Άραγε γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα ή μήπως το... Χρήμα;

- Πώς να μπεις στο αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων. -

Είναι πλέον απολύτως αποδεκτή η άποψη πως τα Χριστούγεννα έχουν εμπορευματοποιηθεί και σχεδόν κανείς δεν γιορτάζει το πραγματικό νόημα της 25ης Δεκεμβρίου. Άλλωστε, υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι που δεν πιστεύουν στον Ιησού Χριστό, ωστόσο γιορτάζουν τα Χριστούγεννα σαν μια εμπορική γιορτή για να κάνουν δώρα ο ένας στον άλλον και για να σπαταλήσουν χρήματα.


Πρώτα από όλα, έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποιο είναι το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων; Όχι, δεν είναι το να κάνεις δώρα στην οικογένεια και τους φίλους σου, δεν είναι το να στολίζεις, δεν είναι το να διασκεδάζεις τα βράδια στα μπουζούκια, δεν είναι το να φτιάχνεις δεκαπέντε φαγητά τα οποία μετά θα καταλήξουν αναγκαστικά στα σκουπίδια, δεν είναι το να ξοδεύεις ασύστολα τα χρήματα σου σε πράγματα που δεν χρειάζεσαι. Ή τουλάχιστον δεν είναι μόνο αυτά.


Όλα αυτά τα κάνουμε όλοι μας στις γιορτές. Και θα μου πεις, γιατί να μην τα κάνουμε; Όλο τον υπόλοιπο χρόνο δουλεύουμε και κουραζόμαστε, άρα γιατί να μην αποχαιρετήσουμε τις τελευταίες μέρες του χρόνου διασκεδάζοντας και μοιράζοντας δώρα; Πολύ καλά κάνουμε που το κάνουμε αυτό, αλλά δεν πρέπει να κάνουμε μόνο αυτό!


Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της αγάπης. Είτε πιστεύεις στη γέννηση του Χριστού, είτε όχι είναι δεδομένο πως τα Χριστούγεννα παγκοσμίως γιορτάζεται η Αγάπη. Προς όλους, γνωστούς και αγνώστους, όσους είναι στη ζωή ή όσους έχουν φύγει, προς τον ίδιο μας τον εαυτό.


Πού είναι η αγάπη όμως όταν ξοδεύουμε όλα μας τα χρήματα σε υλικά αγαθά, σε αναλώσιμα πράγματα και σε δώρα που θα καταλήξουν στα χέρια των "ευνοημένων" της κοινωνίας; Πού είναι η αγάπη όταν προσπερνάμε έναν άστεγο στο δρόμο χωρίς να σκεφτούμε να του φέρουμε αυτή την μία μερίδα φαγητού που μονίμως περισσεύει, αλλά την πετάμε; Πού είναι η αγάπη όταν αδιαφορούμε για το γεγονός πως χιλιάδες συνάνθρωποί μας αυτά τα Χριστούγεννα και ίσως κάθε Χριστούγεννα δεν μπορούν να γιορτάσουν με λαμπάκια, δώρα κάτω από το δέντρο και ένα πλούσιο τραπέζι γεμάτο με κάθε λογής φαγητά; Πού είναι η αγάπη όταν επιλέγουμε να μην νιώσουμε την μαγεία των Χριστουγέννων και να τα κάνουμε όλα μηχανικά για το τυπικό της υπόθεσης, σαν να είναι μια αγγαρεία ή βαρετή υποχρέωση;


Αν δεν δείχνουμε αγάπη προς τα πάντα και τους πάντες τότε δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε πως γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα. Θα πρέπει να παραδεχτούμε πως γιορτάζουμε το Χρήμα και κάνουμε την χάρη στις εκατοντάδες πολυεθνικές εταιρείες να καρπώνονται τα χρήματα μας και να κάνουν εκατό φορές πιο εμπορευματοποιημένες γιορτές από ό,τι κάνουμε εμείς. Το βλέπεις το παράλογο της όλης φάσης; Πληρώνουμε σε κάποιους αγνώστους τις πολυτελείς τους γιορτές, ενώ εμείς ξοδεύουμε σε μια στιγμή όλες τις οικονομίες του έτους για να πούμε πως κάναμε γιορτές.


