Γιατί είναι καλό να ΜΗΝ τα έχεις όλα λυμένα;

- Ήρθε η ώρα να ζούμε στην πραγματική ζωή κι όχι στη ζωή που παρουσιάζουν τα social media. -Έχουμε ξεχάσει να ζούμε στην πραγματικότητα. Ζούμε μέσω των οθονών του κινητού, του tablet, της τηλεόρασης, του υπολογιστή. Δεν ζούμε για εμάς. Δεν ζούμε για να περνάμε καλά. Αλλά για να δείξουμε στους άλλους ότι κάνουμε μια ζωή που απαντά σε μια κοινωνική νόρμα η οποία δημιουργήθηκε στα "σαλόνια" των social media.


Μια κοινωνική νόρμα η οποία μας θέλει όλους και όλες να είμαστε πάντα και παντού στα καλύτερά μας. Να περνάμε καλά, να φοράμε τα ρούχα που είναι στη μόδα, να έχουμε μια αισθητική, να ζούμε στο σπίτι που δεν μας κόστισε πολλά για να το διακοσμήσουμε, αλλά είναι τόσο φορτωμένο με πράγματα που αν τα πουλούσαμε όλα αυτά θα αγοράζαμε αυτοκίνητο. Αλλά γιατί να αγοράσουμε αυτοκίνητο; Σε αυτή την κοινωνική νόρμα πρέπει να έχουμε όλοι από ένα αυτοκίνητο. Πώς αλλιώς θα κάνουμε εξορμήσεις από εδώ κι από εκεί, θα πηγαίνουμε για ψώνια και θα βγαίνουμε έξω τα βράδια; Πίσω στο σπίτι. Αυτό πρέπει να μην είναι άδειο από διακοσμητικά, αλλά πρέπει να προσέχουμε τα διακοσμητικά που έχουμε να κάνουν καλό στο περιβάλλον και γενικά όλη μας η ζωή να περιστρέφεται γύρω από αυτή τη θεωρία, αλλά τα ρούχα από fast fashion καταστήματα και τα αμέτρητα παπούτσια και τα κλασικά έπιπλα από IKEA είναι στοιχεία που κάνουν τη λέξη οξύμωρο να είναι φτωχή απέναντι στην περιγραφή αυτής της κατάστασης.


Μια κοινωνική νόρμα που μας θέλει όλους και όλες πάντα και παντού να τα έχουμε όλα λυμένα.


Μα είναι καλό να μην τα έχουμε όλα λυμένα.


Από πότε η ζωή έγινε τόσο εύκολη που με ένα κλικ του κουμπιού, με μια δημοσίευση στα social media, όλα μας τα προβλήματα λύθηκαν δια μαγείας; Από πότε ο άνθρωπος δεν έχει προβληματισμούς, δεν καλείται να διαχειριστεί ταυτόχρονα παραπάνω από μία συνθήκη στη ζωή του;


Από τότε που ξεχάσαμε να ζούμε για εμάς και αρχίσαμε να ζούμε για τους άλλους. Ή μάλλον για να εντυπωσιάσουμε τους άλλους σε έναν στίβο μάχης που όλοι αποτελούν θύτες και θύματα εντυπωσιασμού, με αποτέλεσμα να χάνουμε μεταξύ μας, κι αυτό είναι το φοβερό, τα αυγά και τα πασχάλια.


Δεν μπορούμε πια να εντοπίσουμε ποιος το ξεκίνησε όλο αυτό ή ποιος το είδε και σκέφτηκε πως θα είναι καλή ιδέα να το διαδώσει. Αλλά δυστυχώς δεν ξέρουμε και ποιος είναι διατεθειμένος να βάλει ένα τέλος.


Ακούμε συχνά κάποιους να λένε πως δεν έχουμε δημοκρατία και οδεύουμε σε ένα δικτατορικό καθεστώς σε επίπεδο πολιτικής, πως τα κράτη και οι κυβερνήσεις ελέγχουν τις ζωές μας. Λάθος. Όσοι το λένε αυτό δεν μπορούν να εστιάσουν στην αιτία αυτής της καταπίεσης που νιώθουν. Είναι πιο πιθανό να μας ελέγχει η κοινωνία και άγνωστοι άνθρωποι μέσω των social media, παρά να μας ελέγχουν οι κυβερνήσεις και τα κράτη. Αυτό είναι το παράδοξο του 21ου αιώνα.


Άλλωστε αν το σκεφτείς καλύτερα, οι πολιτικοί δεν μας πιέζουν να ζούμε μια ζωή ψεύτικη όπου όλα μας τα προβλήματα είναι λυμένα. Τουναντίον. Μας κάνουν τη ζωή πιο δύσκολη και μας αναγκάζουν να αποκτάμε ακόμα περισσότερα προβλήματα που δεν λύνονται. Αλλά αυτή είναι μια άλλη συζήτηση που δεν είναι της παρούσης.


