοντας πως τουλάχιστον βλέπω τα πράγματα θετικά.


Φέτος, μιας και έχουμε κλείσει ήδη ένα χρόνο παρέα με την Covid-19, είμαι σίγουρη πως κι εσύ, όπως κι εγώ, όπως και τόσοι άλλοι άνθρωποι, έχεις "πέσει" ψυχολογικά και έχεις θεωρήσει πως όλα είναι μόνο αρνητικά.


Αν και δεν μπορώ να σου εγγυηθώ πως όσα σου προτείνω θα δουλέψουν και σε εσένα, πάμε να σου πω τι έκανα εγώ και τι συνεχίζω να κάνω, όταν τα "βλέπω σκούρα". Μερικοί τρόποι, λοιπόν, που θα σε βοηθήσουν να προσεγγίσεις τη θετικότητα, είναι οι εξής:


1. Βάλε ρεαλιστικούς στόχους!


Πολλοί πιστεύουν πως το να παραμένεις με τα πόδια στη γη κάποιες φορές είναι ένα τρόπος να ξεχάσεις τα όνειρά σου. Εγώ θεωρώ το αντίθετο! Θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους και κάνοντας μικρά βήματα τη φορά, ειδικά όταν βρίσκεσαι σε μια κατάσταση αρνητισμού και καταθλιπτικών συναισθημάτων, έχεις τη δυνατότητα να σκεφτείς τα όνειρα και τους στόχους σου, να πάρεις αποφάσεις που θα αξίζουν και εν τέλει να βρεθείς ενώπιον του μεγαλύτερού σου ονείρου. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς πάντα να είσαι σίγουρος/η/ο πως ο αρνητισμός δεν έχει θέση στη ζωή σου και να σκίσεις την κορδέλα του τερματισμού στη δική σου διαδρομή!


2. Γίνε ευέλικτος/η/ο!


Σε συνέχεια, λοιπόν, του προηγούμενου tip, ίσως να υπάρξουν φορές που να καταλάβεις ότι ακόμα και ρεαλιστικός να είναι ο στόχος σου, δεν σε πηγαίνει εκεί που θα ήθελες. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να είσαι ευέλικτος/η/ο και να αντιληφθείς πως έχει έρθει η ώρα να πάρεις άλλη ρότα και να στοχοπροσηλωθείς προς μια αντίθετη κατεύθυνση. Κοίτα στη φωτογραφία πόσο ευέλικτα είναι τα χέρια. Έτσι πρέπει να είσαι κι εσύ! Στην αρχή είναι δύσκολο, αλλά η εξάσκηση είναι αυτή που κάνει τη διαφορά ΠΑΝΤΑ! Πώς γίνεται μετά να μην σκέφτεσαι θετικά, όταν ξέρεις πως πάντα θα βρίσκεις διέξοδο;


3. Μην τα παρατάς!


Ό,τι και να γίνει, όποιο εμπόδιο και να συναντήσεις, όποιος κι αν προσπαθήσει να σε "ρίξει", πρέπει να ξέρεις ότι κανένας και τίποτα δεν έχει τη δύναμη να σε εμποδίσει να φτάσεις τη δική σου κορυφή! Ακόμα, λοιπόν, κι αν νιώσεις πως χάνεις το δρόμο σου, πως "βουλιάζεις" σε αρνητικά συναισθήματα", σήκω, βάλε σκόνη στα χέρια σου και πιάσε πάλι δουλειά στο δικό σου αγώνα! Πρέπει πάντα να θυμάσαι ότι η δύναμη της θετικότητας βρίσκεται μέσα σου!


4. Επίλεξε τις μάχες που θα δώσεις!


Κι έρχομαι τώρα να αντικρούσω κατά το ήμισυ το προηγούμενο tip. Δεν είναι πάντα καλό να παλεύεις διαρκώς. Κάποιες φορές χρειάζεται να ξέρεις πότε πρέπει να παλέψεις και πότε πρέπει να κάτσεις στον πάγκο. Αυτό δεν σημαίνει πως τα παρατάς! Σημαίνει πως φυλάς την ενέργειά σου για μια άλλη μάχη πιο σημαντική και πιο μεγάλη! Σκέψου να ήσουν πάντα στο ρινκ, να εξαντλούσες όλη σου την ενέργεια σε ανούσιες πάλεις και τη στιγμή του ντέρμπι να έχανες! Πόσο θετικά θα μπορούσες να σκεφτείς εκείνη τη στιγμή; Μην κάνεις το λάθος να παλεύεις όποτε κάποιος άλλος σε κάνει να νομίζεις ότι πρέπει!


5. Κλείσε τα αυτιά σου...


...στα "πρέπει", τα "μη", τα "δεν". Εδώ δεν έχω να πω πολλά! Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και πολλές καταστάσεις έξω στον κόσμο που μπορούν να σε εμποδίσουν να δεις τη θετική πλευρά των πραγμάτων, ή ακόμα να σου "βάλουν τρικλοποδιές" σε όλα όσα ανέφερα πριν! Υπάρχουν χίλιοι τρόποι που ένα "πρέπει", ένα "μη", ένα "δεν", σε μια λάθος χρονική στιγμή μπορεί να σε βγάλει από το δρόμο της θετικότητας. Επομένως, κλείσε τα αυτιά σου σε όλα αυτά κι άκου καλύτερα μουσική!


6. Πάντα να θυμάσαι πως όλα για κάποιον λόγο γίνονται!


Τέλος, έχοντας θέσει τους ρεαλιστικούς σου στόχους, έχοντας προσεγγίσει την ευελιξία, γνωρίζοντας πώς να μην τα παρατάς, αλλά και πώς να επιλέγεις τις μάχες σου, υπό την μουσική υπόκρουση κι όχι τη βαβούρα της αρνητικής κοινωνίας, πάντα να θυμάσαι πως όλα για κάποιον λόγο γίνονται! Πάντα και όλα! Κι αν αυτό σου φαίνεται πολύ προσκολλημένο στην ιδέα ότι αφήνεσαι στη μοίρα σου, σκέψου πως σε όλα τα πράγματα στη ζωή υπάρχει και η θετική πλευρά! Αν σκεφτείς το παρελθόν σου, είμαι σίγουρη πως θα βρεις πολλά παραδείγματα που θα ανταποκρίνονται και στις δύο φράσεις!

 

Αυτό ήταν για σήμερα! Μην ξεχάσεις να μοιραστείς μαζί μου τις δικές σου σκέψεις και τα δικά σου tips, είτε αφήνοντας ένα σχόλιο, είτε με προσωπικό μήνυμα, να κάνεις like και share, να βρεις το "Skepsis by Athanasia" στο Facebook και στο Instagram, να εγγραφείς στο newsletter, ή μην κάνεις και τίποτα βρε παιδί μου. Μου φτάνει που ήσουν εδώ! Γενικά είσαι ελεύθερος/η/ο να κάνεις ό,τι θέλεις!


Εγώ εδώ σε αποχαιρετώ και θα τα πούμε αύριο, γιατί σου έχω μια έκπληξη. Μέχρι τότε να κάνεις τον κόσμο μας καλύτερο και να εκφράζεσαι ελεύθερα!


Σε ευχαριστώ που ήσουν για μια ακόμα φορά στο "Skepsis by Athanasia"!


©️ 2021 by Skepsis by Athanasia

72 views