Ας ξεκινήσουμε μαζί την ανακύκλωση

- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για να ξεκινήσουμε. -Ένας από τους στόχους μου για το 2022 είναι να κάνω ανακύκλωση και γενικότερα να ευαισθητοποιηθώ περισσότερο όσον αφορά την προστασία του πλανήτη.


Γι' αυτό γράφω αυτό το άρθρο έτσι ώστε να με "αναγκάσω" να διαβάσω και να ενημερωθώ, αλλά και για να παροτρύνω όποι@ επιθυμεί να κάνει αυτό το οικολογικό βήμα αλλά δεν ξέρει από που να ξεκινήσει.


Πάμε να τα δούμε όλα μαζί!


Τί είναι η Ανακύκλωση;


Η ανακύκλωση είναι μια διαδικασία με την οποία χρησιμοποιημένα αντικείμενα μετατρέπονται σε καινούργια προϊόντα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι ανακύκλωσης, από επαναχρησιμοποίηση προϊόντων μέχρι αποστολή των ανακυκλώσιμων στις κατάλληλες δομές μέσω των κάδων συλλογής.


Τα 3 R's της Ανακύκλωσης.


Reduce, reuse, recycle. "Μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση". Αυτά είναι τα τρία R's της Ανακύκλωσης. Ουσιαστικά έχοντας αυτές τις τρεις λέξεις στο μυαλό μας μπορούμε να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να δώσουμε ζωή στα παλιά και χρησιμοποιημένα αντικείμενα.


Γιατί πρέπει να ανακυκλώνουμε;


Μέσω της ανακύκλωσης συμβάλλουμε με τον τρόπο μας στην διατήρηση ενός λειτουργικού και υγιούς πλανήτη. Μπορούμε να διατηρήσουμε περισσότερα χρόνια υλικά όπως το χαρτί και το γυαλί, τα οποία αν δεν ανακυκλωθούν απαιτούν πολλά χρόνια να αποβληθούν από το ίδιο το περιβάλλον με αποτέλεσμα να το βλάπτουν.


Ποια προϊόντα ανακυκλώνονται;


- Όλα τα αντικείμενα που είναι φτιαγμένα από πλαστικό (π.χ. μπουκάλια)

- Χάρτινα αντικείμενα όπως τα κουτιά των δημητριακών

- Ανεπιθύμητα φυλλάδια, εφημερίδες, παλιά τετράδια κτλ.

- Το χαρτί του εκτυπωτή

- Τις χάρτινες κούτες

- Γυάλινα αντικείμενα όπως βαζάκια και μπουκάλια

- Μέταλλα όπως το αλουμίνιο (π.χ. κονσέρβες)


Ποια προϊόντα ΔΕΝ ανακυκλώνονται:


- Μεμβράνη

- Φελιζόλ

- Οτιδήποτε περιλαμβάνει υπολείμματα φαγητού

- Σπασμένο γυαλί

- Πλαστικά καλαμάκια και μαχαιροπίρουνα

- Ιατρικά απόβλητα

- Χρησιμοποιημένες πάνες

- Σκοινί

- Καλώδια

- Αλυσίδες


Ξεχωριστοί κάδοι


Όπως είναι φυσικό για να γίνει σωστά η ανακύκλωση θα πρέπει τα προϊόντα που προορίζονται για ανακύκλωση να έχουν τη δική τους θέση και να διαχωρίζονται από τα σκουπίδια. Γι' αυτό απαραίτητοι είναι οι ξεχωριστοί κάδοι.


Για το σπίτι είναι εύκολο. Απλά προσθέτουμε έναν κάδο για την ανακύκλωση δίπλα από τον κάδο των σκουπιδιών.


Αν δεν είμαστε όμως στο σπίτι τί κάνουμε; Μπορούμε να έχουμε στο αυτοκίνητο μια σακούλα για την ανακύκλωση και στο γραφείο ένα μικρό καλαθάκι.


Σε ποιον κάδο ρίχνουμε την ανακύκλωση;


Αφού έχουμε συγκεντρώσει την ανακύκλωσή μας και αφού έχουμε ξεπλύνει με νερό όλα τα αντικείμενα που έπρεπε (π.χ. μπουκάλι από γάλα), τότε τα ρίχνουμε χωριστά από τη σακούλα (αν δεν είναι πολλαπλών χρήσεων) στους μπλε κάδους. Φροντίζουμε τα μπουκάλια και τα καπάκια να ρίχνονται ξεχωριστά, γιατί αποτελούν διαφορετικού είδους πλαστικό.


Τί γίνεται με τις μπαταρίες, τους λαμπτήρες και τις ηλεκτρικές συσκευές;


Στην Ελλάδα τις μπαταρίες μπορούμε να τις ανακυκλώνουμε στους κάδους ΑΦΗΣ. Την ανακύκλωση λαμπτήρων και ηλεκτρικών συσκευών την αναλαμβάνει η ανακύκλωση συσκευών α.ε.


Tips


- Είναι καλύτερο να προτιμούμε τις επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες.

- Ας προμηθευτούμε καλαμάκια πολλαπλών χρήσεων όπως από γυαλί ή από μπαμπού.

- Μπορούμε να αντικαταστήσουμε πολλά αντικείμενα στο σπίτι μας με αντίστοιχα ανακυκλώσιμα, όπως για παράδειγμα τις μπατονέτες ή τους δίσκους ντεμακιγιάζ.

- Σε κάθε περίπτωση ας προτιμούμε προϊόντα που είτε ανακυκλώνονται είτε έχουν ανακυκλωθεί.


Πηγές:

How To Start Recycling

Beginner’s Guide to Recycling: 4 Useful Recycling Tips

 

Αυτό ήταν για σήμερα! Μην ξεχάσεις να μοιραστείς μαζί μου τις δικές σου σκέψεις, είτε αφήνοντας ένα σχόλιο, είτε με προσωπικό μήνυμα, να κάνεις like και share, να βρεις το "Skepsis by Athanasia" στο Facebook και στο Instagram, να εγγραφείς στο newsletter, ή μην κάνεις και τίποτα βρε παιδί μου. Μου φτάνει που ήσουν εδώ! Γενικά είσαι ελεύθερος/η/ο να κάνεις ό,τι θέλεις!


Εγώ εδώ σε αποχαιρετώ! Τα λέμε σε ένα επόμενο άρθρο*. Μέχρι τότε να κάνεις τον κόσμο μας καλύτερο και να εκφράζεσαι ελεύθερα! Σε ευχαριστώ που ήσουν για μια ακόμα φορά στο "Skepsis by Athanasia"!


*Νέο άρθρο ανεβαίνει κάθε Τετάρτη, Παρασκευή & Κυριακή στις 15:00 (ώρα Ελλάδος)!

10 views