Κι αν δεν ξοδέψουμε τόσα πολλά, τότε τί; Δεν θα κάνουμε τότε γιορτές; Επειδή το τραπέζι θα έχει λογικές ποσότητες φαγητού, τα δώρα προς τους αγαπημένους μας θα είναι συμβολικά και γιορτινά και εμείς δεν θα έχουμε αποκτήσει τίποτα παραπανήσιο που δεν χρειαζόμασταν, δεν θα είναι γιορτές έτσι; Αν εμείς θέλουμε τα Χριστούγεννα να τα γιορτάζουμε με ποιότητα κι όχι με ποσότητα, τότε σαφώς και θα είναι γιορτές.


Μήπως πρέπει να κάνουμε φέτος κάτι για να αλλάξουμε όσο μπορούμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την γιορτή των Χριστουγέννων;


~ Ας προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας μέσω του εθελοντισμού: Οι περισσότερες ΜΚΟ και ομάδες αλληλεγγύης την περίοδο των Χριστουγέννων διοργανώνουν διάφορα bazzaars, εκδηλώσεις ή συλλέγουν τρόφιμα. Από την άλλη οι κοινωνικές κουζίνες αναλαμβάνουν τα γιορτινά συσσίτια και προσφέρουν γιορτινά γεύματα σε όσους τα χρειάζονται. Σε κάθε περίπτωση, όσα περισσότερα χέρια υπάρχουν τόσο το καλύτερο. Κάνε την έρευνά σου στο διαδίκτυο και είμαι σίγουρη πως θα βρεις περισσότερες από μία οργανώσεις που θα ζητούν βοήθεια την περίοδο των Χριστουγέννων. Υπάρχει καλύτερη απόδειξη έμπρακτης αγάπης από το να προσφέρεις με τον οποιοδήποτε τρόπο σε αγνώστους ανθρώπους αφιλοκερδώς;

~ Ας συνεισφέρουμε οικονομικά (ή υλικά) στο έργο των ΜΚΟ: Είναι λογικό και απολύτως σεβαστό να μην μπορούμε πάντα να προσφέρουμε εθελοντικά είτε λόγω χρόνου, είτε λόγω διάθεσης. Ωστόσο, η προσφορά μας είναι εξίσου σημαντική όταν πρόκειται να στηρίξουμε το έργο μιας ΜΚΟ καταθέτοντας ένα χρηματικό πόσο ή όταν προσφέρουμε ολόκληρες στοίβες από ρούχα, παπούτσια και κλινοσκεπάσματα. Μια πολύ όμορφη δράση που δέκτη της έχει τα ορφανά και εγκαταλελειμμένα παιδάκια, είναι αυτή του ΟΠΑΠ με τα Ευχοστολίδια. Μάθε περισσότερα εδώ.

~ Ας προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τον υπερκαταναλωτισμό: Αυτό το βήμα είναι απλό. Όσο μπορούμε να περιορίσουμε το σκεπτικό πως "Χριστούγεννα χωρίς να ξοδέψεις χρήματα δεν είναι Χριστούγεννα", τόσο το καλύτερο. Είναι επίσης σημαντικό να προσπαθήσουμε, ακόμα κι αν χρειαστεί να αγοράσουμε κάτι ή να καταναλώσουμε ένα μεγάλο ποσό χρημάτων, να κινηθούμε με γνώμονα την ηθική και να επιλέξουμε μικρές, ελληνικές και τοπικές επιχειρήσεις, ώστε να στηρίξουμε την εγχώρια αγορά και να μην συμβάλουμε στην εκμετάλλευση των παιδιών στα εργοστάσια των πολυεθνικών τα οποία εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες, δίχως μάλιστα τις περισσότερες φορές να πληρώνονται. Να θυμόμαστε πως είμαστε απλά τυχεροί που γεννηθήκαμε σε αυτή την πλευρά του κόσμου, δεν είμαστε καλύτεροι!