Άλλοι είναι αυτοί που θέλουν να ζούμε σε ένα ψέμα, να κάνουμε like σε άγνωστους ανθρώπους που επηρεάζουν την πραγματικότητά μας, δείχνοντάς μας μια πραγματικότητα δικιά τους η οποία δεν συνάδει ούτε στο ελάχιστο με την πραγματική ζωή που κάνουν μόλις κλείσουν το κινητό.


Η ζωή είναι δύσκολη και έχει προβλήματα. Το ξέρουμε όλοι πολύ καλά αυτό. Δεν ήταν ποτέ εύκολη για κανέναν. Άλλοτε ήταν δύσκολη σε άλλους τομείς, τώρα είναι δύσκολη σε άλλους. Και μια δυσκολία του σήμερα είναι η προσπάθειά μας να μην ξεφεύγουμε από την πραγματικότητα, να θυμόμαστε πως είναι καλό να μην τα έχουμε όλα λυμένα. Γιατί αυτό μας κάνει ανθρώπους. Και αυτό κάνει τη ζωή... ζωή.


Πρέπει να θυμόμαστε πως ό,τι βλέπουμε στα social media δεν είναι απαραίτητα ψεύτικο, αλλά δεν είναι και απαραίτητα αληθινό. Να θυμόμαστε πως όλοι οι άνθρωποι, ακόμα και οι influencers που διαφημίζουν μια ζωή την οποία ούτε καν οι ίδιοι δεν ζουν (κι άλλο παράδοξο), έχουν προβλήματα, έννοιες, άγχη, σκοτούρες. Ίσως όχι ίδια προβλήματα με αυτά που έχεις εσύ, εγώ ή ο γείτονας στη γωνία. Αλλά και πάλι ακόμα και τα προβλήματα που έχω εγώ διαφέρουν από τα προβλήματα που έχεις εσύ.


Σημασία έχει ότι όλοι έχουμε προβλήματα. Και κανένας δεν τα έχει όλα λυμένα. Όσο κι αν θέλει να μας πείσει κάποιος πως ζει μια ζωή εντελώς ξέγνοιαστη, τόσο περισσότερο θα ζει σε ένα ψέμα.


Είναι καλό να μην τα έχουμε όλα λυμένα. Γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό είναι το αλατοπίπερο της ζωής. Η τέλεια ζωή δεν είναι η ζωή των social media. Υπάρχει, αλλά δεν είναι αυτή η ουτοπία που παρουσιάζουν. Η τέλεια ζωή είναι αυτή που εμείς θέλουμε να ζούμε. Η τέλεια ζωή είναι αυτή που έχει προβλήματα τα οποία μπορούμε να διαχειριστούμε και ίσως να θέλουμε να αναμετρηθούμε μαζί τους. Είναι η ζωή στην οποία δεν είναι όλα λυμένα, αλλά αυτά που είναι άλυτα είναι κι αυτά που μπορούμε να ξεπεράσουμε.


Αυτή τη ζωή πρέπει να αναζητούμε. Σε αυτή τη ζωή πρέπει να προσβλέπουμε. Γι' αυτή τη ζωή πρέπει να αγωνιζόμαστε. Όχι για τη δυστοπία που έχει πλαστεί μέσα στα social media.


Αν θυμόμαστε πως η ζωή του καθενός είναι διαφορετική και πως ο καθένας μας είναι διαφορετικός, τότε πράγματι δεν θα μας ενοχλεί που δεν τα έχουμε όλα λυμένα, που δεν ζούμε σύμφωνα με την κοινωνική νόρμα των social media. Γιατί θα ξέρουμε πως ο μόνος μας ανταγωνιστής είναι ο ίδιος μας ο εαυτός και κανένας άλλος, ειδικά άγνωστος που στέκεται κι αυτός πίσω από μια οθόνη.

 

Αυτό ήταν για σήμερα! Μην ξεχάσεις να μοιραστείς μαζί μου τις δικές σου σκέψεις, είτε αφήνοντας ένα σχόλιο, είτε με προσωπικό μήνυμα, να κάνεις like και share, να βρεις το "Skepsis by Athanasia" στο Facebook και στο Instagram, να εγγραφείς στο newsletter, ή μην κάνεις και τίποτα βρε παιδί μου. Μου φτάνει που ήσουν εδώ! Γενικά είσαι ελεύθερος/η/ο να κάνεις ό,τι θέλεις!


Εγώ εδώ σε αποχαιρετώ! Τα λέμε σε ένα επόμενο άρθρο*. Μέχρι τότε να κάνεις τον κόσμο μας καλύτερο και να εκφράζεσαι ελεύθερα! Σε ευχαριστώ που ήσουν για μια ακόμα φορά στο "Skepsis by Athanasia"!


*Νέο άρθρο ανεβαίνει κάθε Τετάρτη, Παρασκευή & Κυριακή στις 15:00 (ώρα Ελλάδος)!

9 views