Ανοιχτά τα Πανεπιστήμια, "κλειστοί" εμείς!

- Τα Πανεπιστήμια άνοιξαν, εμείς; -

Οι επαναλαμβανόμενες και μεγάλες σε διάρκεια καραντίνες, οι οποίες κράτησαν κλειστά τα πανεπιστήμια για περισσότερο από μία ακαδημαϊκή χρονιά, επηρέασαν πολύ κι εμάς τους ίδιους σαν ανθρώπους.


Σκέψου πως συμπεριφερόσουν με τους γύρω σου όταν η πανδημία φάνταζε ένα ανέκδοτο και πως συμπεριφέρεσαι τώρα που φαντάζει κάτι άκρως πραγματικό.


Δεν αγκάλιαζες πιο εύκολα, δεν χαιρετούσες πιο εύκολα, δεν δημιουργούσες νέες παρέες πιο εύκολα;


Το γεγονός πως μείναμε κλεισμένοι στα σπίτια μας για ενάμιση χρόνο μας έκανε να ξεχάσουμε την κοινωνικότητά μας. Κι αν όχι να την ξεχάσουμε, τουλάχιστον να την μετριάσουμε.


Γνωριζόμασταν πίσω από οθόνες, κάναμε μαθήματα μπροστά από μια μαύρη οθόνη και είχαμε δει τα Πανεπιστήμιά μας μόνο ως περαστικοί έξω από αυτά.


Είναι λογικό τώρα που γυρίσαμε πίσω στην κανονικότητα να νιώθουμε περίεργα, να μην ξέρουμε πως να συμπεριφερθούμε και να μας "λείπει" ελάχιστα η ασφάλεια του σπιτιού μας. Είναι λογικό γιατί για ενάμιση χρόνο ως φυσιολογικό θεωρούσαμε την τηλεκπαίδευση και την γνωριμία με άλλους ανθρώπους μέσω βιντεοκλήσης.


Αλλά, αξίζει να ανατρέξουμε στον Μάρτιο του 2020, τότε που η εξ' αποστάσεως εκπαίδευση και η κοινωνική αποστασιοποίηση ηχούσαν στα αυτιά μας σαν απειλές. Αναρωτιόμασταν τι συμβαίνει, τι θα συμβεί, πότε θα τελειώσει.


Και χαμένοι μέσα στις σκέψεις μας, ξεχάσαμε ότι κάποια στιγμή το τέλος θα έρθει και θα επιστρέψουμε σε όλα αυτά που κάποτε ήταν η καθημερινότητά μας. Και το τέλος ήρθε. Και επιστρέψαμε.


Το πρόβλημα, όμως, είναι πως συνηθίσαμε να είμαστε όχι απλά κλεισμένοι στα σπίτια μας, αλλά κυρίως "κλεισμένοι" στους εαυτούς μας.


Τώρα όμως που η ελευθερία και η κανονικότητα έχουν επιστρέψει, ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε κι εμείς στον παλιό φυσιολογικό μας εαυτό. Αυτόν προ καραντίνας. Να θυμηθούμε πως είναι να ερχόμαστε σε επαφή με κόσμο και πως είναι να είμαστε κοινωνικά όντα.


Πάντα με ασφάλεια και προσοχή γιατί ένα κοινωνικό ον, σέβεται με κάθε τρόπο και μέσο τα υπόλοιπα κοινωνικά όντα με τα οποία μοιράζεται αυτόν τον κόσμο.


Τα Πανεπιστήμια άνοιξαν, εσύ;

 

Αυτό ήταν για σήμερα! Μην ξεχάσεις να μοιραστείς μαζί μου τις δικές σου σκέψεις, είτε αφήνοντας ένα σχόλιο, είτε με προσωπικό μήνυμα, να κάνεις like και share, να βρεις το "Skepsis by Athanasia" στο Facebook και στο Instagram, να εγγραφείς στο newsletter, ή μην κάνεις και τίποτα βρε παιδί μου. Μου φτάνει που ήσουν εδώ! Γενικά είσαι ελεύθερος/η/ο να κάνεις ό,τι θέλεις!


Εγώ εδώ σε αποχαιρετώ! Τα λέμε σε ένα επόμενο άρθρο*. Μέχρι τότε να κάνεις τον κόσμο μας καλύτερο και να εκφράζεσαι ελεύθερα! Σε ευχαριστώ που ήσουν για μια ακόμα φορά στο "Skepsis by Athanasia"!


*Νέο άρθρο ανεβαίνει κάθε Τετάρτη & Κυριακή στις 15:00 (GMT+3)!

20 views