Αγκαλιά: Έχει ελπίδες επιβίωσης; #internationalday


Αύριο 21/01 είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς!


Μια Παγκόσμια Ημέρα που μας θυμίζει πως στο σήμερα, εν έτει 2021, εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, δεν μπορούμε να μοιράζουμε και να δεχόμαστε άφοβα αγκαλιές. Μια Παγκόσμια Ημέρα που δεν μπορούμε να τη γιορτάσουμε έμπρακτα.


Η αγκαλιά είναι μια ένδειξη αγάπης, συντροφικότητας, αλληλεγγύης, φιλίας, συμπόνοιας, ανθρωπιάς. Κάνουμε - ή μάλλον κάναμε - μεγάλες σε διάρκεια, ζεστές και δυνατές αγκαλιές, όταν βλέπαμε κάποιον γνωστό, φίλο, συγγενή στο δρόμο, όταν δεχόμασταν επισκέψεις, όταν δίναμε ραντεβού σε καφετέριες, σινεμά και ταβέρνες και γενικά, ως λαός που εκτιμά και τιμά την ανθρώπινη επαφή, όπου κι αν βρισκόμασταν. Τώρα πια, αρκούμαστε σε μια "αγκωνοψία" ή "μπουνιαψία", ούτε καν στην τυπική και σοβαροφανή χειραψία.


Περιττό φυσικά να αναφερθούμε στην αιτία που μας οδήγησε σε αυτόν τον συμβιβασμό. Αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο και δυστυχώς παγκόσμιο πρόβλημα!


Όμως τι είναι αυτό που θα μας κρατήσει στο μέλλον δέσμιους αυτού του συμβιβασμού; Κι αν θεωρείς πως όταν -και αν- τελειώσει όλο αυτό, θα έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα που ξέραμε, δες βίντεο και φωτογραφίες από τον Μάρτιο του 2020 και πίσω και αν δεν παρατηρήσεις ή δεν σχολιάσεις ή αν έστω δεν σου φανεί παράξενο το γεγονός πως απουσιάζουν οι μάσκες, τα γάντια και οι αποστάσεις ασφαλείας, τότε ίσως δεν έχεις αντιληφθεί στο μέγιστο βαθμό τι συμβαίνει σε ολόκληρο τον πλανήτη.


Δεν θα επιστρέψουμε πολύ σύντομα - αν όχι ποτέ - στη ζωή που γνωρίζαμε πριν από την πανδημία. Γιατί όμως;


Γιατί τον τελευταίο σχεδόν έναν χρόνο μάθαμε να φοβόμαστε, μάθαμε να στερούμαστε και να φοβόμαστε την στέρηση, μάθαμε να φοβόμαστε τον συνάνθρωπο και να είμαστε έτοιμοι να του επιρρίψουμε ευθύνες. Αυτή είναι η μέγιστη αιτία που η προ κόβιντ πραγματικότητα ίσως και να μην γυρίσει ποτέ: Ο φόβος.


Κι έτσι οι αγκαλιές δεν θα είναι πια αληθινές, αυθόρμητες και "απρόσεκτες". Ίσως και να μην υπάρχουν καν αγκαλιές. Ίσως να σταματήσουν και τα φιλιά ή να χαθεί εντελώς η χειραψία και τη θέση της να πάρουν ως υπεύθυνοι οι αγκώνες και οι μπουνιές.


Ποιος ξέρει τι μας περιμένει;


Η αγκαλιά πάντως αύριο γιορτάζει κι εγώ νιώθω την ανάγκη, μιας και είμαι κλεισμένη στο σπίτι, μπροστά από έναν υπολογιστή παραπάνω από το μισό της ημέρας, μακριά από τη ζωή που ονειρευόμουν να ζω τη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής μου και δίχως να γνωρίζω αν θα μπορέσω να πραγματοποιήσω όσα επιθυμώ, νιώθω λοιπόν την ανάγκη να βάλω τη μάσκα μου, να φορέσω τα γάντια μου και μια στολή από αυτές που φοράνε στην εντατική και να βγω έξω στην πόλη για να μοιράσω αγκαλιές.


Σε ένα παράλληλο σύμπαν εγώ αυτό κάνω. Κι επειδή είμαι νομοταγής, έχω στείλει κι ένα μήνυμα για να αιτιολογήσω τον λόγο που θέλησα να ξεμυτίσω από το σπίτι μου, πριν τις εννέα γιατί έχουμε απαγόρευση κυκλοφορίας. Όμως, σε αυτό το παράλληλο σύμπαν, συμβαίνει κάτι καλό. Οι κυβερνήσεις θεωρούν την ανθρώπινη επαφή χωρίς περιορισμούς και το φόβο της ποινής ή της αστυνομίας, απαραίτητη για τη ψυχική υγεία του ανθρώπου. Ανάμεσα λοιπόν, σε όλους τους άλλους αριθμούς που στέλνουμε για να κυκλοφορήσουμε, υπάρχει κι ένας ακόμα, ο οποίος είναι μόνο για αγκαλιές. Και δεν έχει χρονικά περιθώρια των δύο ωρών, ούτε κοστίζει 300 ευρώ...


Τι όμορφα που θα ήταν να ζούσαμε την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς, αλλά και γενικότερα την νέα μας κανονικότητα σε αυτό το παράλληλο σύμπαν, το οποίο φαντάζει λίγο καλύτερο από το δικό μας, αφού εκτιμά την ανθρώπινη επαφή μέσω της αγκαλιάς.


Στο χέρι μας είναι να κάνουμε το σύμπαν μας πιο ανθρώπινο, με λιγότερο φόβο και περισσότερες "προσεκτικές", αφού δεν γίνεται αλλιώς, αγκαλιές.


Εύχομαι η Αγκαλιά να καταφέρει να επιβιώσει μέσα από την πανδημία, γιατί δυστυχώς κανένα εμβόλιο δεν μπορεί να την κρατήσει στη ζωή, αν ο Άνθρωπος δεν αντιληφθεί την αξία της.


Αυτό ήταν για σήμερα! Αν σου λείπουν κι εσένα οι αγκαλιές, αν φοβάσαι ότι ο φόβος θα τις "σκοτώσει", μην ξεχάσεις να μοιραστείς μαζί μου τις δικές σου σκέψεις και τις δικές σου διαδικτυακές αγκαλιές, είτε αφήνοντας ένα σχόλιο, είτε με προσωπικό μήνυμα, να κάνεις like και share, να βρεις το "Skepsis by Athanasia" στο Facebook και στο Instagram, να εγγραφείς στο newsletter, ή μην κάνεις και τίποτα βρε παιδί μου. Μου φτάνει που ήσουν εδώ! Γενικά είσαι ελεύθερος/η/ο να κάνεις ό,τι θέλεις!


Εγώ εδώ σε αποχαιρετώ και θα τα ξαναπούμε την Κυριακή στις 15:00. Μέχρι τότε να κάνεις τον κόσμο μας καλύτερο και να εκφράζεσαι ελεύθερα!


Και να κάνεις "προσεκτικές" αγκαλιές!


Σε ευχαριστώ που ήσουν για μια ακόμα φορά στο "Skepsis by Athanasia"!

77 views