~ Ας επισκεφθούμε την εκκλησία (αν πιστεύουμε): Όταν κάποιος φίλος μας έχει τη γιορτή ή τα γενέθλιά του τον επισκεπτόμαστε στο σπίτι του για να τον τιμήσουμε και να τον γιορτάσουμε. Γιατί δεν κάνουμε το ίδιο και ανήμερα των Χριστουγέννων; Γιορτάζει ο Καλύτερός μας Φίλος και εμείς έχουμε να πατήσουμε το πόδι μας στο σπίτι Του κάτι χρόνια. Και δεν ζητάει ούτε καν δώρο! Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή Του. Τα γενέθλιά Του. Αν πιστεύουμε σε Αυτόν το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε το αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων, είναι να Του χαρίσουμε αυτή την μία ολιγόωρη επίσκεψη.

~ Ας κάνουμε μικρές πράξεις αγάπης: Να κρατήσουμε την πόρτα σε κάποιον να περάσει, να χαρίσουμε ένα κομπλιμέντο σε έναν άγνωστο, να βοηθήσουμε μια κυρία να κουβαλήσει τα ψώνια ή έναν κύριο να περάσει τον δρόμο, να αφήσουμε λίγο νεράκι και φαγάκι για τα αδέσποτα της γειτονιάς, να σηκώσουμε το τηλέφωνο και να πούμε σε όσους αγαπάμε αυτές τις δύο λεξούλες, το "σ' αγαπώ", να σταθούμε μπροστά στον καθρέφτη και να πούμε στον εαυτό μας όμορφα λόγια. Όλα αυτά είναι μικρές πράξεις, αλλά μέσα τους κρύβουν τεράστια ποσότητα αγάπης!

~ Ας πάρουμε χρόνο για περισυλλογή: Μια ημέρα, λίγες ώρες, έστω λίγα λεπτά με τον εαυτό μας και τις σκέψεις μας είναι αρκετά για να δούμε τα πράγματα λίγο αλλιώς. Να αναλογιστούμε τα σημαντικά θέματα του πλανήτη μας, να προσπεράσουμε τα ασήμαντα, να θυμηθούμε τις όμορφες στιγμές αυτού του χρόνου, να ξορκίσουμε όλες τις άσχημες και να σκεφτούμε όλα αυτά που θέλουμε να καταφέρουμε τον επόμενο.


Ας προσπαθήσουμε από φέτος και για κάθε χρόνου να γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα κι όχι το Χρήμα!

 

Πι.Ες. Φέτος τα Χριστούγεννα χρειάζομαι τη βοήθειά σου! Αν θέλεις να μοιραστείς την αγαπημένη σου Χριστουγεννιάτικη ανάμνηση ή ιστορία, μπορείς να την στείλεις μέχρι 17 Δεκεμβρίου είτε στο email skepsisbyathanasia@gmail.com, είτε σε προσωπικό μήνυμα στο Instagram του Skepsis by Athanasia, για να ενταχθεί σε ένα από τα άρθρα της στήλης Jingle Mingle, η οποία θα κάνει την αντίστροφη μέτρηση της μίας εβδομάδας μέχρι τα Χριστούγεννα, 18-24 Δεκεμβρίου! 

Αυτό ήταν για σήμερα! Μην ξεχάσεις να μοιραστείς μαζί μου τις δικές σου σκέψεις, είτε αφήνοντας ένα σχόλιο, είτε με προσωπικό μήνυμα, να κάνεις like και share, να βρεις το "Skepsis by Athanasia" στο Facebook και στο Instagram, να εγγραφείς στο newsletter, ή μην κάνεις και τίποτα βρε παιδί μου. Μου φτάνει που ήσουν εδώ! Γενικά είσαι ελεύθερος/η/ο να κάνεις ό,τι θέλεις!

Εγώ εδώ σε αποχαιρετώ! Τα λέμε σε ένα επόμενο άρθρο*. Μέχρι τότε να κάνεις τον κόσμο μας καλύτερο και να εκφράζεσαι ελεύθερα! Σε ευχαριστώ που ήσουν για μια ακόμα φορά στο "Skepsis by Athanasia"!

*Νέο άρθρο ανεβαίνει κάθε Τετάρτη & Κυριακή στις 15:00 (GMT+3)!

13 views